Novorozeně a léto - na co si dát pozor?

Novorozeně a léto  - na co si dát pozor?>
Měla jste termín porodu v letních měsících a domů si vezete novorozence v den, kdy je venku kolem třiceti stupňů? Nezapomeňte na to, že letní měsíce vyžadují jiné potřeby a péči než miminko, které balíme do fusaku, protože začalo padat listí a teploty atakují nulu.

Oblékání letních miminek

V každém časopisu si přečteme rady, že oblékání miminek se dá přirovnat k cibuli. V zimě nedáváme teplé tlusté mikiny, ale raději dáme místo jedné silné vrstvy tři tenké. Pro léto pak platí, že v horkých dnech má tato cibule vrstvu jen jednu. V horkých měsících se kojenci snadno zapaří. Nechávejte tedy pokožku dostatečně větrat. V parných dnech stačí dítěti body s krátkým rukávem a přes něj prodyšná látková plena. Pokud si miminko přivezete z porodnice a teploty venku přesahují třicítku, je vhodné se držet doma ve stínu a v prvních dvou týdnech ven s miminkem nechodit. Pokud nemáme období tropů, ven s miminkem bez potíží jdeme, ale pozor na zbytečné navlékání, čepičky a následné přehřátí dítěte. Kočárek se spícím dítětem na procházce neparkujte pod stromem či keřem, jehož plody neznáte, snadno se pak stane, že dítě po probuzení bude chtít ochutnat. Dopřejte i malým kojenců chvíle mimo kočárek. Stinné místo na dece s dostatkem prostoru je pro zdravý vývoj lepší než den strávený v kočáře.

Ochrana pokožky již od narození

Pokud se vám miminko narodilo do jednoho ze slunečných měsíců, pořiďte si hned od začátku do výbavičky kvalitní opalovací krém. Až do jednoho roku věku dítěte doporučuji i u nás v ČR používat opalovací krémy s faktorem 50 jehož důležitou součástí je ale i minerální filtr. Opalovací krémy s minerálním faktorem dávají pokožce maximální možnou ochranu, navíc na kůži velice dobře drží, takže není třeba dítě několikrát denně přemazávat. I kojenci v kočárcích by měli mít svůj opalovací krém. Stříška kočárku není ochranou pokožky proti slunečnímu záření. U dětí starších jednoho roku doporučuji až do 3 let používat kvalitní opalovací krémy s OF 50, kde už není nutný minerální filtr. Nad 3 roky věku lze dle fototypu kůže snížit v našich podmínkách OF na 30.

Ochrana očí před poškozením

Dětské oči jsou na slunečné záření citlivé a oko není plně vyvinuté. U dětí mladších 1 roku pak až 90% UVA a 50% UVB prochází až k sítnici, kterou může poškozovat. Vybírejte brýle, u kterých najdete 100% UVA, UVB, UVC filtr. Co se kvality skel týče, je vhodným materiálem polykarbonát, protože je filtr kvalitnější, odolnější proti poškrábání (což u dětských brýlí oceníte) a velice dobře se přes ně dívá. Rám brýlí by měl být co možná nejlehčí, tvoří pak většinu váhy brýlí, které by neměly tlačit ani na nose, ani za ouškama. Pokud najdete favoritů více, kteří splní tyto podmínky, doporučím ty, které mají větší skla a pustí k oku minimum slunečných paprsků. Občas se dočtete, že tmavé brýle, které děti nosí v útlém věku, jim mohou způsobit světloplachost. To by se stalo jen za předpokladu, že dítě je bude mít na očích denně 22 hodin po několik týdnů.