Péče o citlivou dětskou pokožku není věda - poradíme, jak na to

Péče o citlivou dětskou pokožku není věda - poradíme, jak na to>
Narození miminka (zvlášť prvního) je velká změna pro každou rodinu. Kromě toho, že si na sebe potřebujete vzájemně zvyknout, se učíte, jak se o nového člena rodiny vlastně starat. Produktů pro děti nabízejí lékárny, drogerie a e-shopy celou řadu, ne všechny jsou ale pro miminka vhodné. Pokožka kojenců je jemnější a citlivější než ta naše, takže určitě není vhodné používat produkty pro dospělé.

Jak vybrat ty správné, abyste zbytečně pokožku vašeho děťátka nepodráždili?

Základní pravidlo zní, že méně je více. Miminko skutečně nepotřebuje plnou poličku kosmetiky tomu, aby bylo čisté a jeho kůže se nevysoušela. Na koupání si vystačíte se sprchovým gelem, kterým lze kromě těla umýt i obličej a vlásky. Vhodný je například pěnivý gel ABCDerm Moussant od francouzské dermokosmetiky BIODERMA, který místo klasického mýdla obsahuje šetrnější složky z kokosového oleje. Pěnu navíc zvlášť větší miminka ocení a z koupání se stane větší zábava. Kromě toho můžete samozřejmě použít i šampon – ten by měl ale splňovat totéž co sprchové gely, abyste se vyhnuli alergické reakci. Pokud chcete, aby bylo mytí vlásků už od útlého věku pro miminko příjemným zážitkem, vyzkoušejte třeba ABCDerm Šampon, který nepálí ani při styku s očima.

Masáž můžete spojit s hrou

Po vykoupání miminko pečlivě vysušte, zvláštní pozornost věnujte záhybům, ať už na krku nebo například v okolí kyčlí. Poté promasírujte dětskou pokožku olejíčkem nebo hydratačním tělovým mlékem. Velmi šetrné k pokožce je tělové mléko ABCDerm Hydratant, které pleť miminka po utření zjemní a zklidní. Miminka mají jemné hlazení svého těla ráda a po několika týdnech můžete začít tuto aktivitu spojovat s různými říkankami nebo jednoduchými cviky a vytvořit si z této části dne příjemný rituál. Důležité je mít po ruce i produkty na čištění miminka během přebalování. Používejte vlhčené micelární ubrousky, abyste zbytečně nedráždili zadeček dítěte. Pokud k tomu ovšem dojde – například proto, že miminko leželo v mokré plence dlouho, mějte po ruce vhodný produkt na opruzeniny, skvělý je třeba ABCDerm Change Intensif. Většinou stačí namazat zarudlý zadeček jen jednou a podráždění brzy zmizí. Lepší je ale tomuto problému předejít tím, že budete miminko často přebalovat, zvláště v prvních týdnech jej budete střídavě ukládat na oba boky a vyhnete se nevhodné kosmetice.

Pupínků se nelekejte

Kromě základní dětské kosmetiky už toho moc nepotřebujete. V prvních měsících se miminku mohou v obličeji objevit drobné šupinky nebo novorozenecké akné. Rozhodně to ale není důvod k panice – většinou samy od sebe brzy zmizí. Zvláště pupínky jsou často pryč rychleji, než si jich vůbec všimnete. Pokud by vás přesto zneklidňovaly, stačí tato místa potřít vhodným produktem z lékárny. Speciálně na šupinky ve vlasech se hodí ABCDerm Babysquam, který šupinky ve vlasech velmi šetrně a jemně odstraní. Poslední věc, na kterou byste měli při péči o jemnou dětskou pokožku myslet, je praní. Oblečení, plínky nebo ložní prádlo je opět třeba prát ve speciálním prášku nebo gelu.