Novorozenecký pláč: Jak s ním skoncovat?

Novorozenecký pláč: Jak s ním skoncovat?>
Tyto malé, několikakilogramové stvoření, dokáží nadělat řádný povyk. A rodiče-nováčky to někdy dokáže pořádně znejistět. Nevědí, co drobečkovi vadí, ani jaké metody použít k jeho uklidnění. Přinášíme vám proto rady, jak utišit plačící děťátko.

Zůstat "cool"

První a nejdůležitější, co můžete udělat, pokud vaše novorozeně pláče, je zůstat klidná. Pokud začnete stresovat a budete frustrovaná, vaše děťátko všechny negativní emoce pochytí a vzniklou situaci to jen zhorší. Ale co když jste prostě nervózní, že se vám děťátko nedaří utišit? Nechte ho na několik minut samo v postýlce, odejděte do vedlejšího pokoje a... prostě to prodýchejte. Otevřete si okno a načerpejte energii z čerstvého vzduchu. Do pokojíčku se vrátíte jako vyměněná.

Správná teplota

Už jste zkontrolovali a vyměnili plenku. Jedli jste nedávno. A i vyspinkaní byste měli být do růžova. Stále ale něco nesedí. Zkontrolujte, zda nemá vaše děťátko zvýšenou teplotu. Co když se necítí dobře a pláčem to pouze dává najevo? Na zadní straně krku můžete vyzkoušet, jestli není teplota vašeho drobečka příliš vysoká nebo nízká. Pokud si nejste jistá, pomozte si raději teploměrem. A pokud to není ani to, tak vězte, že ty nejmenší miminka pláčou někdy prostě "jen tak".

Nadměrná plynatost

Pokud děťátko začne plakat po nakrmení, zcela jistě se u něj v bříšku mohla vytvořit plynová bublina. Jak ho nepříjemných plynů zbavit? Zkuste ho jemně poplácat či třít dlaní po zádíčkách. Pokud to nepomáhá, chyťte ho za paty a několik krát jeho nožky opatrně ohýbejte směrem k bříšku. Pokud ho prdíky přece jen nepřestanou trápit, vyzkoušejte speciální čajíky pro novorozence na problémy s bříškem.

Poloha je důležitá

Nošení děťátka na rukou mu pomáhá cítit se v bezpečí a pohodlí. Zejména během prvních týdnů si na vaší hrudi připomene staré dobré časy, když byl ještě v bříšku. Jemné pohyby mu připomenou, jak se bezstarostně pohupoval ve vaší děloze. Proto se s ním procházejte, procházejte a procházejte. Tlukot vašeho srdce a vaše bezprostřední blízkost ho skutečně mohou uklidnit. Pokud vás už z věčných procházek po domě bolí ruce, spřízněného pomocníka můžete najít ve stále oblíbenějších vibračních lehátkách, které vás dokáží efektivně zastoupit. I když ne nahradit.

Pořádný závin

Vytvořte ze svého rozkošníka pořádný chutný štrúdl. Zaviňte ho do plenky nebo deky s rukama položenýma podél těla. Malý nezbedníček se bude cítit bezpečně a příjemně. Zase bude mít pocit, že je zpět ve vašem bříšku. Možná se uklidní až natolik, že prostě usne. Některé dětičky jsou více svobodomyslné, proto se cítí příjemněji s rukama volně položenými mimo plenky. Je to pro ně perfektní příležitost k cucání vlastních prstíků.

Uklidňující přisátí

Když jsme už u toho cucání - dětičky cucání skutečně milují. Nejen proto, aby se nasytili, ale i uklidnili. A to i bez toho, aby se naplnilo jejich bříško. Proto svému drobečkovi v mrzuté chvíli pomozte najít jeho vlastní prstíky nebo i celou pěst. Nebojte se také nabídnout mu svůj vlastní malíček. Cokoli, co by mohl sát. Jelikož už z názvu "dudlík" vyplývá, na co je tento vynález nejvhodnější, nezatracujte ani ten. Samozřejmě s mírou. Dudlík má přece sloužit jako jedna z alternativ pro uklidnění, ne jediné využívané a do kolečka opakované řešení.

Ticho ne vždy léčí

Myslíte si, že děťátko potřebuje ke klidnému spánku úplné, hrobové ticho? Vždyť ani ve vašem bříšku takovou vymoženost nezažilo. Tlukot vašeho srdce či žaludeční trávení se nedá vypnout. Proto nemusíte svého drobečka izolovat od všech zvuků, jen aby usnul. Nemusíte ani vypnout pračku, myčku nádobí či rádio. Příjemné zvuky ho naopak mohou uklidnit. Bude se cítit bezpečněji, protože ví, že není sám. Dokonce i v praktických elektronických opatrovatelkách najdete funkci nastavení jemných a dětmi oblíbených zvuků.