Oblékejte sama sebe aneb Začínáme šít krok za krokem

Oblékejte sama sebe aneb Začínáme šít krok za krokem>
Doba, kdy v obchodech nic nebylo a naše maminky šily všechny šik kousky podle Burdy samy doma, je už naštěstí pryč. Šicí stroj je ale čím dál oblíbenějším pomocníkem i dnes. Možná máte i vy chvilku mezi kojením, přebalováním, vařením kašiček nebo ořezáváním pastelek a chcete se nějak realizovat. Proč nezkusit právě šití? Vlastně na tom není nic složitého. Po háčkování, výrobě šperků a všech možných DIY projektech je šití další možností, jak zaměstnat mozek při tvoření rukama, odpočinout si a přitom ušetřit. Při kreslení střihů, stříhání, navlékání nití a zapošívání stoprocentně zapomenete na všechno okolo včetně dětí, takže pro odpočinek jde o ideální koníček. Navíc, až se do světa šití začnete nořit, zjistíte, že možnosti jsou takřka neomezené a komunita domácích švadlenek tak obrovská, že návodů, nápadů i střihů je na internetu nepřeberné množství. Kde tedy čerpat inspiraci?

YouTube

Na YouTube najdete všechno. Doslova. Zadejte si do vyhledávání „sewing basics“ nebo „sewing for beginners“ a vyskočí na vás videa, co a jak. Od toho, jak zprovoznit šicí stroj, po podrobné návody na různé výtvory. Hodně oblíbený a názorný je třeba kanál Made to Sew.

Blogy, knihy, časopisy

Možná se i u vás doma všude povalovaly stohy Burdy, ze kterých se šilo dřív. A tenhle unikát vychází pořád! Jednak jako časopis plný střihů (mimochodem návody a střihy některých starších modelů najdete zdarma i na jejich webu – http://www.burdastyle.cz/navody/), jednak vyšla i velmi dobrá kniha – Burda, Šití krok za krokem. Existuje samozřejmě i spousta blogů o šití. Inspiraci najdete u Colette , Sew Can She a z českých blogů třeba u Lady Tattooch, na webu Caramilla nebo na Steh za stehem.

Sociální sítě

Instagram je samozřejmostí, stejně tak Pinterest. Stačí zadat heslo „sewing“ a nebudete se stačit divit, co všechno se objeví. Tak, inspiraci bychom měli, co potřebujete mít doma?

Šicí stroj

To vás asi napadlo taky, jenže jaký vybrat? Existují levné i dražší… Pokud si ještě nejste jisté, že šití propadnete, pořiďte si nějaký levnější. Úplně nejlepší je v tomto případě si šití vyzkoušet u někoho z rodiny nebo u kamarádky. U stroje si předem rozhodněte, jestli chcete s pedálem, nebo bez, kolik a jaké stehy by měl umět, jak velký a jak skladný by měl být, jak by se měl ovládat…

Nůžky na textil

Investujte do nůžek určených speciálně na látku a používejte je výhradně na ni. Stříhání jiných věcí je rychle ztupí a látka se vám pak bude třepit. Na střihy i nitě si pořiďte jiné nůžky.

Špendlíky

Nejlepší jsou ty s kuličkou na konci, protože se dobře vytahují. A navíc jsou docela pěkné…

Krejčovský metr

Měření vás bude při šití doprovázet neustále. Vaším nejlepším kamarádem se tak stane krejčovský metr. Pověste si ho kolem krku a hned si budete připadat jako profík. A teď už jen látky a nitě a můžete jít na to. Čím začít? Úplně nejjednodušší je asi začít polštářem. Prostě jen sešijete dva čtverce (nebo obdélníky, kola…) dohromady a je to. Můžete pokračovat dekou, taškou, přidat zip nebo provázek… Brzy zvládnete i oblečení.