Lifestyle, Recepty

Polévky pro naše nejmenší

Naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. A věřte nebo ne, nic se na tom zatím nezměnilo. Polévky jsou v dětské výživě velmi důležité, zejména jedná-li se o polévku připravenou z plnohodnotných surovin.

Zvláště malé děti, které nedovedou ještě pořádně žvýkat, získají díky polévce cenné živiny obsažené v zelenině a libovém mase. Nezapomínejte proto zařazovat polévky do dětského jídelníčku, co nejčastěji. A aby vám jen tak nedošla inspirace, nabízíme pár tipů!

Mrkvová polévka s rýží

(od ukončeného 6. měsíce)

Suroviny: 2–3 mrkve, 1 polévkovou lžíci rýže, 2–3 kapky olivového oleje.
Postup: Očištěnou mrkev pokrájejte na kostky a dejte vařit. Když voda vře, přidejte rýži a uvařte ji do měkka. Odstavte a ochuťte olejem. Mrkev a rýži vidličkou rozmačkejte nebo polévku rozmixujte.

isifa-101151272

Zeleninová polévka s kuřecím masem

(od ukončeného 7. měsíce, nekojené dítě od ukončeného 6. měsíce)

Suroviny: jedno menší kuřecí prso, míchanou zeleninu (mrkev, hrášek, květák, brokolice), 2–3 kapky olivového oleje.
Postup: Umyté kuřecí prso dejte vařit společně s očištěnou a na kostky nakrájenou zeleninou. Po uvaření maso rozkrájejte na malé kousky a zeleninu rozmačkejte vidličkou (nebo vše rozmixujte – opět dle preferencí dítěte).

Zeleninová polévka s krupicí

(od ukončeného 7. měsíce)

Suroviny: 1 mrkev, petržel, brambor, 2,5 dl kojenecké vody, špetka petrželové natě, 2 lžičky krupice, 2–3 kapky rostlinného oleje.
Postup: Mrkev a petržel nastrouhejte najemno a spolu s bramborem vařte 15–20 minut. Potom k polévce postupně a za stálého míchání přidávejte krupici a nechejte ji projít varem. Do uvařené polévky přidejte petržel a rostlinný olej.

Bramborová polévka s kmínem

(od ukončeného 6. měsíce, nekojené děti od ukončeného 4. měsíce)

Suroviny: 1 syrová brambora, 1 uvařená rozmačkaná brambora na zahuštění, 3 dl kojenecké vody, 1 malá lžička kmínu, pažitka.
Postup: Do vody dejte vařit kmín, uvařený sceďte. Do kmínového vývaru přidejte bramboru pokrájenou na malé kousky a vařte, dokud nebude úplně měkká. Potom polévku zahustěte rozmačkanou vařenou bramborou. Do hotové polévky přidejte malé množství nadrobno nakrájené pažitky.

Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *