Smrt z přehřátí - co jí předchází a na co dávat pozor?

Smrt z přehřátí - co jí předchází a na co dávat pozor?>
Každým rokem zemře v automobilech zcela zbytečně téměř šedesát dětí na přehřátí! Malým miminkům přitom stačí jen 15 minut, aby se pro ně automobil změnil na peklo na zemi. Rodiče děti nechají spát v autosedačce a „odskočí“ si na poštu nebo nakoupit, děti v nestřeženém okamžiku vlezou do auta a uvězní se tam, a nebo se stanou obětí výpadku paměti rodičů, kteří na ně zkrátka zapomenou... Příběhů se špatným koncem rok od roku přibývá, jedním takovým je i ten Američanky Mary Parksové, která výjimečně vezla syna do jeslí místo manžela. Zapomněla na něj a malý Juan zemřel na přehřátí. Mary později uvedla: „Byla to úplně nezvyklá situace. Juan normálně nikdy během jízdy neusnul. V autě nebyly žádné předměty, které by mi jeho přítomnost připomněly. Neměl s sebou žádné hračky, pleny, prostě nic. Úplně jsem zapomněla, že ho s sebou to ráno mám…“ isifa-137955848Místo, aby vysadila syna v jeslích, pokračovala dál do práce. Zaparkovala, vzala si ze sedačky spolujezdce kabelku, vystoupila, zamkla a odešla jako obvykle. Na to, že vzadu spí Juan, úplně zapomněla. V práci fungovala stejně jako každý den. Když skončila, jela nakoupit a až v jeslích, kam pro syna šla, jí učitelka řekla, že dnes vůbec nepřišel. „V tu ránu mi to všechno došlo,“ popisovala Mary později. „Otočila jsem se a běžela zpátky k autu. Nemohla jsem ani dýchat, věděla jsem, jaké horko bylo celý den, ale pořád jsem doufala, že se stane zázrak. Když jsem ho ale uviděla zhrouceného v sedačce, došlo mi, že je mrtvý.“ Ani přivolaný lékař nedokázal dvouletému dítěti pomoci… Juan zemřel na následky přehřátí.

Co je to přehřátí?

V průběhu letních měsíců, kdy rtuť teploměru stoupá mnohdy nad 30 °C, se vnitřek vozu stává během okamžiku doslova saunou. V tu chvíli je dítě uvězněné v autě ohroženo dehydratací a možným šokem ze ztráty tělesných tekutin. Je-li objeveno včas, nemusí mít žádné zdravotní následky. Pokud ale v horkém prostředí zůstane, může dojít vlivem horka k otoku mozku, k bolestem hlavy, rozvoji epileptických záchvatů či k trvalému poškození stavu vědomí a v tom nejhorším možném důsledku až k úmrtí. "Ponechání samotného dítěte v autě v horku je v podstatě „trestný čin“, neboť tím rodiče vystavují dítě velkému riziku, kdy může velmi rychle dojít k závažným postižením, až k ohrožení života dítěte. Rozhodně je třeba na toto nebezpečí myslet a nezkušené rodiče včas o této možnosti informovat, abychom podobným situacím předcházeli. Známky dehydratace, ke které dochází v přehřátém autě, se liší podle věku dítěte. U malých dětí k ní dochází podstatně rychleji, neboť jejich organismus není schopen zcela adekvátně reagovat na změny venkovní teploty a dojde k rychlým ztrátám tekutin. Dítě je zpočátku neklidné, plačtivé, později nastupuje apatie. V počáteční fázi je typická tachykardie, která se postupně mění na bradykardii s poklesem krevního tlaku, dítě přestává močit, hlas je zastřený. Ve finální fázi se objevují poruchy vědomí, a to především apatie, až postupný nástup bezvědomí," uvádí pediatr Vladimír Volf.

Věděli jste, že…

  • Tělesná teplota u kojenců a malých dětí stoupá třikrát až pětkrát rychleji než u dospělého, což skleníkový efekt v autě ještě umocňuje.
  • Během pouhých 30 minut na přímém slunci stoupne teplota uvnitř auta až o 35 °C.
  • Záleží také na barvě oblečení a na tom, kdy dítě naposledy pilo.
  • Miminku stačí pouhých 15 minut v autě (při venkovní teplotě 24 °C), aby zemřelo na přehřátí.
  • Pootevřené okénko dítě rozhodně nezachrání. Malý otvor totiž nemá šanci odvětrat horko, které interiér vozu absorbuje.

Co dělat?

Jakkoli to zní absurdně, odborníci doporučují nechat vedle dítěte položenou například peněženku, mobil nebo klíče - zkrátka něco, co si musíte z auta vzít s sebou. Obzvlášť při nestandardních situacích (obvykle jezdíte rovnou do práce, ale dnes musíte dítě vyložit ve školce) má náš mozek tendenci pracovat automaticky a bez přemýšlení a respektovat pravidelné návyky. Paradoxní je, že počet dětí, které zemřou na přehřátí celosvětově stoupl kvůli bezpečnostním opatřením v autě. Umístění sedačky vzadu, případně ještě proti směru jízdy, je sice pro dítě bezpečnější, nicméně se tak autosedačka dostává ze zorného pole rodičů a ti podle odborníků mohou snadněji na malého pasažéra zapomenout. Proto dítě raději posaďte za spolujezdce - podle statistik byla většina dětských obětí přehřátí právě za sedadlem řidiče.

Co se v rozpáleném autě odehrává?

  • Po výjezdu z garáže – 26 °C; teplota, která při vhodném oblečení a dostatečném přísunu tekutin neohrožuje nikoho na životě.
  • Po 10 minutách na přímém slunci – 32 °C; přichází výrazné pocení, u dětí a starých lidí (příp. nemocných) se dostavuje mírná malátnost.
  • Po 30 minutách – 50 °C; člověk uvězněný v autě se velmi silně potí a jeho spotřeba kyslíku závratně stoupá. Přepadají ho mdloby a nastává bezvědomí.
  • Po jedné hodině na přímém slunci – 60 °C; prostředí v autě je srovnatelné se saunou. V autě se nedá téměř dýchat a ani zdravý a silný jedinec něco takového nevydrží. Pro dítě je tato teplota smrtelným rizikem!

Auto není místo na hraní!

Závěrem je nutné upozornit rodiče na to, že jejich automobil slouží k docela jiným účelům než ke hraní dětí (ačkoli se to může zdát zprvu samozřejmé). Auto se může během okamžiku stát nejen smrtící pastí, ale v rukou malého dítěte také smrtící zbraní.