Ověřte si: Perete a čistíte potřeby pro své miminko bezpečně?

Ověřte si: Perete a čistíte potřeby pro své miminko bezpečně?>
Správně vyčištěné plenky, dupačky i dudlíky jsou pro zdraví dítěte velmi důležité – zejména v prvních týdnech života. Přinášíme vám návod na praní i čištění všech pomůcek, které budete potřebovat.

Praní a žehlení textilií

Zpočátku vás čeká každodenní praní. Používejte hypoalergenní, dermatologicky testované, prací prášky speciálně pro miminka. Většinou mívají v názvu slovo „sensitive“. V prášku pro miminka můžete prát i oblečení zbytku rodiny. Možná se tak zbavíte ekzémů i vy. Minimálně po dobu prvních 6 týdnů se doporučuje všechno prádlo, které oblékáme miminku přímo na tělo, žehlit na vysokou teplotu. Textilie se tím dezinfikují.

Jak na praní látkových plenek

Látkové plenky se vracejí do kurzu nejen u „bio maminek“. Jsou levnější a pro dítě zdravější. Každou špinavou plenku nepereme zvlášť, ale dáme ji odmočit do nádoby s vlažnou vodou a trochou dětského prášku. Jakmile máme špinavých plenek více, dáme je prát na tzv. vyvářku (90 °C). Předpírky nebo extra máchání už nejsou nutné. Pokud to jen trochu jde, necháme schnout plenky venku. Vzduch tkaniny osvěží a eliminuje pachy. Alespoň v prvních 6 týdnech nezapomeňte na žehlení.

Praní oblečení, hraček, povlečení a dalších tkanin

Pokud to jde, používejte maximum tkanin z čisté bavlny, ideálně bio bavlny. Ta si nechá nejvíce líbit i při praní. Praní oblečení, hraček, povlečení a dalších tkanin u miminek

Jakých pracích prostředků se vyvarovat

Nedělejte z mimča pokusného králíka a nezkoušejte používat žádné jiné přípravky než ty určené pro dětskou pokožku. Použití klasických pracích prášků může vést k alergickým reakcím i závažnějším komplikacím do budoucna. Také aviváž používejte výhradně dětskou, a to pouze pro osvěžení prádla, které dítě nenosí přímo na těle.

Mytí dudlíků, hraček a jídelních pomůcek pro děti - myčka a sterilizátor

Mytí dudlíků, hraček a jídelních pomůcek

Ani mytí dudlíků a láhví není žádná věda. Po staletí si maminky vystačily bez sterilizátorů nebo myček. A jde to tak i dnes.

Sterilizovat v hrnci, nebo speciálním přístroji?

Je to na vás. Mokrá sterilizace v obyčejném hrnci je stejně účinná jako ve speciálním přístroji. Zabere však nejméně 20 minut času. Proto se mnohé maminky kloní k tzv. sterilizaci parou. K ní stačí speciální nádoba, do které nalijete vodu a vložíte ji do mikrovlnky. Láhve i dudlíky zbaví mikrobů během 5–10 minut. Mikrovlnka však musí mít dostatečný výkon a velikost. Článek jsme připravili se specialisty na pračky a mikrovlnky Whirlpool ze společnosti AP Servis. A jaké postupy praní a čištění pomůcek se nejvíce osvědčily vám?