Zdravá a chutná čočková pomazánka

Zdravá a chutná čočková pomazánka>
Jistě jste si při nákupu všimli nenápadných vaniček plných naklíčených semínek. Možná jste je i někdy ochutnali a nezaujaly vás. Mně - jako zapřísáhlého masožrouta také nezaujaly. Ale když jsem začala hledat něco zdravého, co namazat dcerce na chleba, napadlo mně udělat z naklíčených semínek pomazánku. Naklíčené luštěniny totiž obsahují celou řadu vitaminů: A, vitaminy skupiny B, C i cenný vitamin E. Jsou bohaté na bílkoviny, obsahují jich dokonce zhruba tolik, jako maso. Pro tělo jsou výborně stravitelné, protože při klíčení se složité cukry rozštěpí na jednoduché, to je současně důvod, proč po jejich konzumaci nehrozí větry jako po luštěninách vařených. Obsahují také celou řadu minerálních prvků jako je vápník, fosfor, železo, draslík a hořčík. A pokud necháte naklíčené výhonky poslední den na světle zezelenat, obsahují i prospěšný chlorofyl.

A jak na to?

Musíte začít asi o pět dní dřív. Do vody si namočte menší hrst zelené a hrst červené čočky. Ideálně neloupané a hlavně nepůlené a bio. Nechte ji při pokojové teplotě máčet celý den. Večer ji propláchněte, ale už nezalévejte a šup s ní do ledničky. Při pomalém klíčení v chladu a temnu sice trvá proces déle, ale klíčky jsou křehčí, sladší a chutnější. Doma naklíčená semínka mají úplně jinou chuť, než ta kupovaná. Proplachujte dvakrát, ale ideálně třikrát denně a za pár dní budete mít asi 5 mm dlouhé klíčky. Začít s pomazánkou ale můžete i s klíčky menšími. Semínka průběžně ochutnávejte, ale pozor ať si je nesníte. Pomazanka z cocky Když máte naklíčeno, semínka opět properte, osušte a umelte. Uvidíte sami, jaká hrubost vám bude vyhovovat. Já mlela na masovém mlýnku dvakrát. Přidejte jeden stroužek česneku a asi 10 cm jarní cibulky a pomelte spolu s čočkou. Pak zamíchejte s jedním velkým balením Lučiny, nebo s asi 3 lžícemi domácí lučiny. Použít můžete i tvaroh, ale ten je trošku ostřejší. Konzistence opět záleží jen na vás. Více lučiny - větší jemnost. Osolte, opepřete. Podávejte namazané na chlebu (nejlépe domácím) a posypte třeba koriandrem, petrželkou nebo pažitkou. Tip pro dospělé - když přidáte sušená rajčata, získáte fantastickou lahůdku. Nikdo by nehádal (ani tatínek :-)), že základem je naklíčená čočka. Stejně můžete naklíčit třeba cizrnu, nebo mungo fazolky, obojí mají běžně v obchodech. Dobrou chuť!