Vše, co chcete vědět o váze novorozenců!

Vše, co chcete vědět o váze novorozenců!>
Váha narozeného miminka je velmi důležitá. Je symbolem zdraví, síly a donošenosti. Spolu s délkou, pohlavím a jménem dítěte je to údaj, který sdělujeme asi nejčastěji. Její rozpětí bývá při narození poměrně velké – běžně se pohybuje mezi 2 800 až 4 000 gramy. Co by vás mohlo kolem váhy dítěte zaskočit? Na to jsme se podívali za vás! Již během těhotenství má maminka, díky moderní technologii, přibližnou představu toho, jak velké (anebo malé) miminko se jí v bříšku skrývá. Při každé prohlídce u gynekologa by vám měl být do těhotenské průkazky zaznamenán váhový přírůstek dítěte.

Váha se vyvíjíBeautiful baby of three months old in his mothers hands.

Zhruba 48 hodin po porodu klesne porodní váha novorozence asi o 10 %. Je to zcela běžné a není třeba se tím znepokojovat. Maminka ještě nemá mléko a miminko si začíná pomalu zvykat na život mimo dělohu a k tomu patří krom jiného i lehký pokles porodní hmotnosti. Až druhý nebo třetí den po narození se děťátko naučí sát mateřské mléko a úbytek váhy by se měl pozastavit. Porodní asistentka zaznamená do grafu vývoj hmotnosti, aby případně zachytila větší výkyvy, které by mohly upozorňovat na nějaký zdravotní problém. Když se opozdí nástup laktace nebo má maminka nějaké komplikace, může být úbytek váhy vyšší.

Nestresujte se

Ačkoli je kojení nejpřirozenějším způsobem přijímání potravy, může se pro maminku během prvních měsíců stát doslova noční můrou. Pokud se kojení nedaří, může na to mít významný vliv stres ženy, která se obává, že nebude schopna své dítě nakrmit. Takový stres dítě z matky vycítí a začne krmení odmítat. Začíná tak nešťastný koloběh událostí… Dítě pláče, je vysílené a má hlad. Nemá dostatek energie k sání a maminka nemá daleko ke zhroucení. I v tuto dobu je obvyklé, že váha dítěte jde dolů a vy si v porodnici pobudete možná o pár dní déle, než bylo původně v plánu. Pomoci může jen citlivý přístup laktační poradkyně nebo sestry na oddělení. Než se správné technice naučíte, můžete mléko odsávat a krmit dítě alternativními způsoby – stříkačkou nebo lžičkou, aby šla váha zase nahoru a vy jste mohli brzy odejít domů. Kojení ale nevzdávejte a berte si rady odbornice k srdci.

Kontrolujte plenky

Pečlivě si zapisujte po každém krmení, kolik dítě vypilo, zda mělo stoličku a kolik plenek za den pomočilo. Je pravděpodobné, že po vás ošetřující dětská lékařka stejně bude údaje chtít. Mají totiž důležitou výpovědní hodnotu, jestli je stav novorozence dobrý a jestli se vyvíjí jak má. Pokud dochází ke ztrátě váhy neustále, bude dítě sledováno pečlivěji a bude pravidelně vážené.

Kdy půjdete domů?

Maminky samozřejmě chtějí co nejdříve domů. Obvykle porodnici opouštějí čtvrtý den po porodu. Ovšem za předpokladu, že se se váhový úbytek dítěte zastavil a začalo přibírat. Aby mohlo být dítě propuštěno, musí být jeho váha v den propuštění vyšší než v den předchozí. Samozřejmě ale záleží také na porodní váze – dítě propuštěné domů, musí dosahovat minimálně dvou kilogramů. Maminky, kolik vážily vaše děti po porodu? Napište nám do komentářů!