Partner u porodu - jaké jsou výhody a nevýhody?

Partner u porodu - jaké jsou výhody a nevýhody?>
Není to tak dávno, kdy byla přítomnost otce u porodu u nás nemyslitelná. Tátové viděli své děti až několik dní po porodu – návštěva porodnice se konala na dálku. Maminky mávaly svým partnerům z okna a otcům se o vpuštění na porodní sál ani nesnilo.Dnes tátové chodí k porodu běžně. Považuje se to za projev lásky vůči své ženě, téměř za povinnost. Budoucí otec ale často vzbuzuje údiv či pohoršení, když se na přítomnost u narození dítěte necítí. Názory na to, zda by měl být otec přítomen přímo na sále se liší oběma pohlavími i napříč generacemi. Nutno dodat, že jak přítomnost, tak i nepřítomnost má svá pro a proti.

Jak to vidí tatínci?

Mnoho tatínků, pokud se rozhodli porodu přímo zúčastnit, přiznalo, že na svou partnerku nahlížejí jinak. S větší úctou, láskou. Uvědomili si a hlavně bez obalu viděli, co porod pro ženu znamená. Někteří u toho však být nechtějí. Vadí jim krev, jiní se bojí, že pokud svou partnerku uvidí v takové situaci, bude to mít vliv na sexuální život. „Při porodu prvního dítěte jsem jen postával stranou a vlastně jsem se cítil divně a bezmocně. A takový pocit přetrvával i později. Vadilo mi, že jsem své ženě nemohl pomoci, ulevit jí od bolesti a vnitřně jsem měl i výčitky, že za její utrpení můžu já.“ Tomáš “Podle mě je to na oboustranné domluvě, pokud je otec u porodu jako opora, pokud je na tom shoda, jsem pro, pokud se bude žena cítit lépe s ním poblíž, jsem pro. Souhlasím s tím, že muž si pak váží ženy víc, považuje si toho okamžiku, myslím si, že jde o "modernější" přístup, ale v tom dobrém smyslu. Nemělo by to být ani pro ženu ani pro muže nějak stresující, vím, že někdy si to nepřeje žena, pak se tam muž nemá cpát, cítil bych to, jako stmelující chvíli.” Jaroslav

A co maminky?

I když je to teď moderní, byla by chyba si myslet, že každá maminka chce mít svého partnera u porodu. Maminky, které přítomnost partnera preferují si pochvalují oporu. Na druhou stranu jsou ženy, které chtějí být v této chvíli sami a před partnrem se stydí. “Přítomnost otce u porodu považuji za velké plus jak pro něj samotného, tak pro rodičku. Myslím si, že může velmi prohloubit vztah mezi mužem a ženou.” Marcela “Můj partner u porodu nebyl, měl z toho strach a já jsem jeho přání respektovala. Nepřipadám si nijak ošizená.” Kateřina “Já jsem se toho bála, ale pak jsem byla strašně ráda, že je vedle mně někdo, koho znám a na koho se můžu spolehnout, protože kolikrát jsem ani nevěděla, co se děje. Navíc si myslím, že je dobře, že chlap vidí, že to není procházka růžovým sadem... “ Petra

Hlavně bez předsudků

Když muž nechce jít k porodu, neznamená to nutně, že svoji ženu nemiluje. Zapomeňte na předsudky. Porod je velice intenzivním prožitkem, a je pravda, že ne každý muž má na to, aby to zvládl, a už vůbec, aby byl užitečnou podporou pro svoji partnerku. Zároveň, když žena nechce muže u porodu, většinou to není projev nelásky nebo snaha zabránit kontaktu s dítětem, ale jednoduše přirozený stud. Pokud jste se ale rozhodli, že rodit spolu chcete... Důležité je ujasnit si, co od sebe očekáváte, obzvlášť co očekává rodící žena od svého partnera, a zda je on tuto roli schopen splnit. Mnoho žen chce, aby partner hrál roli štítu v porodnici, což je pro mnoho mužů nesmírně obtížný úkol, obzvlášť pokud musí čelit třeba nátlaku ze strany personálu. Zároveň je nesmírně důležité ujasnit si mezi sebou svoje porodní přání – například aby dítě neodnášeli, aby v žádném případě nedošlo k nástřihu hráze a podobně. Je dobré, aby si partner nastudoval alespoň nějaké materiály a rozuměl, proč si maminka určité věci volí a jiným se brání, jinak ji jen těžko podpoří. Je vhodné, aby na kurz předporodní přípravy šli spolu, a nebo aby se partner podíval alespoň na dobrý dokument o porodech – aby měl představu o tom, do čeho jde!

A když už rodíte…

Porod je intenzivní, nezapomenutelný...a často docela dlouhý. Proto se partner musí postarat nejen o praktické potřeby ženy, ale i o ty svoje. Nezapomenout na jídlo, píti, a taky hlavně – pokud se partner cítí úplně zahlcen, nebo cítí strach – je dobré jít na chviličku ven a nadechnout se čerstvého vzduchu (obzvlášť strach je dost nakažlivý a u rodičky může porod brzdit). Připravte se ale také na to, že u porodu se často vynořují silné emoce – i ty potlačované, takže pokud máte hodně složitý vztah, může být moudřejší, aby muž u porodu nebyl, a žena se mohla soustředit na rození, namísto toho, aby řešila manželské či partnerské nesoulady. Je též možné, že žena bude nadávat, plakat, stěžovat si, nebo křičet že umírá – připravte se na to, neberte to osobně, a nebojte se toho, nejčastěji to bývá známka toho, že se blíží k závěrečné fázi porodu a hormonální změny způsobují silné emoční výkyvy.

Na závěr

Porod “spolu” může být fiasko, ale pokud se společně připravíte, může to být nezapomenutelná zkušenost. V určitém smyslu je porod vyvrcholení mileneckého aktu, a pokud jste skutečně na jedné vlně, můžete ho prožít spolu. Pokud se ale na něco takového necítíte, není třeba se kvůli tomu stresovat. Je to věc jen a jen vaše a vašeho partnera.

I my ve Feedu jsme se zeptali budoucích maminek, zda by chtěli svého partnera u porodu. Mrkněte se: 

[embed]https://youtu.be/icKyD_f813U[/embed] Maminky, jak ste na tom byly vy? Chtěly jste svého partnera u porodu nebo jste chtěla být raději sama? A jak se k tomu postavil budoucí tatínek?