Největší chyby při výběru kojící podprsenky

Největší chyby při výběru kojící podprsenky>
Stejně jako se mění tělo budoucí maminky, změnami prochází i její poprsí. Kromě toho, že již v prvních týdnech dochází ke zvětšení bradavek a prsních žil, začnou se i prsy citelně zvětšovat. Určitě budete potřebovat novou podprsenku, jenže jak správně vybírat, abyste se nedopustila nějaké chyby? Poradíme vám a zároveň vám představíme největší chyby, kterých se těhotné ženy nevědomky dopouští. U některých žen se velikost prsů mění již v prvních týdnech, u jiných až od čtvrtého měsíce. Což jen dokládá, jak je těhotenství individuální a stejně tak byste měla postupovat v případě nákupu nové podprsenky. Vhodně zvolené spodní prádlo, vám může později ušetřit spoustu nepříjemných starostí. Minimálně totiž ochrání váš hrudník od nevzhledného poklesu! Navíc po narození dítěte si budete muset s největší pravděpodobností kojící podprsenku tak jako tak pořídit. Pokud dobře vyberete, dokážete své dítě nakojit snadno a velmi diskrétně.

Na co si dát tedy při výběru kojící podprsenky největší pozor?

  1. Nekupujte podprsenku dopředu!
Celá řada těhotných, ve snaze být připravená, nakoupí kojící podprsenku příliš brzy. Není možné dopředu odhadnout, jak moc (anebo jak málo) vám prsy porostou a vystavujte se tak zbytečně riziku, že vám podprsenka nesedne a vyhodíte peníze úplně zbytečně. Počkejte s nákupem až na poslední týdny těhotenství. Ušetříte si tím trápení. Nevhodná velikost (malý košíček, úzká kostice, nebo příliš volný obvod), způsobují utlačování prsou, což vede k ucpávání mléčných žláz a vzniku zánětu. Velikost vybírejte stejně, jako když kupujte běžnou podprsenku. Pokud si nejste čímkoli jistá, obraťte se na prodavačku, která vám jistě ochotně poradí.
  1. Pozor na materiál!
Aby mohla kojící podprsenka plnit svou funkci tj. umožnit mamince pohodlné kojení, měla by také náležitě držet poprsí a zabránit jeho nežádoucímu povolení. Musí být proto vyrobena z pevného, málo elastického materiálu. Velmi často se můžete setkat s tvrzením, že jedinou správnou volbou je bavlna. Jenže pravda je bohužel někde jinde. Bavlna je příliš měkká a elastická a jen stěží by udržela prsa nalitá mlékem. A věřte, že velké zpevnění prsou a tvar je velmi důležitý, neboť brání deformování mléčných žláz ve spodní části prsu. To by mohlo být později překážkou v kojení. Navíc bavlna schne mnohem pomaleji, než ostatní materiály a snadno se na ní tvoří skvrny. Naopak polyester, ze kterého kojící podprsenky rovněž vyrábějí (a patří k nejčastěji využívaným materiálům), je trvalejší a přitom slabší a jeho struktura umožňuje snadnější prodyšnost.
  1. Hlavní musí být pohodlí!
Nezapomeňte si ještě v obchodě podprsenku vyzkoušet, aby vám opravdu dobře seděla. Oprostěte se od toho, že to není zrovna váš styl, ačkoli v současné době jsou na trhu velmi stylové a hezké podprsenky. Víc než na styl se více zaměřte na to, aby vám byla podprsenka poskytovala dostatek pohodlí. Ideálně zvolte takový model, který vám v sobě již absorpční vložky. Zároveň by vám podprsenka měla poskytovat snadný přístup k prsu. Nejlepší je, pokud je možné odepnout ji jednou rukou. Můžete začít kojit, i když držíte své dítě. V neposlední řadě nezapomeňte na širší ramínka. Poskytnou vám dostatečnou podporu váhy prsou a nebudou se nepříjemně zařezávat do ramenou. Co se týče volby – s kosticí nebo bez – obecně se doporučuje během kojení nenosit podprsenky s kosicemi. Měkké prádlo bez kostic je navíc mnohem pohodlnější. Zapomeňte ale na „lambády“ či podobné natahovací prádlo.