Polévky pro naše nejmenší

Polévky pro naše nejmenší>
Naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. A věřte nebo ne, nic se na tom zatím nezměnilo. Polévky jsou v dětské výživě velmi důležité, zejména jedná-li se o polévku připravenou z plnohodnotných surovin. Zvláště malé děti, které nedovedou ještě pořádně žvýkat, získají díky polévce cenné živiny obsažené v zelenině a libovém mase. Nezapomínejte proto zařazovat polévky do dětského jídelníčku, co nejčastěji. A aby vám jen tak nedošla inspirace, nabízíme pár tipů!

Mrkvová polévka s rýží

(od ukončeného 6. měsíce) Suroviny: 2–3 mrkve, 1 polévkovou lžíci rýže, 2–3 kapky olivového oleje. Postup: Očištěnou mrkev pokrájejte na kostky a dejte vařit. Když voda vře, přidejte rýži a uvařte ji do měkka. Odstavte a ochuťte olejem. Mrkev a rýži vidličkou rozmačkejte nebo polévku rozmixujte. isifa-101151272

Zeleninová polévka s kuřecím masem

(od ukončeného 7. měsíce, nekojené dítě od ukončeného 6. měsíce) Suroviny: jedno menší kuřecí prso, míchanou zeleninu (mrkev, hrášek, květák, brokolice), 2–3 kapky olivového oleje. Postup: Umyté kuřecí prso dejte vařit společně s očištěnou a na kostky nakrájenou zeleninou. Po uvaření maso rozkrájejte na malé kousky a zeleninu rozmačkejte vidličkou (nebo vše rozmixujte – opět dle preferencí dítěte).

Zeleninová polévka s krupicí

(od ukončeného 7. měsíce) Suroviny: 1 mrkev, petržel, brambor, 2,5 dl kojenecké vody, špetka petrželové natě, 2 lžičky krupice, 2–3 kapky rostlinného oleje. Postup: Mrkev a petržel nastrouhejte najemno a spolu s bramborem vařte 15–20 minut. Potom k polévce postupně a za stálého míchání přidávejte krupici a nechejte ji projít varem. Do uvařené polévky přidejte petržel a rostlinný olej.

Bramborová polévka s kmínem

(od ukončeného 6. měsíce, nekojené děti od ukončeného 4. měsíce) Suroviny: 1 syrová brambora, 1 uvařená rozmačkaná brambora na zahuštění, 3 dl kojenecké vody, 1 malá lžička kmínu, pažitka. Postup: Do vody dejte vařit kmín, uvařený sceďte. Do kmínového vývaru přidejte bramboru pokrájenou na malé kousky a vařte, dokud nebude úplně měkká. Potom polévku zahustěte rozmačkanou vařenou bramborou. Do hotové polévky přidejte malé množství nadrobno nakrájené pažitky.