Nevolnosti u dětí při jízdě autem

Nevolnosti u dětí při jízdě autem>
Aby vás během cesty autem s malým dítětem nepotkala nečekaná překvapení, je třeba se opravdu dobře připravit. A k nepříjemným důsledkům cestování patří i nevolnost. Nevolnost během cestování, nebo také kinetóza, je stav, který je vyvolán zpravidla vibracemi o velmi nízké frekvenci, které působí na lidský organismus. Mezi nejčastější projevy patří pocit na zvracení, zrychlené dýchání, bledost, studený pot, zvýšená tvorba slin, únava, příp. závratě a později i zvracení, které ovšem nepřináší úlevu. Velmi často trpí kinetózou právě děti, dokonce mnohem častěji než dospělí. A není výjimkou ani to, že může postihnout i zvířata.

Sledujte chování dítěte

Pokud během cesty zpozorujete u sebe nebo u dětí takové příznaky, pak raději zastavte na bezpečném místě, vystupte z vozu, napijte se, osvěžte se a projděte se chvilku na čerstvém vzduchu (to samé platí i pro děti). Jestliže se nacházíte v danou chvíli zrovna na dálnici nebo na jinak nevhodném místě pro zastavení, pak se snažte o plynulou jízdu bez zjevné změny rychlosti a prudkého brzdění či zatáčení. Víte-li, že vy nebo vaše děti máte tento problém, pak se na cestu náležitě připravte. Do sáčku si vložte namočený ručník, kapesník či textilní plenu, ta vám pomůže při osvěžení během cesty. Na škodu jistě nebudou ani pytlíky na zvracení. Lidem trpícím nevolností při cestování se nedoporučuje si za jízdy číst, pozorovat pohyby za oknem apod., protože ke zhoršení nevolnosti významně přispívají i zrakové vjemy, tj. např. pohupující se horizont nebo písmenka v knize. TIPY na cestu: •    Dbejte na udržování čerstvého vzduchu ve voze. •    Před cestou se posilněte lehkým jídlem a tekutinami. •    Hodinu před cestou si vezměte preventivní léky (po poradě s lékařem).

Zabavte děti, ať v autě nezlobí!

Kdo by očekával, že děti celou cestu prospí, prokoukají z okna nebo si budou hrát a broukat, ten by musel být bláhový. Pokuste se naplánovat cestu tak, aby dovolená vlastně začala již během ní… Vždyť nemáte kam pospíchat! Zastavte se po cestě na hřišti u parkoviště nebo u občerstvení, zajděte se podívat na hrad či zámek, zastavte se na svačinu apod. Zkrátka zakomponujte do cesty drobné výlety, které dětem zdlouhavé cestování zpříjemní. Pokud se domníváte, že vám výše uvedené výlety nějak významně naruší plán cesty, pak si do auta připravte pro děti hračky, knížky, časopisy, plyšáčky apod. Umístit je můžete do praktického kapsáře, který připevníte na zadní stranu sedadla řidiče a spolujezdce. Službu jistě udělají i veselé písničky či pohádky na CD, které si můžete během cesty pouštět, nebo si společně zazpívejte. Větším dětem můžete na cestu přibalit přenosný DVD přehrávač. kapsář do auta Školáci třeba ocení, když jim okopírujete mapu, kudy vaše cesta povede. Můžete společně označovat místa, která jste projeli, a děti si zapíší, co zajímavého v daném místě viděly nebo co se zrovna dělo. TIP: Můžete také během cesty zkusit nějaké snadnější hry, aby se mohly zapojit i menší děti. Např. až uvidí autíčko, řeknou, nebo až uvidí červené auto, a kdo jich uvidí nejvíce, vyhraje. Fantazii se meze nekladou! Ať už se vydáte kamkoli a ať už zvolíte jakékoli hry či možnosti, jak se zabavit během cesty, přejeme vám, abyste vždy dojeli ve zdraví do cíle.