Pozor na nejběžnější chyby u vody!

Pozor na nejběžnější chyby u vody!>
Zatím je léto ve znamení vysokých teplot, které by zatím neměly ustupovat. Pro mnoho rodin to znamená první koupání ať už na koupališti, v moři nebo v bazénu. Pro rodiče to pak znamená radost, ale i pár starostí navíc. Většina z nás totiž dělá na koupalištích několik běžných chyb. Které to jsou a jak jim zabránit? 

Pobyt u vody nepodceňte

Je to první pravidlo léta - nezapomeňte děti před vstupem do bazénu nebo na koupaliště namazat opalovacím krémem. Velký test opalovacích krému a 5 dalších rad na dovolenou najdete ZDE. >> Sluníčko je v současnosti nejsilnější. Pokud jste vyrazili k vodě s kojencem, nezapomeňte mu dát plenky do vody, kdykoli se totiž mohou pokakat. Vhodné je mít s sebou parťáka, abyste se mohli střídat v hlídání. Před vstupem do bazénu upozorněte dítě na rizika a povězte mu, jak se má chovat. Skvělým nápadem mohou být také boty do vody (v moři to pak bývá nutnost), které zabrání uklouznutí.  

Když neumí plavat

Našimi oblíbenci na koupalištích jsou často pomůcky na plavání, jako jsou nafukovací rukávky, kruhy či plováky. Nejvhodnější by bylo, abyste děti začali učit plavat co nejdříve. Pokud ještě plavat neumí, jsou prý nejvhodnější kruhy nebo vestičky. Rukávky mohou z ruky snadno sklouznout, pokud velikost úplně nesedí.

Brýle - používat, nebo nechat doma?

I když nás v bazénu občas mohou pálit oči, je nejlepší, aby je děti měly pod vodou otevřené.  Brýle se totiž mohou zanést vodou nebo zamlžit a znemožnit tak vidění. Je pravda, že dnes existují různé velikosti a pokud vyberete brýle, které opravdu sedí, nebude mít děťátko problém.

Nedovolte, aby vás ovládal strach

A to hlavně tehdy, kdy učíte své děti plavat. Nebojte se, když se ponoří nebo trochu vdechnou vodu. I oni se potřebují s vodou sžít a obvykle ji milují. Nikdy je však nepouštějte a mějte je stále pod dohledem.  Doprovoďte je na hodiny plavání a zapište se spolu s nimi. Je lepší, když se naučí plavat a potápět s někým blízkým a zároveň je máte pod kontrolou. Nebuďme ustrašení rodiče, ale učme děti zodpovědnosti k vodě i k životu. Přejeme vám, abyste se vyvarovali chybám při koupání a užili si spolu vodu a plavání jak to jen jde!