Nejčastější důvody proč miminko pláče

Nejčastější důvody proč miminko pláče>
Některé děti pláčou ustavičně, některé méně a o jiných ani nevíte. O dětském pláči mluvíme jako o důvodném a bezdůvodném. A i když se to zdá neuvěřitelné, toho bezdůvodného je minimum. Když dítě pláče, má k domu ve většině případů dobrý důvod, a na vás je jeho signály rozluštit. Miminko může být nespokojené, protože má mokrou plenku, má hlad, trápí ho prdíky nebo první zoubky. Děsí vás představa, že nerozeznáte, co po vás v dané chvíli malý uplakánek chce? A bude plakat hodiny a hodiny, než se konečně trefíte? Nebojte se! Krátce po porodu se naučíte rozpoznávat co jaký pláč signalizuje. Pro všechny případy jsme si pro vás připravili přehled nejčastějších důvodů dětského pláče. Když vynecháme hlad a mokrou plenku, patří mezi ně:

UŠNÍ INFEKCE

Šmudlá si vaše zlatíčko ouško, má ho celé červené, je mrzuté a plačtivé? Na nic nečekejte a vyrazte k vašemu dětskému lékaři. Jde zřejmě o ušní infekci a tu sami doma nevyřešíte. Nebojte se, nejde o nič vážného a vaše miminko se bude zase za chvilku usmívat od ucha k uchu.

SOOR

(nebo také žabka, moučnivka, mykóza, kandidóza)

Tuto nepříjemnost způsobuje kvasinka (houba) Candida albicans a jedná se o její přemnožení v ústech. Pokud kojíte můžete se setkat s bílými flíčky, kterými bude mít dítě potáhnutý jazyk. Ten je na dotyk velmi citlivý až bolestivý. Z tohoto důvodu může dítě nejen plakat, ale také odmítat prs, či lahvičku. Je velmi důležité dbát na hygienu bradavek a stav dítěte konzultovat s pediatrem. Když se přijde na nákazu moučnivkou včas, všechno rychle a účinně vyřeší potírání genciánovou violetí.

REFLUX

Dítě do sebe při kojení dostává i vzduch, který ho tlačí a důsledkem toho může být ublinkávání či kolika. Gastroezofageální reflux (GER) je způsobený samovolným, opakovaným návratem obsahu žaludku dítěte zpět do jícnu a v některých případech až do úst. Příčinou refluxu je nedokončený vývoj funkčního svěrače mezi jícnem a žaludkem, který se vyvíjí až do prvního roku života. Pokud dítě jen častěji ublinkává, ale jinak dobře prospívá, hovoříme jen o refluxu, tedy o stavu, který nevyžaduje žádnou zvláštní léčbu. Dětský lékář by však o této skutečnosti měl vědět. Reflux obyčejně sám do jednoho roku dítěte zmizí.

ZOUBKY

Jsou zrádné. Dlouho není nic vidět, ale přesto už o sobě dávají náležitě vědět. Prvním příznakem je obyčejně plačtivost a mrzutost. Následovat může horečka nebo vysoká teplota a opuchlé dásně. V těchto případech využijte širokou nabídku kousátek, či roztoků a gelů pro úlevu od bolesti. Feedo tip!  V období růstu prvních zoubků vyzkoušejte zubní gel Dentibaby určený k prořezávání zoubků. Obsahuje výtažky z kozlíku lékařského, heřmánku a propolisu, které  jsou dobře známé svými zklidňujícími a tišícími schopnostmi na bolest při prořezávání zoubků.

SEPARAČNÍ SYNDROM

Na první pohled se může zdáte, že jde o bezdůvodný pláč. Stačí, abyste se vzdálila od postýlky, nebo kočáru a vaše zlatíčko začne plakat. Jedná se o tzv. separační syndrom, který se vyskytuje okolo šestého měsíce věku dítěte. Vždy, když musíte od dítěte odejít, vysvětlete mu, že se hned vrátíte. Svůj slib dodržte. Tento syndrom může odeznít ve chvíli, kdy vaše dítě dozraje a uvědomí si, že maminka tu bude vždy a vždy se k němu vrátí, tak jak slíbila.

BOLEST

Na mysli zde máme bolest, které může pomoci kraniální osteopatie. Ta se zaměřuje  na trápení dětí, které trpí bolestmi zad, hlavy, nebo tenzními bolestmi bříška po narození. Jde o metodu, vycházející z kraniosakrální terapie a skladá se z jemných masáží, které můžou pomoci miminku od bolesti ulevit. Pokud máte pocit, že je pláč dítěte velmi intenzivní a na první pohled nevidíte zjevný důvod, navštivte pro jistotu dětského lékaře. Lepší stokrát zbytečně, než jednou pozdě.

NUDA

Ačkoli si s dítětem hrajete a věnujete se mu, sem tam i na něj může přijít chvíle nudy. A najevo vám to dá pláčem. Postačí si ho vzít do náručí a projít se s ním po domě. A nebo “šup do kočárku a hurá ven. Čerstvý vzduch, nové vjemy - to jsou ideální podmínky na zahnání nudy.

PŘÍLIŠ TEPLO/ PŘÍLIŠ ZIMA

Pláč může být ukazatelem toho, že dítěti je buď příliš zima, nebo příliš teplo. Zjistíte to velmi jednoduše, sáhněte mu na zátylek. Nikdy teplotu nekontrolujte na ručičkách, ty ne vždy vypovídají pravdu o tom, jaké teplo dítěti je, nebo není. Pokud je zátylek vlhký, říká nám, že je dítěti teplo. Pokud je chladný, je mu zima. Pokud je “tak akorát” bude asi příčina pláče někde jinde. Nezapomeňte, že dítěti vždy oblékáme o jednu vrstvu víc, než sobě.