Lifestyle, Recepty

Nepečený jahodový dort – budete se olizovat!

Jak udělat dobrý nepečený jahodový dort a proč byste do něj měli vzít pravé kunratické jahody?
Na tyhle dvě otázky se vám dnes pokusím odpovědět.
Budu přitom útočit na váš mlsný jazýček a na národní hrdost a začnu hned. Kunratické jahody jsou totiž obrovská živoucí legenda, kterou by nejeden developerský projekt nebo polský překupník rád viděl na věčnosti.

Nepečený piškotový dort se myslím dělá v každé rodině a recepty se až tak moc nerozchází.

V zásadě jde o dětské piškoty, vrstvené postupně do dortové formy, prokládané ochucenou ušlehanou šlehačkou a ovocem. Po odležení dort zatuhne a nechá se krájet.

Aby váš nepečený jahodový dort byl nejlepší široko daleko

Zde máte hned několik rad, na co si dát pozor.

  1. Na nepečený jahodový dort si vyberte jen ty nejlepší surovinyJak-udělat-nepečený-dort

Začíná to u dětských piškotů, které se v těch nejlevnějších verzích dají použít nanejvýš tak jako pamlsek pro psa ve výcviku.

Dejte si pozor i na zakysanou smetanu, která často není zhoustlá přirozeně, ale s pomocí škrobu nebo jiného zahušťovadla. Nedám dopustit na zakysanou smetanu značky Billa ve žlutém kelímku, která snad nemá chuťovou konkurenci.

Taky si kupte pořádnou smetanu na šlehání. Když se chcete rozšoupnout, může to být i vysokotučná, téměř 40procentní smetana.

O jahodách se ještě rozepíšu, a to hodně.

  1. Šlehačku nešlehejte úplně do tuha.

Zdá se to nelogické, ale je to tak: velmi tuhá šlehačka je suchá a jakoby se drolí. Špatně se s ní pak pracuje. Ušlehejte ji jen tak, aby připomínala třeba jogurt nebo podobný mléčný výrobek.

A kdo ještě nešlehal šlehačku v teplém počasí, měl by vědět, že ji musí mít sakra dobře vychlazenou a šlehat rychle, protože jakmile se šlehačka jen trochu zahřeje, nedá se pořádně ušlehat a neudrží se tuhá. Nebojte se proto předem nachladit v lednici i mísu ke šlehání.

  1. Místo dortové formy použijte mísu, vypadá to zajímavěji

Tak jako tak nádobu na dort nejprve vyložte potravinářskou fólií a potom teprve do ní začněte vrstvit suroviny. Nejdřív přijdou piškoty, a to spodní stranou směrem k vnitřku mísy. Když to potom vyklopíte, uvidíte totiž piškotová kolečka na povrchu.

Nemusíte piškotami vyložit celou mísu hned od začátku, stačí dno a třeba jedna vrstva kolem dokola prvního patra. Teprve až se se všemi surovinami postupně dostanete výš, můžete přidat i další piškoty po obovodu mísy.

  1. Dort musí zatuhnout přes noc, jinak se snažíte zbytečně

Ne, po pár hodinách v lednici to prostě nebude ono. Pokud nevydržíte přes noc, bude se vám dort špatně krájet, rozpadat, budete se svým hostům omlouvat a báječná chuť to sama o sobě nezachrání.

  1. Slaďte s rozmyslem

Do ušlehané šlehačky stačí přidat jen jednu nebo dvě lžíce cukru, pokud máte dobré a sladké jahody. U méně sladkých jahod úměrně přidejte cukr. Každopádně ochutnávejte a porovnávejte, dokud nebudete spokojeni.

  1. Pokud máte jahody nezralé a pevné, nebude tenhle dort fungovat

Při krájení hotového dortu sice nůž bez potíží projede skrz piškoty a smetanu, ale tuhé jahody mu budou vadit. Při tlaku na nůž se vám trochu rozpadne celé dílo. Namísto aby nůž projel jahodou, tak ji z dortu vypáčí. Na rovné a čisté řezy, případně tenké plátky dortu, tak můžete rovnou zapomenout.

Nepečený-dort-s-jahodami

nepeceny jahodovy dort recept

Teď ještě ale slíbený příběh.

Jak je to s těmi kunratickými jahodami?

Na jihu Prahy, v Kunraticích u kostela, rok co rok rodina Jakoubkova prodává kunratické jahody. Místní jahody, na které si nechala zapsat ochrannou známku, takže všechny nekalé živly se hned můžou cítit o trochu víc nejistě.

Na kunratické jahody se právem stojí fronty, a na ty od Jakoubků obzvlášť. Z poloviny se na báječné a výrazné chuti kunratických jahod projevuje odrůda, a z druhé poloviny plná zralost plodů.

Kde se v Kunraticích vzaly jahody

Na kunratickém hřbitově je u jména Václav Jakoubek uvedeno jahodový král. Byl to on, kdo v této části Prahy začal v roce 1959 v rámci tehdejšího JZD pěstovat jahody ve velkém. O dvě generace později je rodina Jakoubků stále významným kunratickým pěstitelem jahod. Když napíšu, že žijí jahodami, myslím to doslova.

Příjmy celé rodiny závisí v podstatě na několika týdnech v květnu a červnu. Na tom, jaká je úroda jahod díky počasí a kolik z celkového denního množství právě dozrálých plodů se jim podaří každý den prodat. Vnuk původního tvůrce jahodové myšlenky, Jiří Jakoubek, a jeho rozvětvená rodina obhospodařují vlastními silami 9 hektarů pěstebních ploch, z kterých je sklizeň, a další plochy, kde pěstují sadbu pro svou vlastní potřebu i prodej.

Nejoblíbenější je odrůda zvaná Korona – velmi aromatická, intenzivní, šťavnatá. Zároveň taky poměrně měkká, což komplikuje její prodej. Všechno, co se ráno sklidí, se musí ještě ten den prodat, protože do druhého dne utržené jahody nevydrží. Jakoubkovi se totiž velmi striktně drží zásady, že nesklízejí jahody předčasně, když ještě mají zelenou špičku a jsou pevnější.„Když necháme jahody plně dozrát, značně se to projeví na chuti,“ vysvětluje Jana Jakoubková, manželka pěstitele Jiřího.

Dovoz z Polska

Jenomže vzhledem ke konkurenci dovozových jahod z Polska přestalo Jakoubkovým stačit prodávat jahody tři týdny v roce. Aby si vybojovali právo na přežití na trhu, potřebovali rozšířit prodejní období alespoň na pět týdnů. Přidali tedy další odrůdy, které nazrávají v jinou dobu.

Rozhodně byste měli vědět, že na polský dovoz se nevztahují stejné lhůty co do ochranných postřiků jako na tuzemskou produkci. Prý jsou dovozci dokonce schopni postříkat jahody fungicidem (prostředkem proti plísni) ještě i po cestě v kamionu, takže je jasné, že se takový postřik už nevstřebá a nerozloží a pěkně si ho s jahodami sníme. Dovozce si tak díky nízkým ztrátám může dovolit nižší cenu. Tohle samozřejmě kunratickým pěstitelům značně komplikuje život. Co na tom, že polské jahody jsou málo zralé, mdlé chuti, a plné chemie? Vypadají dobře a jsou levné.

Prodejní místa

Jakoubkovi bojují o každé prodejní místo v Praze, aby vůbec sklizené jahody dokázali dostat ještě ten den mezi lidi. „Praha pojme za den jen určité množství jahod. Když nebudeme na správných místech, kde se pohybuje dost lidí, tak jahody neprodáme a můžeme je vyhodit,“ říká k tomu Jana Jakoubková. Kroutí hlavou nad neprůhledností přidělování prodejních míst na chodnících u metra, kde jsou lidé zvyklí kunratické jahody nakupovat. Jeden den ještě nejsou jasné podmínky, za kterých se budou pronajímat, a druhý den už jsou místa neprůstřelně rozebraná. Jakoby město namísto lokálních zemědělců podporovalo překupníky.

Počasí

Nejhorší a marný boj je však samozřejmě s počasím. „Děda si vedl každodenní záznamy o počasí a na základě dlouhodobých statistik dokázal celkem dobře předpovídat další vývoj. Jenomže posledních sedm let už žádná taková pravidla neplatí. Opravdu si myslím, že se s podnebím něco děje,“říká ještě Jana Jakoubková. V roce 2011 zničil velkou část úrody pozdní mráz v květnu. V roce 2012 opět mrzlo, 18. května bylo celou noc mínus šest stupňů. Jakoubkovi tak přišli o většinu úrody. Předloni řádily vytrvalé deště, velkou část pole zalil rybník. Loni to vypadalo, že Jakoubkovi přijdou o zdroj zavlažování. Jedině hrdost na to, co zde v Kunraticích započali vlastní předkové, a urputnost až paličatost Jiřího Jakoubka drží rodinu u pěstování.

 

Podpořte kunratické jahody

Tak to vidíte. Bez obrovské duševní síly, která jednomu obyvateli Kunratic už zapříčinila mnoho bezesných nocí ze strachu o uživení rodiny, bychom si v létě těžko mohli koupit u kunratického kostela typický košík z dřevěného lýka s plastovým uchem, plný těch nejsladších, nejvoňavějších a nejchutnějších jahod, které si vůbec lze představit.

Jak poznat, že kupujete pravé kunratické jahody?

Napsat si nápis Kunratické jahody na kousek papíru umí každý, ale nemusí to ještě nic znamenat. Naštěstí se můžete držet tří snadných pravidel, která vám pomohou určit, zda se jedná o podvrh, nebo originál.

  1. Ptejte se prodejců, jak se jmenují odrůdy, které prodávají, případně, k čemu se hodí. Překupník nebude vědět, poctiví prodejci kunratických jahod ano.
  2. Jakoubkovi si nechávají na jahody vyrábět lýkové košíky, které mají plastové ucho. Nikdo jiný takové košíky nemá, protože jsou dražší na výrobu. Pokud na stole vidíte jen dva takové košíky, ale prodejce vám dá do ruky jiný, utíkejte co nejdál. Ideálně až do Kunratic ke kostelu, kde pravý stánek Jakoubků najdete určitě.
  3. Nenechte se zmýlit nápisy jako „Jahody z Kunratic“ a dalšími variantami. Ochranná známka je vydaná na název Kunratické jahody a ten smí používat výhradně pan Jakoubek. V tomto případě se nebojím říct, že je to dobře.

Kam s jahodami, když si je pyšně donesete domů a zavařeninu z nich vařit nechcete?

Nejlepší jsou samozřejmě na wimbledonský způsob, tedy podávané se šlehačkou. Ale když se nad tím zamyslíte, blízko tomu má i dort Pavlova nebo dnešní nepečený dort. No a konečně nezapomeňte na nějaký dobrý jahodový koktejl. Ty nejlepší se dělají z jahod, vanilkové zmrzliny a trochy mléka.

A ponaučení do dalších dní? Teprve když si téhle jahodové historie a kvality budeme dostatečně vážit, když poznáme podvrh od poctivé jahody, dáme jim šanci a třeba je budou moci ochutnat i příští generace.

A kam si chodíte na jahody vy a jak je potom použijete? Nechte mi komentář pod článkem, za každý takový budu velmi ráda a ostatní čtenáři jistě taky.

Autorkou tohoto článku je Flo z kucharkaprodceru.cz 

Recepty-pro-začátečníky

 

Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *