Lifestyle, Recepty

Nejlepší velikonoční nádivka, kterou zvládne každý

Velikonoční nádivka. Hlavička. Řežábek. Jakkoli ji chcete nazvat… Napsala jsem vám sem všechno, co o ní vím. Vysvětlila jsem vám zde důležité principy, abyste pochopili, co dělá dobrou nádivku dobrou nádivkou, a abyste na tom mohli stavět a upravit si ji podle svých chutí.

Co byste měli vědět o velikonoční nádivce?

Svou povahou patří nádivka mezi nákypy. To znamená, že do ní přijde máslo se žloutky utřené společně do pěny, sníh z bílků a taky nějaká moučná výplň. V dnešní době se tahle výplň připravuje z pečiva nakrájeného na kostky, zvlhčeného mlékem. Ale nebylo tomu tak vždycky, nádivka se mohla dělat i z něčeho podobného jako krupičná kaše.

Chuť nádivce dává vařené maso a samozřejmě něco zeleného.

Protože je těsto řídké, peče se v pekáčku. A protože je těsto nadnášené vzduchem z utřeného másla a ušlehaných bílků, trochu se při pečení nafoukne a to pak dá nádivce jemost a zvláštní půvab.

Na nádivku najdete spoustu receptů, které si tyhle principy zjednodušily a ne zcela je respektují. Tak například namísto utřeného másla ho nechají rozpustit a vmíchat do směsi. Nebo obejdou rozdělení vajec na bílky a žloutky a místo toho použijí prášek do pečiva. To neznamená, že takové recepty nemají své místo v kuchyni, jen je horší chuť vyážená menší pracností.

Ale až si budete chtít opravdu pochutnat, je na čase uznávat pravidla.

Jak-se-peče-nádivka

Neslibuju, že to bude bezpracné a neslibuju, že to bude dietní. Na přítomnost zeleného lupení nespoléhejte, to všechny ty kalorie z másla, žloutků, pečiva a masa nerozpustí.

Rozepíšu vám nejdřív velikonoční nádivku podle hlavních surovin, abyste viděli, kde jsou důležitá místa receptu a co si můžete uzpůsobit podle svých chutí.

Maso a vývar

Do velikonoční nádivky patří především bílá masa. Název hlavička dostala od vařené telecí hlavy, z níž obrané maso bývalo její tradiční součástí.

Použijte bez zaváhání i kuřecí, králičí nebo jehněčí. Protože maso se v nádivce chová vždycky stejně, s klidným svědomím můžete sáhnout i po vepřovém či uzeném masu. Volte podle svých chutí a podle toho, které suroviny máte po ruce.

Maso se v nádivce nestihne tepelně upravit, takže ho musíte uvařit předem, nechat vychladnout a nakrájet.

Pokud se rozhodnete kus masa uvařit, zvažte, zda nevyužít i vývar, který při vaření masa vznikne. Nechte maso vařit s kořením a zeleninou, aby byl vývar chuťově příjemný. Pak jím v receptu na nádivku můžete nahradit část mléka.

Můžu-li vám trochu radit, uvařte si maso den předem. Vývar sceďte a maso vraťte zpět do vývaru. Takto ho nechte zchladnout a přečkat do druhého dne. Bude o něco šťavnatější i chutnější.

Pečivo

Do nádivky přijde na kostky pokrájené pečivo. Někdo přísahá na rohlík, někdo na veku, někdo na housky nebo bagetu. Já mám ráda bílý toustový chléb, protože se naprosto báječně krájí na kostičky.

I zde pomůže, pokud s přípravou pečiva začnete den předem a nakrájíte ho na kostičky. Pak ho nechte při pokojové teplotě uschnout. Jakmile ho pak zalijete mlékem, až budete tvořit nádivku, nestane se z něj hned kaše. Teď možná ještě nevíte, jak je to důležité, ale poznáte to, až se do nádivky pustíte.

Pečivo pro tyto účely pokrájejte na kostky a rozložte na plech. Plech odložte do tepla a do sucha a kdykoli budete mít cestu kolem, kostičky rukama prohrábněte, aby se do kontaktu se vzduchem dostaly zase jiné kousky a všechno proschlo rovnoměrně.

Vajíčka

Jak už jsem psala: vajíčka se sluší rozdělit na žloutky a bílky. Žloutky utřít s máslem do pěny, bílky vyšlehat na sníh a zapracovat do směsi na nádivku až úplně nakonec.

Jelikož tentokrát nemůžete sníh zpevnit cukrem, aby líp držel, dejte pozor, abyste ho nepřešlehali a nebyl suchý.

Řežábek

Bylinky

Moderní doba udělala z nádivky oslavu prvního zeleného lupení. Nádivka ale dřív nevzdávala hold probouzející se přírodě, tuhle roli zastávala zelená polévka z jarních bylinek.

Nádivka se pekla především jako první masové jídlo po přísném půstu a patřily do ní třeba i tři druhy masa. To zelené v ní proto klidně považujte za bonus a odpustek pro zastánce zdravé stravy, takže se netrapte tím, zda to má být kupovaný špenát, vlastnoručně nasbírané kopřivy nebo devatero bylin z půlnočního lesa.

Tak či tak počítejte s tím, že do nádivky budete pro 4 osoby potřebovat 200 g mladého zeleného listí. A to je pěkná hromada. Kdybyste ji promíchali s ostatními surovinami, nevešlo by se vám to do pekáčku. Nenechte se vysmát s jednou hrstí zeleného, jak doporučují některé vydařené recepty.

Proto byste měli zelené lístky nejdřív zbavit jejich velkého objemu a teprve potom vmíchat do nádivky. Pár vteřin je blanšírujte ve vroucí vodě, pak hned vylovte a nechte zchladit ve vodě ledové. Asi nemusím upozorňovat, že venku nasbírané listí chce nejprve několikrát vyplavit ve dřezu plném vody, aby se zbavilo nečistot.

Blanšírované lístky sceďte, lehce vyždímejte, nasekejte, a v tomto stavu přimíchejte do směsi na nádivku. Má to ještě jednu výhodu: zelené listí si zachová o trochu lepší barvu.

Jaké-bylinky-do-velikonoční-nádivky

Vykoukla jsem ze vrat, abych se podívala, co je momentálně na nádivku k mání. Našla jsem kopřivy, sedmikrásky, pampelišky, popenec, medvědí česnek a bršlici kozí nohu. To vše v okruhu deseti metrů od domu. Ale protože je lístků stále ještě málo a protože některé se nacházely v lokalitách, které jsou poznamenány občasnými návštěvami psů, zvolila jsem tentokrát mladé listí z obchodu: baby špenát a mladé lístky červené řepy. Většina šla do nádivky a malou trochu jsem si nechala na doprovodný salát.

Jak spojit suroviny na nádivku dohromady

Posloupnost kroků by měla být následující:

  1. Začněte třít máslo se špetkou soli. Až trochu zesvětlá, jeden po druhém vmíchejte i žloutky a ještě chvíli třete do husté pěny.
  2. Maso nakrájejte na kostičky. Přidejte do mísy k utřenému máslu, ale ještě nemíchejte.
  3. Byliny na nádivku na pár vteřin spařte ve vroucí horké vodě, pak je hned zchlaďte ve vodě ledové. Sceďte, trochu vyždímejte, nasekejte, přidejte do mísy k utřenému máslu, ale ještě nemíchejte.
  4. Suché kostky pečiva zalijte mlékem nebo směsí mléka a vývaru, rychle promíchejte, aby se tekutina vsákla rovnoměrně. Přidejte do mísy k utřenému máslu, ale ještě nemíchejte.
  5. Dejte šlehat bílky se špetkou soli na sníh. Jakmile bude dost pevný, ale ještě ne suchý, smíchejte všechny přísady, které čekají ve společné míse. Pak ještě s pomocí velké lžíce jemně, avšak důsledně vmíchejte sníh.
  6. Směs nalijte do pekáčku, vytřeného tukem a vysypaného strouhankou anebo vyloženého papírem na pečení, a pečte při 180 stupních. Nádivku z 6 vajec (dost pro 4 osoby) budete muset péct asi 50 minut, v širším a nižším pekáčku trochu méně.

Jak se to dá ještě vylepšit

Napadá mě dost možností.Nádivka-krok-za-krokem

Vezmete trochu špeku nakrájeného na kostičky, opečete a po vychladnutí použijete do nádivky.

Nebo orestujete trochu cibulky.

Nebo pórku.

Nebo hub.

Nebo úplně houby vyměníte za maso.

Nebo přidáte trochu zeleného hrášku.

Nebo místo mléka vezmete smetanu.

Je to jen na vás. Základní směr jsem vám udala, teď záleží na vás, jak a kudy se dostanete do cíle. 

 

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA – FINÁLNÍ RECEPT (4 porce)

Velikonoční-nádivka

Suroviny:

  • 6 rohlíků nebo 270 g jiného bílého pečiva
  • 450 g uzeného masa
  • 200 g mladého zeleného lupení (baby špenát a spol.)
  • 130 g másla
  • 6 vajec
  • 400 ml mléka (část můžete nahradit studeným vývarem)
  • 1 lžička a dvě větší špetky soli

Postup:

  1. Den předem nakrájejte pečivo na kostky, rozložte je na plech nebo na tác a nechte do druhého dne usušit při pokojové teplotě.
  2. Den předem rovněž uvařte uzené maso. Vložte ho do hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby bylo těsně zakryté, a přiveďte k varu. Povařte dvě minuty, potom vodu slijte, znovu do hrnce na maso napusťte studenou vodu a znovu přiveďte k varu. Vařte 30 minut na každých půl kilogramu masa, v tomto případě asi půl hodiny. Nechte maso zchladnout ve vodě, ve které se vařilo. Do druhého dne uložte v chladu. Před přípravou nádivky maso nakrájejte na kostičky, vývar z uzeného masa nejspíš vylijte, obvykle se nepoužívá.
  3. Přiveďte k varu asi 2 litry vody osolené lžičkou soli. Jakmile vře, vhoďte do ní všechno zelené lupení, rychle promíchejte a ihned listí cedníkem vylovte. Okamžitě ho zchlaďte ve větším množství ledově studené vody, potom nechte okapat a trochu vyždímejte. Nakonec listí nasekejte nožem nahrubo.
  4. Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů a pekáček velikosti zhruba 20 x 30 cm vyložte papírem na pečení.
  5. V kuchyňském robotu rozetřete máslo se špetkou soli. Jakmile máslo trochu povolí, třete ještě asi 5 minut, až lehce zesvětlá. Jeden za druhým zašlehávejte žloutky, každý vždy až se předchozí vstřebá, a pak ještě nechte třít dalších 5 minut.
  6. Bílky našlehejte se zbývající špetkou soli do polotuhého sněhu.
  7. V misce smíchejte usušené pečivo a mléko. Bleskově promíchejte, potom přidejte maso nakrájené na kostičky, připravené zelené lupení a utřené máslo se žloutky. Společně krátce promíchejte, jen coby vznikla stejnoměrná směs. Nakonec přidejte bílky, jemně pomocí velké lžíce zapracujte a hned směs nalijte do připraveného pekáčku.
  8. Na nic nečekejte a ve vyhřáté troubě pečte 50 minut dozlatova. Upečená nádivka je pružná na dotyk. Vyjměte z trouby a nechte aspoň 10 minut odpočinout, teprve potom vyndejte i s papírem z pekáčku a krájejte. Podávejte s vařenými bramborami a trochou zeleného salátu.

Autorkou tohoto článku je Flo z kucharkaprodceru.cz 

Recepty-pro-začátečníky

Předchozí článekDalší článek

2 komentárov

  1. Je to pracné,ale je to v troubě :) Myslím,že to bude dobrota :) Dělám poprvé :) Místo masa jsem dala trošku šunky a použila jsem listový mražený špenát,který jsem si spařila,vymačkala z něj vodu a nakrájela :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *