Pečujte v létě o dětskou pokožku správně – jak na to?

Pečujte v létě o dětskou pokožku správně – jak na to?>
Pro miminka je správná péče a ochrana před sluníčkem mnohem důležitější, než pro nás dospělé. Věděli jste, že za jednu hodinu na sluníčku, zažije dětská pokožka takové poškození, které dospělé kůži trvá 15 hodin? Rozhodně se nevyplatí nic podcenit. Poradíme vám, jak dětskou pokožku správně chránit a vyvrátíme nejčastější mýty. Ale pěkně popořadě…

Jaké jsou typy slunečního záření?

Sluneční paprsky obsahují dva typy záření. Je tedy velmi důležité, aby vás opalovací krém chránil proti záření UVA i UVB. Za co jsou zodpovědné?

5 nejnebezpečnějších mýtů o sluneční ochraně

1. Stačí se namazat 1× denně

Mazat se jednou denně rozhodně nestačí. Ve skutečnosti byste měli nanášení krému opakovat každé dvě hodiny a také po každém plavání a osušení. Výjimkou jsou voděodolné krémy, kterým sice voda neuškodí, ale následným osušením je bohužel také setřete. Nezapomeňte krém nanášet vždy 20 – 30 minut předtím, než vůbec půjdete na sluníčko. Teprve po této době jsou všechny složky aktivní a připraveny vás chránit!

2. Není třeba hlídat, kolik krému na sebe rozetřete

Abychom na sobě reálně měli ochranu SPF, která je na obalu, je nutné použít tolik krému, kolik se používá při jeho testování, což pro představu odpovídá „jednomu velkému panáku“ na natření celého dospělého těla. Většina lidí však používá poloviční množství, které si pak důkladně rozmaže. Pokud si tedy koupíte krém s SPF 50, ve skutečnosti na sobě máte pouze SPF 20. Světová zdravotnická organizace WHO doporučuje pro běžné denní použití faktor 30, u moře pak SPF 50. U dětí se striktně držte SPF 50+.

3. Opalovací krémy blokují příjem vitamínu D

Je prokázáno, že používání opalovacích produktů nemá na tvorbu vitamínu D žádný vliv. Pro optimální tvorbu vitamínu D stačí pouze 15 minut na denním světle. Tento přísun světla vám ani ten nejlepší opalovací přípravek nezablokuje, a proto jsou obavy úplně zbytečné.

4. Dětem stačí SPF 25

Miminka ještě nemají tak vyvinutou pokožku jako my, dospělí. Nemá v sobě ty správné obranné mechanismy, a proto jí musíme pomocí opalovacích krémů pomáhat. Kůže má navíc svou vlastní paměť a sčítá veškeré působení slunečních paprsků. Spálení pokožky (do puchýřků) v dětství pak zdvojnásobuje riziko rozvoje rakoviny kůže v dospělosti. Sami tedy můžete vidět, že pro děti neexistuje žádná jiná vhodná ochrana, než ta maximální!

Dodržuje pravidlo 3N Navlékni na sebe triko Namaž se krémem Nasaď si klobouk

5. Nejdřív se musím spálit, abych se opálila

Spálení kůže a opálení jsou dvě rozdílné věci. Jestli svoji pokožku nejdříve úmyslně spálíte, pak ohrozíte vlastní zdraví a k lepšímu opálení si určitě nepomůžete. Tento zažitý mýtus je pozůstatek doby, kdy nebyla žádné osvěta o rakovině kůže a na trhu nebyly opalovací krémy s vysokým faktorem. Pamatujte si, že zdravé opálení neexistuje, a proto se mažte každý den, ne jen na dovolené. Nezapomeňte také na uši, nárty, prostor mezi prsty. Za posledních 30 let přibylo rakoviny kůže čtyřnásobně – mohou za to zejména častější cesty do teplých krajů a návštěvy solária

Tipy na 100% bezpečné a ověřené opalovací produkty

Bioderma Photoderm Kid (KLIK)

Oblíbená kosmetika, která by na žádné dovolené s dětmi neměla chybět. Zajišťuje dětem optimální ochranu a dermatologickou bezpečnost. Mléko Photoderm Kid obsahuje modré zbarvení, které podporuje bezpečnou a hravou aplikaci. Díky tomuto zbarvení můžete kontrolovat, zda je krém správně rozetřený. Ale nebojte, žádní malí šmoulové kolem vás běhat nebudou :-) Oblíbený a praktický je také Photoderm Kid sprej alá šlehačka – natírání děti baví a navíc je aplikace velmi jednoduchá. Všechny přípravky se rychle vstřebávají, nezanechávají mastný film a jsou hypoalergenní.

Jediný 100% minerální sprej na trhu

Bioderma má jako jediná na trhu svůj 100% minerální sprej. Jeho tekutá textura obsahuje 100 % minerálních filtrů, které odrážejí UV záření a zůstávají na povrchu pokožky – velkou výhodou je, že funguje okamžitě a chrání tak vaše děti ihned po aplikaci. Výsledkem je excelentní tolerance a fotostabilita. Sprej na pokožce nezanechává mastný film ani bílé stopy a díky speciálnímu „zvlhčujícímu“ emulgátoru se velmi snadno roztírá.

Pohodlná mlha ve spreji – s maximální ochranou (KLIK)

Unikátní transparentní textura v kombinaci s balením ve spreji zajišťují rovnoměrné rozptýlení produktu, tedy i filtrů na pokožce. Sprej stříká i dnem vzhůru, což zajišťuje pohodlnou a snadnou aplikaci. Skvělé je, že tuto mlhu není třeba roztírat a pohodlně ji aplikujete na mokrou pokožku.

Mrkněte se také na video, kde vám poradíme, na co si dát při výběru opalovacího přípravku pozor:

Teď už víte vše podstatné o péči o dětskou pokožku v létě. Nezbývá než popřát, abyste si toto léto krásně užili!