Nepodceňujte vztah otce a dcery!

Nepodceňujte vztah otce a dcery!>
V minulosti se role otce v rodině velmi podceňovala. Důležité je ale říci, že je nesmírně důležitá, a to nejen pro malé kluky, ale i pro dívky. Uvědomte si, že táta je prvním mužem v životě své dcery a je na něm, aby jí pomohl nahlédnout do „klučičího světa“.Odborníci se domnívají, že to, jaký mají ženy vztah k mužům a to, že jim mnohdy nerozumí je ovlivněno do jisté míry i tím, jaký měly v dětství vztah se svým otcem. Tvrdí, že otec je pro svou dceru jakýmsi zrcadlem. Ukazuje jí, jak se v dospělosti prosadit a významně ovlivňuje i její sebevědomí. Pokud je vztah táty a dcerky jakkoli narušen, je možné, že až dívka dospěje, bude mít ve vztahu s muži problémy.

Na co by si otec měl dávat pozor?

Dostatek lásky

Ve chvíli, kdy dcera necítí dostatek lásky od svého otce, může mít v budoucnu překvapivě pochybnosti, zdali je jí schopen nějaký muž skutečně milovat. V opačném případě může dojít k tomu, že muže v dospělosti láskou a péči zahltí, čímž si bude chtít jeho náklonnost pojistit.

Pracovní kariéra

Říká se, že máma je pro dceru vzorem, ale na výběr profesní kariéry má větší vliv táta. Trávíte se svou dcerou hodně volného času? Snažíte se ji zapojit do mužských aktivit? Pak z ní možná vyroste velmi úspěšná managerka schopná „pohybovat“ v mužském světě.

Sebevědomí

Znáte nějakou holčičku, která by nechtěla od svého táty slyšet slova chvály a uznání? Já tedy ne. Proto s chválou nešetřete. Čas od času není od věci jako pochvalu pořídit nějakou odměnu. Dnes je „moderní“ spíše kritizovat, ale to může nechat na dětské dušičce velký šrám a v budoucnu ovlivnit sebevědomí. Pokud svou dceru „shazujete“ s tím, že ji chcete dohnat k lepším výsledkům, můžete spíše docílit toho, že v dospělosti bude před muži nesvá a nebude si věřit. Anebo naopak se jim bude snažit dokázat, že je lepší než oni.

Jak vychovat šťastnou dcerku?

• Buďte pro ni ochráncem, rytířem i průvodcem v neznámém světě. • Snažte se méně radit a více důvěřovat. • Nesnažte se jí hledat životní cestu, jen ji veďte a rozhodnutí nechte na ni. • Učte ji, jak být odvážná a průbojná. • Dávejte jí najevo, že vám na ní upřímně záleží. • Diskutujte s ní a před žádnou otázkou se neuzavírejte. • Respektujte její rozvíjející se ženství a nezesměšňujte ho.