Podle čeho vybrat ovoce pro děti?

Podle čeho vybrat ovoce pro děti?>
V našem světě hypermarketů je velkým problémem kvalita ovoce. Při pěstování ve velkém je ovoce ošetřováno chemickými postřiky proti škůdcům, které paradoxně dělá ze zdravého jablíčka potravinu plnou jedovatých látek, tedy nevhodnou ke konzumaci. Jak tedy vybírat ovoce, aby bylo vhodné pro děti? Pozor i na koupi ovoce u prodejců na tržištích - právě ovoce a zelenina prodávané na tržištích nepodléhají přísnější a důslednější kontrole.rsz_shutterstock_87429965 (1) Velmi důležité je nakoupit kvalitní ovoce, o kterém víme, že není chemicky ošetřeno nebo dlouhý čas skladováno v nevhodných podmínkách a neobsahuje zárodky plísní a hniloby.

Kde koupit kvalitní ovoce?

U nás ještě neexistuje dostatečně velká síť pěstitelů a prodejců biopotravin, ale kvalitní nestříkané ovoce se dá koupit z ověřeného zdroje (možná i u malého prodejce na tržištích) nebo pokud máte možnost, spolehněte se na produkci z vlastní zahrady.

Mražené ovoce

Díky tomu, že při zmrazování se v ovoci zachovává část vitamínů (cca 75%) a minerálních látek, je zmrazování ovoce vhodnějším způsobem zpracování ovoce než konzervování. Při rozmrazování ovoce používáme studenou vodu, která proces rozmrazování urychlí, protože pokud bychom ho nechali volně stát, dokud se nerozmrazí, aktivuje se v ovoci proces množení bakterií. Tip od maminky- mrazené ovoce

Několik zásad přípravy ovoce pro kojence

• Ovoce připravujte šetrně, aby se nezničily vitamíny: strouhejte je na nerezovém struhadle (nejlépe z plastu). • Používejte vždy čerstvé ovoce. Pokud na potravině zjistíte hnilobu, nevykrajujte ji a už ovoce nepoužívejte (pokud je jen malá část potraviny napadena plísní viditelnou pouhým okem, znehodnocena je již celá potravina, i když to zatím nevidíte). • Nedojedené zbytky ovoce neskladujte. • Pokud dítě odmítá příkrm, zkuste do hotového jídla přidat malé množství mateřského mléka, děťátku jídlo možná zachutná. • Pokud ze začátku dítě pokrm odmítá, nenuťte ho, raději zkuste jiný. • Na přípravu jídel pro kojence používejte vyhrazené nádobí. Při mytí vylučte silné čisticí prostředky, raději používejte pouze horkou čistou vodu. • Podávejte dětem raději menší množství a častěji.