5 věcí, do kterých se s miminkem vyplatí investovat

5 věcí, do kterých se s miminkem vyplatí investovat>
Seznamů, co potřebujete potom, co se vám narodí vaše miminko, je spousta. A troufám si říct, že i když se máte stát maminkou poprvé, tak přibližně tušíte, co budete potřebovat a většinu věcí byste zvládly vymyslet i bez seznamů. Stejně nakonec zjistíte, že je nejlepší se řídit vlastní hlavou a vaším miminkem. Já se dnes rozhodla sepsat článek o pěti nejlepších investicích, které se nám vyplatily. Jsou to většinou položky,  které mě v těhotenství nenapadly. Jsem si ale jistá,  že bychom stejně investovali znovu.

Laktační poradkyně

Kdo čte můj blog TheSaladByLeni a nepřeskočil články o porodu a našich začátcích s Jonáškem, tak ví, že začátky kojení pro nás byly peklo. A doslova jsme je probrečeli oba. V porodnici jsem neustále sledovala každé tři hodiny a v hlavě už se mi vynořovaly černé myšlenky, co zase bude. Protože jsem hned neměla mléko, Jony neměl motivaci se přisát a prostě nechtěl. Byla jsem zoufalá, chodila jsem si pro rady k sestřičkám a brečela, když mi malého držely násilím u prsa a on šíleně plakal.  Z porodnice jsem odcházela docela ve stresu, protože jsem se bála, co bude. Největší náš úspěch bylo nakojených 8 ml, což je sakra málo. Ještě ten den, co jsme přijeli z porodnice, k nám domů přijela laktační poradkyně. Byla strašně hodná, vysvětlila mi, že nemám úplně ty nejhorší bradavky, jak mi říkali v porodnici a já se uklidnila. Ukázala mi různé polohy, jak můžu kojit a hlavně, jak Jonáškovi pomoci s přisátím, kde si co zmáčknout a bylo to. Během prvního pokusu na mně usnulo příjemně unavené miminko s plným bříškem. Jediné, čeho lituju a co bych změnila je, že bych si paní laktační poradkyni zavolala už do porodnice, protože by mi to ušetřilo spoustu nervů a slz.

Fyzioterapie

S manželem čteme různé články o zdravém vývoji dětí. A předem chci říct, že jestli absolutně něco nesnáším, tak porovnávání dětí! Už se přetáčíte? Už lezete? Chodíte? Stojíte na hlavě? Není to úplně jedno? Když bude Anička chodit v deseti měsících líp, než Honzík, který začne v patnácti? Je šikovnější? Bude z ní vrcholový sportovec a Honzík bude lenoch? To je nesmyslů, že? Ale abych se vrátila k tomu, s čím jsem začala. I přes to, že Jonášek neměl ve vývoji žádný problém, na doporučení v článcích jsme ho objednali na fyzioterapii. Zatím jsme byli jen jednou a určitě půjdeme zas. Jde především o to, že se na miminko podívá odborník a zkontroluje, jestli zapojuje správně všechny svaly, jestli nezatěžuje jednu stranu víc a zda je jeho vývoj přiměřený. Případně vás upozorní, na co si dát pozor a jak s miminkem cvičit „hrou.“

Plavání

Rozhodně to není nutnost a v Praze se jedná docela o drahou srandu, ale to naše mimino je v té vodě tak šťastné! A není to jen nějaké čvachtání, pozitiv je opravdu hodně.
  • miminko se nebude bát vody
  • podporuje psychomotorický vývoj, koordinaci a hrubou motoriku
  • pomáhá lepšímu trávení, ulevuje od bolesti bříška
  • pozitivně ovlivňuje srdeční systém
  • pohyb ve vodě napomáhá k prevenci špatného držení těla, zpevnění miminka
  • lepší spánek a chuť k jídlu
  • zábava a další
Určitě se najdou i ti, kteří s plaváním miminek nesouhlasí, ale to je na každém. My jsme nadšení.

Nosítko

A teď už poslední dvě věci. Už si nedokážu představit být bez našeho nosítka Tula Free To Grow. A i když u nás vždycky bude na prvním místě kočárek, Tula je náš zachránce. Zachrání nás vždycky, když je pláč, rostou zoubky nebo když Jonášek nemůže zabrat. Jony Tulu prostě miluje, a my rodiče také. :-)

Izofix

Když jsme kupovali „vajíčko“ a viděla jsem, že izofixová základna stojí prakticky jako druhá autosedačka, tak jsem si řekla, že ji nepotřebujeme a právě tohle je ta věc, kde ušetříme. No a vidíte, už tady o ní  básním, že bez ní nemůžeme být. První její výhoda je rychlost. Nepotřebujete žádný pás a vajíčko během vteřiny zabezpečíte a můžete jet. Ale podstatnější druhá výhoda je bezpečnost, protože vajíčko připevněné izofixem se absolutně nedá srovnat s tím, které je připoutané pásem. Poslední týdny jsme byli kvůli opravě našeho auta bez izofixu a přiznám se, že jsem byla každou jízdu nesvá. Jaké jsou podle vás další nejlepší investice? Podělte se s námi o své tipy v komentářích ❤️