5 nejčastějších problémů batolat - jak je řešit?

5 nejčastějších problémů batolat - jak je řešit?>
Jaké nejčastější potíže řeší maminky batolat? Sepsali jsme je dohromady a přidali k nim i možná řešení. Nezapomeňte, že batolata stále ještě potřebují, abyste je při hraní vedli a byli jejich jistotou. Jaké problémy na vás mohou číhat?

Spánek

Většina batolat ještě po obědě spí, ale spánek dvakrát denně už není nutný. Pokud dítě nemůže v noci usnout, anebo se často budí, vypusťte dopolední spánek. Večer se pak snažte dodržovat určitá pravidla spánkové hygieny – rituály by se neměly měnit. Dítě vykoupejte, ukliďte hračky, přečtěte pohádku, nastolte v pokoji klid a zhasněte nebo nechte svítit jen tlumené světlo. Nevracejte se do pokojíčku kvůli pláči, dítě by si na to zvyklo a vyžadovalo by to po vás pravidelně. Jestliže se vaše děťátko probouzí hladem, vyzkoušejte více sytivá mléka nebo kašičky, které zabrání rychlému nástupu hladu.

Strach ze tmy

Mívá ho většina batolat. Pokud ho má i vaše dítě, večer ho uložte, ale nezhasínejte úplně, nechte svítit třeba malé světýlko v zásuvce, tlumené světlo nebo s ním chvíli zůstaňte a zklidněte ho.

Mohlo by vás zajímat - Proč se děti bojí tmy? >>


Některé děti se mohou bát zvláštních stínů v pokoji, takže lehce osvětlená místnost může vypadat mnohem více strašidelněji, než zcela zhasnutá. Ansmann hračky CZ

Probouzení v noci

Často jde o zlozvyk, za který mohou právě rodiče. Dítě, které se naučí usínat samo v tmavém a tichém pokoji, pravděpodobně usne bez problémů i po nočním probuzení. Protože je zvyklé na stejné podmínky i při večerním usínání. Naopak dítě, které to ještě neumí, s tím bude mít problém, a bude neustále vyžadovat, abyste k němu přišli na jeho zavolání nebo zaplakání. Je zvyklé, že vás má u sebe, když usíná a stejně tak to vyžaduje, když se probudí v noci.

Problémy s jídlem

Máte doma batole, které nechce vůbec jíst? V první řadě nepanikařte, žádné dítě ještě tímto způsobem hlady nezemřelo. Jednou hlad dostane a nají se. Nestresujte se s tím, co jí, zda toho sní málo, nebo že nechce pít ráno mléko – pokud je aktivní, normálně roste, pak to s jeho jídlem nebude tak horké. Myslete ale na to, zda si dítě vytváří správné stravovací návyky – neučte ho mlsat mezi jídly, nedávejte mu zbytečně sladkosti ani tučná jídla apod. A hlavně mu jděte příkladem.

Problémy s mluvením

Máte pocit, že vaše dítě zaostává v řeči? Nebo vůbec nemluví? Pak je možná na čase nechat batoleti zkontrolovat sluch, zejména pokud například trpělo opakovaně na záněty středouší. Pokud je ale vše v pořádku a dítě rozumí všemu, co mu říkáte, jen prostě ještě nemluví, nic nedramatizujte. Například děti s dyslexií začínají mluvit později, později také mluví chlapečci apod. Jednoduše řečeno, každé dítě má své tempo, a to i v rozvoji řeči.

Mohlo by vás zajímat - Vývoj řeči - od křiku po první slova >>


Jaké problémy doma řešíte vy? Poraďte se s dalšími maminkami - napište nám do komentářů.