Osvěžující nápoje pro tropické dny

Osvěžující nápoje pro tropické dny>
Léto je doba, která si žádá mnoho slunce, mnoho opečených vuřtů s hořčicí a mnoho (převážně) nealkoholických tekutin, přičemž čím víc jich připravíte ve své vlastní kuchyni, tím lépe pro vás, vaše zdraví, vaši peněženku a váš dobrý pocit ze zajímavých chutí. Zatímco ovocné sirupy a šťávy se hodí pro mimosezónní pití, kdy pro něco jako ovoce musíte poslat Marušku do supermarketu, v horkých letních měsících si můžete užít zcela přirozené, nezkreslené, čisté a čerstvé chuti toho, co se právě podařilo sklidit na zahrádce, u sousedů nebo aspoň někde v blízkém okolí: ať už to jsou bylinky, bobulové ovoce, meruňky a broskve, anebo také okurky, cukety a melouny. Ze všeho toho si můžete připravit zajímavé, velmi osvěžující letní drinky, které doplní vaši denní kvótu vody k vypití. Při osmé sklenici vody, točené z domácího kohoutku, se totiž nad slovním spojením pitný režim vyslovují nejrůznější soudy a hodnocení. Připravte se na nával následujících receptů předem a pořiďte si dostatečnou zásobu citronů. Nejen že zvyšují míru osvěžení všeho, kam přijdou, ale také dělají chuť ostatního ovoce více intenzivní. O tom, že se stejně okamžitě zamilujete do domácí citronády, snad ani nemluvě. Co-pít-v-létě (1)

Citronáda

Ano, začnu docela obyčejnou limonádou čili citronádou (kromě ní existuje také oranžáda, ale tu si jistě zvládnete sami odvodit, když část citronů nahradíte pomeranči). Na jeden litr citronády budete potřebovat 3-4 citrony, což vás samo o sobě na chvíli zaměstná jejich vymačkáváním. Další zdržení vás čeká při rozpouštění cukru. Abyste se tomu vyhnuli, můžete si předem připravit větší množstvícukrového rozvaru, který posléze vydrží v lednici po celou vaši citronádovou sezónu. Odolejte však pokušení koupit si citronový koncentrát, z něj sice osvěžující pití připravíte také, ale propad v chuti oproti čerstvým citronům je značný. Na 1 litrový džbánek:Citronáda (1) šťáva z 3-4 citronů cukrový rozvar* podle chuti 1 celý citron Citronovou šťávu nalijte do džbánku a zalijte 800 ml čerstvé, studené vody. Oslaďte podle chuti cukrem nebo cukrovým rozvarem. Zbývající citron dobře opláchněte a nakrájejte na osminky nebo na plátky. Polovinu jich rozdělte do skleniček, zbytek vhoďte do džbánku. Nechte 10 minut v chladu marinovat, kůra z celého citronu příjemně posílí chuť. Podávejte s ledem pro větší pocit ochlazení. *Cukrový rozvar 500 g pískového cukru Cukr zalijte takovým množstvím vody, aby sahala 1 cm nad cukr, a začněte zahřívat. Občas promíchejte a vařte jen tak dlouho, dokud se všechen cukr beze zbytku nerozpustí. Přelijte do čisté lahve, uzavřte víčkem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nakonec uložte do lednice.

Pětiminutový ledový čaj

Když vás náhle přepadne chuť na ledový čaj (ano, mnohem lepší, než kupovaný), nezoufejte, že jste si předem neuvařili silný čaj a nenechali ho vychladit v lednici. Existuje trik, díky kterému bude váš ledový čaj připraven během pěti minut, ať už máte rádi černý, zelený, bylinkový nebo ovocný. Jediné, co potřebujete, je dostatek ledových kostek a jeden sáček s vaším oblíbeným čajem. Na 1 skleničku ledového čaje:Ledový-čaj (1) 1 sáček s vaším oblíbeným čajem cukr nebo ovocný sirup 1/4 citronu Sáček čaje vložte do skleničky nebo hrnku, ve kterém budete ledový čaj podávat. Zalijte pouze 100 ml vroucí vody, to je jen trochu vody na dně hrnku nebo sklenky, a nechte 3-5 minut vyluhovat. Musí vzniknout velmi silný a aromatický čaj, jinak bude výsledek slabý a mdlý. Vyjměte sáček s čajem a čaj oslaďte cukrem o něco víc, než jste zvyklí si běžně sladit čaj v objemu odpovídajícímu použité skleničce nebo hrnku. Dáváte-li si obvykle jednu lžičku cukru, nyní použijte dvě. Namísto cukru můžete použít ovocné sirupy, například pro ovocný čaj se skvěle hodí jahodový sirup, pro bylinkový čaj bezová šťáva, pro černý čaj citronová. Do horkého sladkého silného čaje nyní nasypte 5-6 kostek ledu, aby byla sklenka plná ze dvou třetin, a dobře promíchejte dlouhou lžičkou. Led se téměř zcela rozpustí a čaj rázem získá teplotu pár stupňů nad nulou a umírněnější chuť. Přidejte citron nakrájený na osminky a trochu ho přitom vymačkejte do čaje. Na závěr do čaje opět vhoďte 5-6 kostek ledu, ale už nemíchejte. Pokud chcete, můžete čaj ozdobit čerstvou bylinkou. Pestrobarevné lahvičky CZ

Aqua fresca

V překladu to znamená něco jako čerstvá voda a jedná se o překvapivý a překvapivě jednoduchý nápoj, který se hodí především ke kořeněnému grilovanému masu a horkému letnímu počasí. Pochází sice z Mexika, ale jistě si ho oblíbíte bez ohledu na svou současnou zeměpisnou polohu. Aqua-fresca (1)Použít můžete jakékoli ovoce, které je zrova v sezóně, dokonce se nebojte vyzkoušet i mladé cukety, předem oloupané a zbavené semínek. Přikládám recept na melounovou vodu, ale stejně tak chutná voda by vás čekala s použitím jahod, broskví, meruněk nebo ananasu. Vždy ovoce zbavte všech částí, které se nedají dobře rozmixovat, v případě pochybností nápoj přeceďte přes cedník. Na 1,5 litru nápoje: 3 hrnky melounové dužiny, pečlivě zbavené všech semínek a nakrájené na kostky 750 ml studené vody šťáva z 1/2 citronu malá trocha cukru Meloun a vodu vložte společně do mixéru a rozmixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou a cukrem – některé ovoce ho potřebuje více, jiné méně, stejně tak to platí s množstvím citronové šťávy. Nalijte do skleniček a ihned podávejte.

Jahodové lassi

Jahodové-lassi (1)Lassi je indický nápoj, který připomíná mléčný ovocný koktejl. Spotřebovat do něj můžete jakékoli čerstvé ovoce, které se snadno rozmixuje. Aby osvěžilo, přidejte do směsi pár kostek ledu – ovšem jen pokud máte jistotu, že s tím bude souhlasit návod k vašemu mixéru. Nejznámější lassi je mangové, oblíbené v mnoha indických restauracích. Vzhledem k nedostatku dobře vyzrálého, čerstvého manga v našich obchodech se raději zaměřte na jiné ochucení. Na 1 sklenku: 100 g jahod 100 g bílého jogurtu (nízkotučného, pokud počítáte kalorie) 1 lžíce medu šťáva z 1/8 citronu, případně méně podle chuti ovoce Do mixéru vložte očištěné ovoce a jogurt, ochuťte medem a citronem. Přilijte 100 ml studené vody a vhoďte 3 kostky ledu. Rozmixujte dohladka a ihned podávejte.

Letní voda

Na závěr moje nejoblíbenější a nejfrekventovanější letní pití: slabě ochucená voda, která vám dovolí kombinovat vaše oblíbené chutě a likvidovat bylinkové přebytky ze zahrádky. Ke grilování sice patří pivo, cider a další zkvašené nápoje, ale taky velký skleněný džbán s vodou. Aby se ta vaše na stole krásně vyjímala a osvěžila, doporučuji malé, nenápadné dochucení s velkým efektem. Přidejte do vody něco, co ji příjemně ozvláštní. Určitě znáte kombinaci máty s několika plátky citronu nebo limetky. Stejně tak dobře ale funguje i meduňka. Překvapivě osvěžující a nezapomenutelnou vodu dostanete, když do džbánku přidáte – pozor – okurku. Kombinovat dále můžete s mátou i limetkou, ale samotná okurka má největší faktor překvapení pro ty, kdo takto ochucenou vodu neznají. Nakonec dávám k dobru ještě bazalku a vodní meloun, to je ten s červenou dužinou a zelenou slupkou. Další kombinace bylinek z vaší zahrádky a sezónního ovoce už určitě zvládnete sami. Na 1 litrový džbánek vezměte alespoň jednu, ale klidně i všechny tři z uvedených ingrediencí:Okurková-voda (1) 1/2 salátové okurky 2-3 snítky bylinek 5 tenkých plátků citronu nebo limetky Postup je vždy stejný: do džbánu nejprve nalijte vodu, přidejte bylinky – můžete je předem trochu promnout, aby rychleji uvolnily aroma – citrusy a/nebo okurku a zasypte ledem. Voda potřebuje alespoň 10 minut, aby absorbovala chutě. Výsledkem je sice stále voda, ale lehce aromatizovaná, přitom neslazená a chutnající přírodně. Při letním pitném režimu ji určitě oceníte. Až se dostanete na dno džbánku, pevný obsah nevyhazujte, ale zalijte znovu vodou a ledem. Dá se ještě ten den použít několikrát, než ho dostihne konec spotřeby a západ slunce. Pravda, v některých obzvlášť výjimečných případech se taky může jednat o východ. Tak to by pro dnešek bylo. Prozradíte nám, co si v horkém létě dopřáváte vy, když potřebujete zchladit a doplnit tekutiny? Komentáře jsou k tomu jako stvořené :-) Všechny tyto tipy vám přinesla Flo z Kucharkaprodceru.cz Recepty-pro-začátečníky