Novorozenecké akné

Novorozenecké akné>
Konečně je vaše děťátko na světě, nemůžete se na něj vynadívat a najednou si všimnete nehezkých pupínků. Bohužel i čerstvě narozené miminko může potrápit taková nemilá věc, jako je akné. Jak a proč k tomu dochází a jak si s ním poradit?

Jak vzniká?

Touto nepříjemnou, ale nezávadnou věcí je postiženo až 20% dětí. Objevuje se zpravidla kolem třetího týdne, ale některá miminka jím trpí už od narození. Na vznik novorozeneckého akné mají zásadní vliv hormony zvané androgeny. A i když se akné objevuje u obou pohlaví, mívá u chlapců těžší průběh. A jak se androgeny ocitnou v krevním řečišti malého miminka? Jednoduše, přes placentu matky. Dětská tvářička je pak poseta známými černými tečkami – komedony, rohovinou uzavřenými vývody mazových žláz. Ty pak mohou nehezky nabobtnat ve známé pupínky, které se vyskytují nejčastěji v obličeji. Je to ale jen přechodné, děti starší 8 měsíců již akné netrápí. Lehké akné se neléčí a odezní samo.

S čím si jej můžete splést

Novorozenecké akné si často můžete splést například s potničkami, ty se však vyskytují spíše v typických místech zapářky (zátylek, kožní záhyby). K další možné záměně vybízí droboučké malé bělavé až nažloutlé kulovité pupínky – milia. I ta, podobně jako akné, odezní sama. Teoreticky možná je i záměna s alergickou reakcí. Ta se ale málokdy soustředí výhradně na obličejovou část a navíc se velice často slévá do větších ploch.

Co pomáhá dospělým může dětem škodit

I když je novorozenecké akné neškodné a vymizí i bez vašich zásahů, nerozpakujte se péči o něj konzultovat na preventivních kontrolách s vaším pediatrem. Zvláště v případě, je-li pupínků hodně, nebo si je dítko rozškrábalo a hrozí zavlečení infekce. I proto je důležité pečovat o neposedné dětské nehtíky a nikdy pupínky nevymačkávat, neškrábat, ač k tomu svádí. rsz_dreamstime_xxl_26802475 (1) Než na citlivou dětskou kůži, která se svou prostupností blíží prostupnosti sliznic cokoliv „zaručeného“ namažete, raději to konzultujte s vaším pediatrem nebo kožním lékařem. Ne všechny tipy od známých jsou určené dětem. Dokonce i dříve osvědčené heřmánkové obklady mohou u dnešní generace alergiků vyvolat nepříznivé reakce. Rozhodně nepoužívejte ani výrobky na akné určené pro dospělé. Pokud je akné velmi těžké, pediatr vám může doporučit ošetření pleti jemnějšími hygienickými prostředky nebo léky.

Jak léčit akné u novorozenců

I když se někdy projevy akné mohou zhoršit nedostatečnou hygienou, v případě miminek to neplatí. Nadměrným mytím, obzvláště s použitím mýdla nebo nevhodných přípravků riskujete, že se stav pokožky vašeho miminka ještě zhorší. Stav pokožky se zlepší, pokud miminku každý den obličej jemně umyjete převařenou vodou, odvarem z řepíku lékařského, nebo černým čajem a utřete opatrně dosucha.

Osobní zkušenost - jak na tom byla Terezka?

terezkaTerezce s akné objevilo už čtvrtý den po narození. Jednalo se o malé naběhlé pupínky, které se vyskytovaly hlavně v obličeji. Pár jich ale bylo rozeseto i po těle. Na radu sestřičky z porodnice jsem Terezce vařila každý den silný černý čaj, kterým byly pupínky potírány při každém přebalování. Černý čaj jsem také vlévala do každé koupele. Asi za 14 dní pupínky zmizely. V pozdějším věku se jí pak objevily spíše jednotlivě a po ošetření čajem většinou do druhého dne zmizely.

Závěr

Kojenecké akné zpravidla odezní v průběhu několika týdnů až pár měsíců. Nebojte se, akné brzy zmizí a vašemu miminku nijak neškodí. Takže doporučujeme vyzbrojit se trpělivostí a nenechat si zbytečně kazit radost z vašeho miminka.