Obézních dětí je stále více!

Obézních dětí je stále více!>
Můžeme to změnit? V současné době roste astronomickou řadou počet obézních dětí a výskyt cukrovky, již v poměrně mladých letech. Čím to je? Mnozí rodiče nedávají příliš pozor na to, co dětem dávají k jídlu. Napadlo vás někdy sledovat např. glykemický index? Možná byste se divili!

Sušené ovoce nebo čokoláda?

Co byste řekli, že je zdravější? Ačkoliv sušené ovoce obsahuje mnoho vitaminů, minerálních látek a balastních látek – a cukru (pochopitelně), může stejně jako med napomáhat zubnímu kazu, protože se také lepí na zuby. Čokoláda obsahuje velké porce vitaminů kyseliny listové, které jsou důležité pro krvetvorbu a metabolismus, dále také biotinu, který dětský organismus potřebuje k tomu, aby rostl. Čokoláda navíc obsahuje tolik jódu jako ovesné vločky, téměř tolik zinku jako celozrnný pšeničný chleba, osmkrát víc mědi než telecí maso a téměř desetkrát víc železa než pomeranče. Jasně tedy vidíme, čokoláda je mnohem zdravější. Zajímavé, že?

Dětí s nadváhou přibývá

Nebývá zvykem, že bychom před tím, než dítěti dáme něco k jídlu, zkoumali např. hodnotu GI, tzv. glykemického indexu. Glykemický index, zjednodušeně řečeno, udává, jak moc stoupne hladina krevního cukru po snědení určité potraviny. Čím vyšší GI je, tím bude hodnota krevního cukru vyšší, a tím více se potom vyplaví hormon inzulin, který odvádí cukr z krve k cílovým buňkám (např. ke svalům), čímž sníží tzv. glykemii (hladinu krevního cukru). O tyto údaje se zpravidla zajímají diabetici nebo lidé, kteří se snaží zhubnout a udržet zdravý životní styl. Sušenky Sunarka CZ

Kdo za to může?!

Zejména prarodiče mají tendenci štíhlejší děti „pod tlakem“ vykrmovat. Skutečnost, že je dítě drobné (navíc má-li být po kom), ještě neznamená, že jeho porce jídla (nejen sladkostí) musejí být větší. Později totiž může dojít k tomu, že dítě si na zbytečně velké porce a přejídání zvykne a v období puberty, kdy už není potřeba tak vysoký příjem energie, neumí své porce zmenšit. Takové děti mohou začít nadměrně tloustnout. Respektujte proto proporce svého dítěte a nenechte se uchlácholit, že z faldíků vyroste nebo že „mu lezou žebra“, tak mu ještě naložíme… :) Vyvstává tak otázka, zdali by nebylo vhodné dávat dětem takovou stravu, která má hodnoty GI nejnižší. Podle názoru Ralpha Zieglera z pracovní skupiny pro pediatrickou diabetologii by se u dětí nemělo na GI příliš dbát, a to hlavně z toho důvodu, že zvýšení rizika diabetu sice s cukrem souvisí, ale přispívá k němu hlavně nadváha. Možná namítnete, že přece právě cukr, respektive jeho nadměrná konzumace, vede k nadváze – ano, máte pravdu, nicméně „ve hře“ je i řada dalších faktorů. Pro děti je důležité, aby jejich strava byla pestrá, zdravá a smíšená s velkým obsahem ovoce a zeleniny. Chipsy, hranolky a tučné maso jsou mnohem méně vhodné než občasné zhřešení hrstí gumových medvídků, čokolády nebo jiných sladkostí. Dbejte na to, aby sacharidy, a zejména pak ty obilné, tvořily hlavní část stravy dítěte. Vždyť cukr obsahuje i jablko, a je zdravé! Pojďme se podívat na hodnoty GI u několika potravin – např.: •    GI hroznového cukru: 100 •    GI bílého chleba: 70 •    GI banánu: 54 •    GI červených fazolí: 40 •    GI sušených fíků: 35 •    GI nízkotučného jogurtu: 14 •    GI jablka: 38 U obézních dětí není jejich nadváha jediným problémem. Na nadváhu se navalují další potíže, jako jsou problémy s kůží, klouby, páteří, s dechem, děti jsou rychleji unavené, dochází k přetěžování jejich srdíčka, mívají mnohem častěji vyšší krevní tlak i cholesterol. Nehledě na psychické potíže, které dříve či později dostihnou každého. Žádné dítě jistě nechce být terčem posměchu, být vyloučeno z kolektivu a zařazeno do škatulky „nebrat“. Psychické problémy mohou vést k izolaci dítěte před okolním světem a pochopitelně k dalšímu přejídání, které chtě nechtě vede zase k tloustnutí.