Nebezpečí skryté ve vaší domácnosti

Nebezpečí skryté ve vaší domácnosti>
V okamžiku, kdy batole opouští bezpečí své postýlky a začne se samovolně pohybovat, nastávají rodičům krušné chvíle. Najednou má v dosahu spoustu nebezpečných míst. Věřte, že kombinace dětské zvědavosti a radosti z pohybu, může způsobit nejeden nepříjemný úraz. Zkontrolujte svou domácnost, jestli dítěti nic nehrozí! Na základě posledních studií vyšlo najevo, že více než 40 % úrazů malých dětí se stává právě v našich domácnostech. Nejčastější příčinou bývá nepozornost rodičů, dítě bez dozoru nebo nevhodně zařízená domácnost. O které místnosti si myslíte, že je pro děti nejvíce nebezpečná? Je to kuchyně, ta představuje díky své vybavenosti, největší riziko vzniku úrazu.

Jak úrazům v kuchyni zabránit?

  • Nezapomínejte dávat hrnce s horkým obsahem, rychlovarnou konvici a všechny předměty, u kterých hrozí riziko opaření, co nejdále z dosahu dětských rukou.
  • Sporák dostatečně zabezpečte speciální „ohrádkou“ nebo si pořiďte sporák s tepelně izolovanými dvířky nebo s dětskou pojistkou.
  • Elektrické zásuvky zajistěte speciálními dětskými zásuvkovými pojistkami nebo plastovými krytkami.
  • K dvířkům od skříněk a zásuvkám, které skrývají nebezpečný obsah, namontujte pro jistotu jednoduchou pojistku nebo systém, který účinně zabrání jejich otevření.
  • Přívodní kabely od spotřebičů veďte tak, aby nevisely z linky nebo z pracovní desky dolů. Jde o to, abyste zabránili jejich stržení nebo vkládání do úst.
Snažte se dítěti vysvětlit, proč se nesmí dotýkat některých věcí a co by to pro něho znamenalo, kdyby se jich i přes zákaz dotklo. Samozřejmě musíte zvolit způsob vhodný pro daný věk dítěte. U nejmenších dětí se doporučuje důrazně, ale klidně spolu se zvednutým ukazováčkem dítě upozornit např.: „Ne – ne, nesahej na to! Pálí to.“ U starších dětí můžete zkusit jinou metodu. Vypusťte „ne“. Všichni víme, že „ne“ působí na děti mnohdy docela opačným způsobem. Zkuste na to jít trochu jinak např.: „Podívej, maminka ani tatínek také na troubu nesahají, protože pálí! Kdybychom na ni sáhli, měli bychom veliké bebíčko.“

Další nástrahy v domácnosti

  • Jestli máte doma schodiště, zajistěte ho bezpečností brankou, aby se dítě v nestřeženém okamžiku nedostalo do jeho blízkosti.
  • Na dveře v místnostech doporučujeme namontovat pojistku, která zabrání jejich náhodnému zavření, a tím i potenciálnímu skřípnutí dětských prstíků.
  • Okna, ačkoli se mohou zdát nedostupná, je třeba zajistit tak, aby se dala otevřít pouze na pár centimetrů a dítě z nich nemohlo vypadnout.
  • koupelně pevně zavřete kohoutky, zejména pak ten s horkou vodou, aby ji dítě nemohlo pustit a opařit se.
  • Podívejte se, jestli pokojové rostliny, které doma pěstujete, nejsou jedovaté. Mezi nevhodné „pokojovky“ patří např. kalanchoe, oleandr, břečťan nebo třeba primulky.
  • Pozor dávejte na chemikálie, čisticí prostředky, léky nebo plastové sáčky a igelitové tašky. Skladujte je mimo dosah dětí.