Není kašel jako kašel

Není kašel jako kašel>
Dříve, než zahájíte léčbu, je třeba vědět, jaký druh kašle vaše dítě přesně trápí. Podle toho se totiž odvíjí i to, jaké prostředky zvolit. Nevhodné léky by mu totiž mohly více uškodit než pomoci. Takže než se vypravíte do lékárny, připravte se na to, že po vás budou chtít vědět, o  jaký kašel se jedná. Věnujte proto velkou pozornost tomu, jak dítě kašle, zda se jedná dusivý záchvatový suchý kašel nebo jestli má snahu vykašlávat hleny. Pokud byste měla snahu tlumit vlhký kašel, mohlo by se vaše dítě brzy potýkat s mnohem většími zdravotními komplikacemi.

Suchý a dráždivý

V tomto případě se obvykle neobjevuje rýma a kašel přichází v záchvatech.  Dostavuje se hlavně u virových onemocnění, jako je třeba chřipka. Pro úlevu používejte léky na tlumení – takzvaná antitusika, a to nejlépe před spaním, aby se dítě v klidu vyspalo a nabralo sílu na boj s nemocí. Tlumí totiž tzv. kašlací reflex, takže nebude kašel dítě tolik vyčerpávat. Pokud by ale mělo vlhký kašel a užívalo antitusika, zůstával by mu hlen na průduškách, což by vedlo k  dalším zdravotním problémům. Pokud si nebudete jistá, popište v lékárně přesně, jak dítě kašle případně raději navštivte dětského lékaře.

Vlhký produktivní

Jakmile je kašel doprovodem nachlazení nebo virózy, jedná se většinou o  vlhký, produktivní. Dítě tíží na prsou a vykašlává hlen. Ačkoli i tento kašel malé pacienty velmi vyčerpává, není možné ho nijak tlumit. Naopak musí se vykašlávání podpořit. Léky se řadí mezi tzv. expektorancia, která na hlen působí tak, že jej rozbíjí, uvádí do tekutého stavu a usnadňuje jeho vykašlávání. Tyto léky ale nepodávejte dítěti na noc. Poslední dávku kapek mu proto dejte nejpozději do pěti hodin odpoledne. Pokud chcete léčbu co nejvíce urychlit, podávejte dítěti dostatek tekutin, nejlépe pak ovocný čaj. Na nějakou dobu ale budete muset omezit mléčné produkty a tekutiny, které odvádějí z  těla vodu tj.  černý čaj a u dospělých káva. hermankovy caj Jestli že se vám kašel nelíbí nebo trvá déle než deset dní, navštivte lékaře, nechte dítě vyšetřit a poraďte se s ním o dalším průběhu léčby. Na noc se doporučuje také větrat a zvlhčovat vzduch v místnosti.