Osvěžující nápoje pro horké letní dny

Osvěžující nápoje pro horké letní dny>
Během teplých letních dnů většinou nemáme moc chuť k jídlu, za to jsme si ale vědomi toho, že je třeba hodně pít. Čistá voda je sice k dodržování pitného režimu nejvhodnější, chuťově je to ovšem o dost horší. Co takhle zpestřit sobě i dětem doplňování tekutin? Vyzkoušejte naše nápady, které nejen uhasí žízeň, ale i zasytí a dodají vitaminy.

Bezový sirup

Suroviny: 20-25 velkých bezových květů, 2 kg třtinového cukru, 2 l vody, kyselina citronová Postup: Bezové květy zalijte 2 litry vychladlé převařené vody. Přidejte kyselinu citrónovou, množství podle chuti, kdo chce kyselejší, ať jí přidá více. Nechte 24 hodin vylouhovat. Druhý den sceďte a dejte vařit s cukrem, podle chuti přidejte ještě kyselinu citrónovou. Horký sirup dejte do lahví.

Kopřivový sirup

Suroviny: 3 a 1/2 l vody, 3 citróny, 100 konečků kopřivy, 3kg cukru, 5 lžiček kyseliny citrónové Postup: Vodu a citron, který nejdříve omyjeme a nakrájíme na kolečka, převaříme. Necháme vychladnout a přidáme kopřivy. Necháme 24 h vylouhovat, pak přecedíme a trochu vymačkáme. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou, zamícháme, dokud se cukr rozpustí. Už nevaříme, nalijeme do lahví a dáme do chladu.

Mátová limonáda

Suroviny: hrst máty, třtinový cukr, citron, 2 l vody Postup: Mátu omyjeme, dáme do úzké vyšší nádoby spolu s očištěným citronem, odlijeme z množství asi 2 dcl vody a rozmixujeme ponorným mixérem. Přecedíme přes gázu a sítko do zbývající vody a dosladíme. rsz_dreamstime_xxl_49252438 (1)

Melounový sorbet

Suroviny: 500 g červeného melounu, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 6 lžiček moučkového cukru, libovolné ovoce na ozdobení Postup: Cukr a citrónovou kůru zalijte 120 ml vody, přiveďte k varu a povařte, dokud se cukr nerozpustí. Směs nechte vychladnout. Meloun očistěte, zbavte jadérek, nakrájejte na větší kusy a rozmixujte. Vychladlý cukrový sirup smíchejte s melounovým pyré a na hodinu dejte do ledničky. Vychladlou směs přemístěte do nádoby vhodné na mrazení a nechte mrazit asi 4 hodiny. Každou půlhodinu směs promíchejte vidličkou, aby se rozbily krystalky ledu. Před podáváním přemístěte nádobu asi na 15 minut do chladničky. Zmrzlinu si můžete připravit z různých druhů melounu, z červeného, zeleného i žlutého druhu. Podávejte ozdobené kousky melounu nebo jiného ovoce.