Pochopte své dítě s pomocí zvuků, miminky a gest

Pochopte své dítě s pomocí zvuků, miminky a gest>
Během prvního roku života se děti nedokáží vyjadřovat pomocí slov. Své pocity tak vyjadřují celým svým tělem - prostřednictvím výrazu tváře, gest a nesrozumitelných zvuků. Umíme v těchto znacích najít souvislosti? A je možné, aby se rodiče dětský jazyk naučili a lépe tak pochopili pocity děťátka?

Pochopte své dítě

U novorozenců je nejdůležitější hlavně kontakt s matkou. Děti jsou závislé na stravě, potřebují mít pocit bezpečí a pravidelně spinkat. Komunikace v tomto období probíhá reflexivně a je vyjádřena celým tělem. Úlohou rodičů je rozpoznat stav dítěte a reagovat na to, co se jim snaží říct. Není to až tak komplikované, jak by se mohlo  zdát... Postupem času se vaše dítě rozvíjí a s tím se prohlubuje i jeho komunikace. Vnímá různé podněty a jako reakci na ně vydává různé zvuky. Vyjadřuje jimi svůj zájem, zvědavost či nový objev. Pokud jsou zvuky hlubší a naléhavější, může se snažit upozornit na pocit hladu. Bolest může dávat najevo vyšším, ostřejším křikem. Dlouhé "kňučení" může znamenat únavu.

Výraz tváře a řeč těla

Pláč lze rozlišit snadno. Děťátko se však vyjadřuje i jinými způsoby - mimikou, motorikou či očním kontaktem. Oči však začínají hrát aktivnější úlohu až několik týdnů po narození. Zřejmě nejjednodušší je u těch nejmenších vysvětlit úsměv - dítě je šťastné a cítí se dobře. Později, okolo 2. měsíce života se ke spokojenosti začne přidávat i hlasitý smích. Pokud si dítě cumlá ručičku nebo prst zkuste se zamyslet nad tím, kdy jste ho naposledy krmili. Nemusí však jít vždy jen o pocit hladu. Sání může být i projevem rozrušení a zároveň tedy prostředkem k uklidnění. Děťátko se vyjadřuje také pohyby těla. Pokud například začne kopat nožkami, může jít i projev nespokojenosti, případně o problémy s nadýmáním. Pokud je ale kopání provázeno křikem a smíchem, může jít i o projev čisté radosti.

Komunikace napodobováním

Ze začátku bude děťátko jen poslouchat váš hlas. I když ještě nerozumí jednotlivým slovům, mluvte s ním poklidným tónem co nejčastěji. Rozhodně to je pro jeho rozvoj důležité. Brzy začne váš hlas či výraz tváře zkoušet napodobovat. I když ještě nedokáže vyslovit například "papa", už umí mávat ručičkami na rozloučenou, nebo dělat paci - paci. A to už je jen krůček od toho, že začne napodobovat vaši řeč a říkat jednotlivá slova.