Nepodceňujte důležitost správné savičky

Nepodceňujte důležitost správné savičky>
Lahvičky většinou koupíte už se savičkami, ale musíte počítat s tím, že budete potřebovat i několik náhradních kusů. Problém většinou nastává už při výběru materiálu a vhodné velikosti. Pokud totiž zvolíte nevhodnou savičku, můžete mít při krmení potíže. Při nákupu saviček je třeba dávat pozor, pro jaký druh stravy a pro jak staré dítě jsou určené, protože se liší množstvím i velikostí otvorů – průtoků. Optimální je, když mléko při obrácení lahvičky dnem vzhůru kape pomalu, protože pokud je otvor příliš malý, dítě se rychle unaví a potřebnou dávku mléka nevypije. Na druhé straně, pokud je otvor příliš velký, nestačí malý strávník polykat a hrozí, že mléko vdechne nebo se „zakucká“. Stejně jako dudlíky, tak i savičky se vyrábějí ze dvou materiálů – latexu a silikonu.

Dělení podle věku a průtokusavička avent

Jak už jsme naznačili v úvodu, důležitá je velikost. Ovšem nejen ta, důležitý je také průtok. Pro novorozené děti je nejlepší savička s pomalejším průtokem, u starších, které si již na krmení z lahvičky zvykly, můžete pořídit klidně průtok rychlejší. Jednotlivé typy saviček jsou stejně jako dudlíky rozlišovány podle věku dítěte a podle síly průtoku.

Materiál a využití

Nyní už víte, že existují různé síly průtoku. U větších dětí volte sílu průtoku také s ohledem na to, co jim do lahvičky dáváte. Pokud půjde o tekutiny jako je čaj, šťáva apod., sáhněte po slabém průtoku, pokud půjde o mléko, tak střední a silný pro kaši. Savičky se vyrábějí buď z gumového latexu nebo ze silikonu. Přičemž stejně jako v případě dudlíčků, silikonové savičky, vydrží o něco déle. Oproti gumě totiž tak rychle neměkne. Na druhou stranu nejsou však vhodné pro starší děti, kterým se vyvíjejí zoubky – mohly by savičku poškodit.

Různé tvarynuk savička

Na trhu se můžete také setkat se savičkami kulatými a ploššími – tzv. anatomicky tvarované. Jsou vhodnější, protože jsou navrženy tak, aby napomáhaly správnému vývoji čelisti a patra. Zároveň napodobují chování dásní při kojení. Výběr správné velikosti a průtoku savičky je proto nesmírně důležité.