Netradiční recepty z batátů a dýní pro nejmenší!

Netradiční recepty z batátů a dýní pro nejmenší!>
Přestože venku máme podzim, příroda nám během teplejších dní nadělila několik chutných druhů zeleniny, se kterou možná ani nevíte, co dělat. Batáty sice nejsou "naše" zelenina, při zavádění příkrmů jsou ale jednou z oblíbených ingrediencí. A bez dýně si mnohé maminky také neumí dětská jídla představit. Jaké zajímavé kombinace jsme si pro vás připravili?

Nebojte se nových chutí

Běžné suroviny, které máme doma v zahrádce často kombinujeme s něčím exotickým, chuťově zajímavým. Trendy v kuchyni se nevyhnou ani českým domácnostem a proč experimentovat pouze s "dospěláckými" jídly, když něco chuťově odlišného můžeme nabídnout i našim prckům? Samozřejmě, nedá se všechno zlehčovat a při zavádění příkrmů či při vymýšlení jídla pro starší mrňouse musíme dávat pozor, co už z hlediska alergenů mohou a co ne. Každý recept si pečlivě přečtěte a sami posuďte, jestli je pro dítě vašeho věku již vhodné. Chutě, věk a s ním spojené povolené ingredience činí každý recept vhodným stále jen a jen rozhodnutí maminky. Pokud se nových chutí nebojíte, tyto recepty pro vás budou jako stvořené.  :-)

 Hokaido s mangem

Napadlo by vás zkombinovat dýni a sladké ovoce? Je to možná výzva ale proč to nevyzkoušet? Mango je svou svěží chutí připomínající léto v mnoha domácnostech oblíbené a Hokaido na podzim koupíte v každém obchodě nebo trhu, nemluvě o tom, že oranžové hlávky už hojně pěstujeme i v našich zahradách. BABYMOOV Nutribaby+ Multifunkční přístroj Budete potřebovat:
  • 1 dýni Hokaido
  • 1 oloupané a naporcované mango
  • 1 polévkovou lžíci oleje
postup: Dýni rozpulte, odstraňte semínka, oloupejte mango. Nakrájenou dýni napařte a po vychladnutí kousky zbavte slupky (po napaření vám to půjde snáze). Čas napařování odhadujeme na cca 15 minut. Všechny ingredience smíchejte dohromady a rozmělněte je a přidejte olej, pokud je třeba.  

 Batáty "na zeleno"

Jednou z poměrně častých zelenin, které dnes pěstujeme i u nás, je cuketa. Pokud se vám i letos urodilo cukety více než dost a víte, že vašemu malému v základním příkrmu chutnala, nabízíme variantu s batáty a brokolicí. Ačkoli výsledná barva není lákavá, chuť je minimálně zajímavá. papoo kapsičkaPotřebovat budete:
  • 4 hlavičky z brokolice
  • 1 velký batáty
  • půl cukety
  • lžíci oleje či tuku - je na vás, co preferujete
postup: Všechny suroviny oloupejte a nakrájejte. Přibližně 15 minut napařujte, do změknutí. Vše spolu rozmělněte nebo umixujte do hladka. Podávejte nebo zmrazte - jak uznáte za vhodné.  Feedo tip! Na domácí příkrmy se vyplatí pořídit si znovuplnitelné omyvatelné kapsičky, které po naplnění můžete vzít kamkoli s sebou a můžete je také vložit do mrazničky a mít tak příkrm připravený na jakoukoli příležitost.

 Batáty s kokosovým mlékem

Pokud jste si oblíbili kokosové (či sójové) mléko a přidáváte ho běžně do vaření, s jednou plechovkou byste to mohli zkusit i u svého prcka. Přestože chuť je poměrně "exotická", experimentovat neškodí a nakonec nikdo neřekl, že to musíte vařit každý den. BEABA Multi-dávkovač na jídlo do mrazákuPotřebovat budete:
  • 3 střední batáty
  • 1/2 až 1 celou plechovku / nádobku kokosového mléka
  • 1/2 lžičky koriandru (s bylinkou můžete ale nemusíte vařit)
postup: Rozehřejte troubu, na plech dejte rozkrojené batáty, které propíchejte vidličkou. Pečte do změknutí. Nechte vychladnout a batáty potom oloupejte a pokrájejte. Vložte do mixéru a přidejte mléko a koriandr. Mléka použijte nejdříve méně, pokud by bylo třeba, přidejte. Pokud jste udělali příkrmu více a vašemu malému chutná, klidně ho můžete zmrazit. Když pak náhodou nebudete stíhat, víte, že vás čeká v mrazničce dobrota. Hodit by se vám mohl praktický zásobník a zároveň dávkovač na zeleninové a ovocné příkrmy do mrazáku Béaba.

 Batáty s fazolemi

Pokud doma pěstujete fazolky, můžete ji netradičně smíchat s batáty. Jejich společná nasládlost může vytvořit velmi zajímavou chuť a do prcka tak dostanete luštěniny, které by za běžných okolností ani nemusel chtít. Takzvaná kamufláž... :-) Potřebovat budete:
  • 2 větší batáty
  • fazolky - použít můžete sterilované nebo čerstvě uvařené, množství odpovídající právě 1 konzervě
  • skořici (nejlépe vcelku)
postup: Rozehřejte troubu, umyté a očištěné batáty dejte na přibližně hodinu péct. Do vody dejte fazolky a kousek skořice a nechte vařit na mírném plameni. Až se začnou fazolky vařit, nechte je tam 5 minut. Vyberte skořici a vypněte oheň. Fazolky slijte ale vodu z nich nevylévejte, nechte ji v separátní misce. Fazolky a brambory dejte do mixéru a umixujte dohladka.  Pokud je to třeba, přidejte vodu z fazolek.