Pomoc při porodu: Co můžete udělat?

Pomoc při porodu: Co můžete udělat?>
Už jste vymalovali dětský pokoj, porodní taška je sbalená několik týdnů a cesta do nemocnice detailně lobisticky naplánovaná. Tím, že odvezete partnerku do nemocnice se však vaše iniciativa nekončí. Podpora, kterou dodáte partnerce přímo v porodním pokoji, se cení o to víc. Co tedy dělat, abyste byl nejvíce nápomocný?

Role, které můžete hrát

Trenér / Režisér versus Tichý společník Někteří budoucí tatínkové chtějí být na porodním sále co nejaktivnější a vést svou partnerku do šťastného konce. Jiní preferují raději roli tichého společníka, který je sice přítomen, ale to je tak všechno. Ideální je stav kdesi uprostřed - být spoluhráčem, který je v případě potřeby zdrojem podpory. 

Soustřeďte se na její potřeby.

Základní potřeby vaší partnerky během porodu mohou být:
  • úleva od bolesti (jaké má možnosti)
  • fyzická podpora
  • mít při sobě stále někoho, kdo ji uklidní
  • mít při sobě stále někoho, kdo ji bude informovat, co se děje
Základem je zaměřit se na potřeby, které jsou nezbytné pro zdravý průběh porodu. Vaší přítomností a podporou partnerky můžete zkrátit dobu porodu, snížit potřebu tlumících léků či dokonce zpříjemnit první kontakt vašeho potomka s tímto světem.

Jak být co nejužitečnější?

Buďte co nejdéle co nejblíže. I kdyby porod trval dlouhé hodiny či dokonce více než den. Murphyho zákon však říká, že i když se vypaříte pouze po nový toaletní papír, právě v té chvíli vás bude vaše polovička nejvíce potřebovat. Nepanikařte však, budete mít čas na odpočinek. Zejména v počáteční fázi a mezi kontrakcemi. Promasírujte ji. Jemný fyzický kontakt je v těchto chvílích uklidňující. Masáž bolavých zad jí může také na čas dopřát alespoň částečnou úlevu. Stačí, že si lehne na chvíli na bok a bolavé partie jí zlehka uvolněte. Nebo jí pod záda můžete položit polštář, deku či teplý ručník. Mnoho žen oceňuje i masáž nohou. Nepřehlédněte! V pozdějších fázích porodu, naopak, vaše partnerka nemusí snést žádný dotyk. Pověstný filmový výkřik "nedotýkej se mě!" není tak úplně vymyšlený. Pohybujte se spolu s ní. Zejména v časných fázích porodu, když je toho partnerka ještě schopná. Částečně jí to může zmírnit bolest páteře. Osvěžujte ji. Vaše partnerka může mít pravidelně sucho v ústech. Mějte stále po ruce sklenici vody nebo džusu či obyčejnou kostku ledu či pomádu nebo balzám na rty. Bude také potřebovat extra dávku energie, takže ani oblíbený pamlsek není k zahození. Zchlaďte ji. Opakované kontrakce zajistí, že bude vaše drahá rozpálená a zpocená. Dopřejte jí krátké zchlazení studeným ručníkem či vodním sprejem. Nebo si rovnou přibalte vodní pistoli. Buď ji tím rozesmějete nebo se vám přijde jedno za ucho. Nyní je ten jedinečný čas aplikovat všechny prenatální přípravné cviky, jako napínání a uvolňování svalů celého těla. Stejně důležité je neprojevit vlastní vyčerpání či úzkost. I když máte v sobě směs nejrůznějších pocitů. Dýchejte. Správne dýchací techniky pomáhají regenerovat tělo v přestávkách mezi kontrakcemi. Dlouhé nádechy a hluboké výdechy mohou pročistit organismus před přívalem další bolesti. Zachycujte vzpomínky. Fotografujte a kamerujte. Ale pouze pokud s tím vaše polovička souhlasila. Některé budoucí maminky chtějí mít na tento den i hmatatelné vzpomínky, jiné preferují nechat foťák a kameru mimo porodní místnosti.