Co musíte vědět o prvním kojení?

Co musíte vědět o prvním kojení?>
Když pomineme obavy z blížícího se porodu, nejčastěji se budoucí maminky stresují kvůli kojení. Pokud je to i vás případ, přečtěte si článek o prvním kojení, který jsme si pro vás připravili, snad vám dodá onu tolik potřebnou jistotu a klid.

Jak správně kojit

K prvnímu pokusu o přiložení dítěte k prsu by mělo dojít ideálně do půl hodiny od samotného porodu, ještě na porodním sále.  Sací reflex dítěte je po narození velmi silný a tělo matky plné hormonů, na jeho snahu sát reaguje nejlépe právě po porodu. Pokud je to jen trochu možné, usilujte o přiložení ještě na porodním sále. Odborníci se shodují, že je vhodné využívat společného pobytu matky a dítěte na pokoji tzv. rooming in. Jen tak je možné přiložit miminko k prsu kdykoliv má hlad.

isifa-151659597Správná poloha při kojení

Ještě v porodnici vám personál pomůže s vhodnou polohou a správnou technikou kojení. Nemusíte se bát, že to po příchodu domů sama nezvládnete. Naopak, většinou z maminek stres opadá právě po příchodu domů, do známého prostředí. Vyberte si takovou polohu, která bude vám i vašemu dítěti nejlépe vyhovovat. Pro zvýšení komfortu si můžete vybrat z poměrně široké nabídky tzv. kojících polštářů. NPAGRY-8451970612014 Vyzkoušet můžete kojení vleže nebo vsedě, po císařském řezu bývá hodně oblíbená tzv. poloha fotbalového míče, kdy sedíte, a dítě pije z prsu z boku, zatímco vy ho držíte v podpaždí hlavou dopředu. Dvojčátka je vhodné kojit obě naráz, stimuluje to tvorbu mléka. Přečtěte si více - Vhodné polohy při kojení >>

Technika kojení

Prvním krokem k úspěšnému kojení je zvládnutí správné techniky kojení. Ještě v porodnici můžete využít pomoci dětských sester, které vám ochotně poradí, jak správně přidržovat jednou rukou prs a druhou hlavičku dítěte, jak vyvolat sací reflex dítěte a jak do široce otevřených úst vsunout bradavku i s celým dvorcem co nejhlouběji. Jak správně vložit prs do úst dítěte? Uchopte prs do dlaně, palcem nad dvorcem a ostatními prsty pod ním. Jemně se několikrát dotkněte bradavkou spodního rtíku nebo tvářičky dítěte, dojde k tzv. hledacímu reflexu. Jakmile otevře dítě samo pusinku, vsuňte mu do ní bradavku spolu s co největší částí dvorce. Je-li dítě správně přiloženo, váš prs se dotýká jeho brady, tváří i nosu současně. Nemusíte se bát, že dítě nemůže při kojení dýchat. Tento dojem často přichází právě proto, že prs těsně naléhá na nos dítěte.

Jak často a jak dlouho kojit?

Novorozenci mají velmi malý obsah žaludku, pijí proto častěji, po malých dávkách. Nechte je proto pít kdykoli bez ohledu na čas, den či noc. Novorozené miminko totiž není schopné rozlišovat rozdíly mezi dnem a nocí. Platí zde přímá úměra, čím více bude dítě sát, tím více mléka budete mít. Pokud se vám bude později zdát, že máte mléka „málo“, zkuste dítě přikládat častěji a do dvou až tří dnů by se měla produkce zvýšit.  Jak poznáte, že má dostatek tekutin? Řiďte se jednoduchým pravidlem – dítě by mělo pomočit 6 až 8 plenek za den. Pokud tento počet splňujete, je to důkazem, že miminko má dostatečný přísun tekutin a není třeba mu je nijak speciálně doplňovat. Na druhou stranu, pokud by byl počet nižší, objevila jste hnědou páchnoucí stolici s hlenem, plochou váhovou křivku a výrazný neklid dítěte, je to jasná známka, že mléka může být opravdu nedostatek.

Co by vás ještě mohlo zajímat?

  • Běžné problémy v prvních dnech kojení - KLIK 
  • Začínáme s kojením - jak na to? KLIK
  • Co se při kojení vlastně děje? KLIK