Nebojte se bylinkových čajů v těhotenství!

Nebojte se bylinkových čajů v těhotenství!>

Určitě už jste slyšeli, že některé byliny jsou během radostného očekávání narození dítěte zakázané. Řada dalších vám však může být velmi prospěšná. Poradíme vám, které to jsou a jaké neduhy vám mohou pomoci vyřešit. 

I když si vyberete bylinku bezpečnou,vždy je lepší konzultovat její užívání se svým ošetřujícím lékařem, zvláště pak pokud máte nějaké zdravotní problémy.

Mezi nejčastější a asi nejvíce nepříjemné jsou problémy se zažíváním. Řeč je o již proslulých ranních nevolnostech. Jejich projevy snadno zmírní květ heřmánku, který má navíc velmi uklidňující účinky. Nemusíte se bát heřmánek užívat ve formě čaje nebo relaxační koupele.

meduňka Meduňka – Také lahodný meduňkový čaj se doporučuje těhotným ženám. Obvykle se užívá na uvolnění a zklidnění nervového systému. Stejně tak je skvělým prostředkem proti bolestem hlavy, depresi a nespavosti. Příznivé účinky má na trávení, zmírňuje nadýmání, pomáhá při hemoroidech a reguluje hladinu krevního tlaku.

šípekŠípek – S nástupem podzimu přicházejí také různá nachlazení, chřipky, angíny, rýmy apod. Těhotné ženy by se podobným nemocem měly bránit a jak jinak to udělat, než posílením imunity! Důležitý vitamin C, můžete doplňovat třeba čajem ze šípku, který je pro budoucí maminky neškodný. Pomoci vám může i při chudokrevnosti nebo křečových žilách.

KontryhelKontryhel – Tahle zvláštní bylinka pomáhá vystresovaným čerstvým maminkám vyrovnat se s náhlou životní změnou nebo s poporodní depresí. Doporučuje se pít také ze začátku těhotenství, kdy hrozí největší riziko potratu. Čaj z listů kontryhele vám pomůže vyřešit drobné problémy s nespavostí, odstraňuje bolesti hlavy a celkově posiluje a zoceluje nervovou soustavu. Pijte maximálně dva šálky denně.

kopřivaKopřiva – Významný je pro svůj obsah vápníku, železa a dalších minerálů a vitaminů. Odborníci jej doporučují zejména těm ženám, které trpí chronickou únavou. Pomáhá odvodňovat organismus, je vhodná při cukrovce a skvěle odstraňuje z těla škodlivé látky. Když byste kopřivu smíchala s meduňkou, získáte účinný čaj pro ženy, které v těhotenství trpí alergiemi.

MaliníkMaliník – V přírodním léčitelství se maliník považuje za nejlepší bylinu pro těhotné ženy. Říká se, že když budete čaj z listů maliníku pít pravidelně během posledního trimestru, zkrátíte a ulehčíte si tak porod. Nepijte ho však v časném těhotenství, mohla byste si uškodit! Maliník dodává tělu důležité látky, posiluje svaly pánve a podporuje pohyb střev. Může tak být účinnou prevencí před vznikem zácpy.

Chcete se dozvědět o maliníku víc? Přečtěte si samostatný článek >> 

Maminky, jaké čaje jste v těhotenství popíjely vy?