Potraviny na dětském talířku nemíchejte, radí odbornice

Potraviny na dětském talířku nemíchejte, radí odbornice>
Sluníčko prohřívá vzduch, venku je déle světlo a tak nás to přirozeně táhne ven, do přírody, na procházky. Při balení na výlet je podstatné nezapomenout vše potřebné - náhradní oblečení, menší lékárničku, vodu do láhve a nějakou svačinu. Přece jen budete venku celý den nemůžete zůstat hladoví! Spolu s výživou poradkyní Evkou Blaho jsme pro vás připravili článek právě o nich!

Kdy začít svačit?

Kdy jste zařadili svačinu do jídelníčku vašeho prcka vy? Zřejmě jste tak udělali intuitivně, když jste zpozorovali, že hlavní jídla už jedlíkovi nestačí a jeho apetit je velký. "Nelze přesně určit ve kterém měsíci, začít protože to závisí na stravovacím režimu dítěte. Svačina se většinou zařazuje jako třetí jídlo v pořadí, když už dítě papá oběd i večeři a maminka vidí, že mu to nestačí. " Svačina nepatří mezi hlavní jídla, připisuje se jí 10% z denního příjmu jídel. To tedy znamená, že nemusí být bohatá a co do velikosti připomínající oběd. Postačí kousek ovoce či zeleniny, pokud má váš mrňous rád jogurt, klidně mu nabídněte i ten. Záleží na tom, co všechno jste již do jídelníčku prcka zavedli a co mu nejvíce chutná. Může se totiž stát, že z dobré vůle mu budete nabízet něco, co si myslíte, že by mohl chtít a on vám svačinu bude odmítat. Pokud tato situace nastává pouze u menších jídlech, důvod k panice není. Pokud ho chcete naučit papat vše, bez nucení, jděte kreativní cestou. "Nejlepší je vypozorovat, které potraviny má dítě rádo a k tomu mu každý den nabízet i něco nového. Každá potravina by měla být odděleně na talíři, ne spolu smíšeně, aby dítě samo rozhodlo zda a kdy ji ochutná. Pokud mu chcete vytvořit pozitivní vztah k jídlu tak nechoďte cestou nucení, citového vydírání a ani odpoutávání pozornost hračkami či pohádkami. "

TIP ODBORNÍKA: SVAČINU JE VHODNÉ ZAŘADIT UŽ PŘED PRVNÍM ROKEM VĚKU DÍTĚTE.


Které potraviny jsou ty nej?

Pokud si lámete hlavu nad tím, co asi tak na svačinu připravit, máme nejen dva skvělé recepty (najdete je níže) ale i malou nápovědu, z čehož by svačinka měla být složena, aby byla zdravá, vyvážená i chutná. "Z praktického hlediska jsou nejvhodnější rychle připravená jídla. Z nutričního hlediska je důležitá vyváženost. Tak jako hlavní jídlo, i svačina by měla obsahovat sacharidy, bílkoviny a tuky. Na talíři to může vypadat jako jogurt s čerstvým ovocem, chléb s pomazánkou a čerstvou zeleninou, zeleninová placka, která může být samotná nebo s pomazánkou či s jogurtem, jablko či zelenina s tvrdým ovčím nebo kozím sýrem, ovoce s domácím sušenkou. Tyto kombinace jsou důležité kvůli pokrytí denního příjmu živin, ale také proto, aby dostatečně zasytily a dítě nebylo hladové po 15 minutách. Tímto způsobem je i dítě vystavováno pestrému jídelníčku a může si vybrat co ochutná. " Ptáte se, zda je třeba jednotlivé druhy svačinových pokrmů střídat? "Ne vždy musí být svačina mléčná, je dobré pokud se jídla střídají. Pokud si však vaše dítě vyžaduje stále totéž na svačinu, tak je to v pořádku a netřeba mu nutit jiná jídla. Mléčné výrobky, ideálně fermentované, by se však na jídelníčku měly objevovat alespoň 5-6x za týden." A co tedy z svačinového plánování úplně vynechat? Kromě oblíbených sladkostí? "Při chystání svačiny platí stejná pravidla jako při přípravě hlavních jídlech - kvalitní suroviny, čerstvá zelenina a co nejvíce doma připravených jídel. Pro přípravu svačin můžete využít více čerstvých surovin, nemusí být vždy tepelně upravené. Nevhodné svačiny jsou například ovocné šťávy nebo džusy, tavené sýry, ovocné jogurty nebo pudinky, párky, slanina, šunka."

Tip odborníka: Pokud se chystáte na procházku či na menší výlet, je vhodné zabalit si s sebou svačinu, která vydrží pár hodin v tašce, je okamžitě k dispozici a může se jíst i studená. Pro uchování svačin si pořiďte různé cestovní dózy, termoobaly apod. >>> Vyberte si z široké nabídky na Feedo.cz.

Tyto recepty musíte vyzkoušet!

Zeleninové placky

suroviny:
  • 2 šálky surové nastrouhané cukety nebo kedlubny
  • 1 vajíčko
  • 2 polévkové lžíce špaldové mouky
  • bazalka, tymián, kurkuma nebo jiné bylinky

postup:

V misce smícháme nastrouhanou a vyždímanou cuketu nebo kedluben, vejce, dochutíme bylinkami a přidáme mouku. Dobře promícháme, aby směs držela spolu. Dle potřeby přidáme mouku. Plech si vyložíme pečícím papírem. Ze směsi tvoříme hrubší placky, které rozložíme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 ° C přibližně 45 min nebo do zlatova.

Svačinové sušenky

suroviny:
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • 1 jablko nebo měkčí hruška
  • 1/2 banánu
  • 1 žloutek nebo vajíčko (pokud je již zavedené)

postup:

Ovesné vločky namočíme ve vodě a necháme pár hodin odstát. Všechny suroviny smícháme spolu a rozmixujeme mixérem. Plech si vyložíme pečícím papírem a ze směsi tvoříme tyčinky nebo kolečka. Pečeme na 170 ° C dozlatova, přibližně 35 minut.