Nepodceňujte důležitost vlákniny! - 2.část

Nepodceňujte důležitost vlákniny! - 2.část>
V první části tohoto článku jsme vám přiblížili pozitivní účinky vlákniny na naše tělo. Vysvětlili jsme si, proč je zejména v těhotenství velmi důležitá. Nyní bychom vám rádi představili některé druhy potravin, které jsou na tuto významnou látku bohaté. Zvažte proto jejich zařazení do jídelníčku. Jak už jsme uvedli, vláknina je v jídelníčku nejen těhotných, nezastupitelná. Působí nejen jako účinný čistič střev, ale vytváří také ideální prostředí pro růst užitečných symbiotických bakterií a prodlužuje pocit sytosti, což vám může významně pomoci s váhou.

10 zásad o vláknině

•    Každý den si dopřejte ovoce nebo zeleninu. •    Do salátů přidávejte semínka. •    Snažte se využívat cenné látky, které jsou obsažené v luštěninách. •    Vyřaďte z jídelníčku bílé pečivo. •    Zařaďte do jídelníčku potraviny obohacené o vlákninu. •    Dodržujte pitný režim. •    Vlákninu dodávejte tělu postupně. •    Dopřejte si pestrý jídelníček. •    Pokud si nevíte rady, poraďte se s odborníkem. •    Vlákninu můžete doplňovat i potravinovými doplňky.

Potraviny bohaté na vlákninu

•    Kukuřice – třetí nejpěstovanější obilnina na světě. V polovině šálku kukuřičných zrn jsou asi 2 gramy vlákniny, mimo jiné obsahuje také draslík, fosfor, hořčík a železo. Dát si můžete i neochucený popcorn. •    Mandle – už bylo řečeno, že mandle, ořechy a semena jsou významným zdrojem vlákniny. Čtvrt šálku mandlí obsahuje 3 gramy vlákniny. •    Sušené ovoce – fíky, meruňky a švestky se navíc doporučují při zácpě. Třicet gramů sušených meruněk nebo stejné množství fíků vám dodá přibližně 2,5 gramu vlákniny. Přičemž šest kusů sušených švestek dodá vašemu tělu až 8 gramů vlákniny. •    Jablko – nejzdravější svačina vůbec! Syrové jablko obsahuje minimum kalorií a je dobrým zdrojem nejen vlákniny, ale i vitaminu C a minerálních látek. •    Hruška – nejvýživnější a nejbohatší ovoce na vlákninu, zejména pak, jsou-li neloupané. Středně velká neloupaná hruška obsahuje 3,5 gramu vlákniny. •    Hnědá rýže – vyniká svou lehce ořechovou chutí. Jeden šálek hnědé rýže obsahuje asi 3,5 gramu vlákniny. •    Celozrnné pečivo – si zachovává, na rozdíl od bílého, všechny živiny. Je bohaté na vitaminy, minerály, esenciální mastné kyseliny a vlákninu (plátek celozrnného chleba obsahuje 2 gramy). •    Čočka – vysoce koncentrovaná potravina s nízkým obsahem vody je jedinečným zdrojem energie. Obsahuje bílkoviny, sacharidy, vitaminy skupiny B, železo a další minerály. V jednom šálku vařené čočky je asi 5 gramů vlákniny. •    Fazole – bez ohledu na barvu či druh jsou fazole nejbohatším zdrojem draslíku. Padesát gramů červených fazolí obsahuje přibližně 8 gramů vlákniny. •    Ovesné vločky – obsahují speciální druh vlákniny, která dokáže snižovat hladinu cholesterolu a posilovat imunitní systém. Šálek ovesných vloček obsahuje asi 8 gramů vlákniny. •    Cizrna – známá také jako římský hrách, je velmi oblíbená zejména na Středním východě. Jeden šálek cizrny obsahuje zhruba 12 gramů vlákniny. Co se týče obsahu bílkovin, může cizrna konkurovat i masu. •    Avokádo – vzhledem k tomu, že celé ovoce má asi 8 gramů, je překvapivé, že dvě jeho lžíce obsahují 2 gramy vlákniny. Avokádo se může pochlubit prvenstvím v obsahu vitaminu E, kterého má nejvíce ze všech druhů ovoce.