Jak zvýšit dětskou imunitu? Poradíme vám!

Jak zvýšit dětskou imunitu? Poradíme vám!>
Také často řešíte, že jsou vaše děti při každé příležitosti nachlazené? Mají rýmu, kašel, chraptí, zkrátka chytí „kde co“. Pak je načase začít své děti otužovat. Otužování podporuje látkovou výměnu a zvyšuje dětskou imunitu. Ideální je jít vašim dětem příkladem a začít s otužováním společně. 

Jak a kdy začít

Otužovat děti začínejte vždy během jarního období nebo v létě. Poté otužujeme pravidelně ve všech ročních obdobích. S otužováním začínáme vždy postupně, dítě by mělo být naprosto zdravé! Odborníci doporučují začít otužovat děti od jednoho roku. Velmi důležitá je důslednost a pravidelnost. Děti by měly brát otužování jako zábavu, proto volíme nejpřijatelnější variantu, nejlépe formou hry.

Jaké jsou výhody otužování?

  • děti si vlivem otužování udrží lépe tělesnou teplotu a jen tak neprochladnou
  • budou odolnější proti nemocem
  • budou zdravější
  • pokud přeci jen onemocní, nemoc má kratší a lehčí průběh
  • má pozitivní vliv na psychické zdraví
  • zvyšuje chuť k jídlu

Způsoby otužování

Otužování chladným vzduchem

Choďte s dětmi pravidelně ven v každém ročním období. Pobyt venku by měl být alespoň 2–3 hodiny, v zimě chodíme na kratší, ale častější procházky. Ideální je nechávat děti už od narození spát přes poledne v kočárku na zahradě nebo třeba na balkoně a to i v zimních měsících. U novorozence by venkovní teplota neměla být nižší než −5 °C. Nezapomeňte teplotě vždy přizpůsobit oblečení miminka! Postupně můžeme děti navyknout na spánek u otevřeného okna.  Důležité je přizpůsobit jejich oblečení i lůžkoviny. Vhodné jsou spací pytle, overaly nebo různé zavinovačky, které chrání celé tělíčko dítěte. Díky tomu bude vaše dítě odolnější a bude i kvalitněji spát. Teplota na spaní by měla být 18–19 °C. Přes den je ideální teplota v místnosti kolem 20–22 °C.

Otužování chladnou vodou

S otužováním chladnou vodou musíme začít postupně a sledovat reakci dítěte. Tento způsob otužování je sice „nejdrsnější“, ale zato nejefektivnější. V žádném případě však dítě hned ze začátku nepoléváme studenou vodou! U batolat můžeme začít nejdříve otírat končetiny žínkou namočenou ve vlažné vodě a zhruba po týdnu přidáváme další části tělíčka a snižujeme teplotu vody o 1 °C. Záda a bříško otíráme vždy jako poslední. Otužujeme 1–2 minuty. Pokud dítě v pohodě zvládne tento způsob otužování, můžeme začít postupně sprchovat vlažnou vodou. Začínáme vždy od končetin, jako poslední jsou záda a bříško. Teplotu snižujeme postupně. Do dvou měsíců se teplota vody sníží až na 20 °C. Pokud vaše dítě k otužování chladnou vodou nepřesvědčíte ani formou hry a bude u toho plakat – neotužujte ho touto cestou a zvolte jiný druh otužování. Ne každému tento způsob otužování vyhovuje.

Saunování

Další způsob otužování je pobyt v sauně. Nevýhodou je, že je finančně náročnější a ne každé dítě velký teplotní rozdíl vydrží. Pokud chodíte rádi do sauny, můžete zkusit vzít svého potomka s sebou, ale je nutné sledovat jeho reakce. Pobyt v sauně by u malých dětí neměl přesáhnout 3–5 minut. Vhodné je chodit jednou týdně, v dopoledních hodinách. Dětem stačí pouze jedno prohřátí a také by měly sedět v sauně dole. Nahoře je teplota kolem 90 °C, malým dětem stačí teplota kolem 60 °C. Po pobytu v sauně dítě osprchujeme vlažnou vodou a vynecháme hlavu.

Další tipy

Pokud máte zahrádku, nechte děti běhat naboso pár minut ráno po orosené trávě. Až budou pokročilejší, můžete je nechat proběhnout i po sněhu. Také malá ranní rozcvička u otevřeného okna je zdraví prospěšná. Jak jste na tom vy? Zkoušíte otužování doma?

Přejeme vám zdravé děti po celý rok :)