Naučte své děti pomáhat v domácnosti

Naučte své děti pomáhat v domácnosti>
Chcete jednou sedět naprosto vyčerpaná večer v obýváku a ptát se, kde jste jen mohla udělat chybu, že to vaše téměř dospělé zlatíčko doma nehne ani prstem a má pocit, že se lednička sama plní a prádlo se jako kouzlem samo objevuje ve skříni? Ne? Pak začněte již nyní vést své dítě k tomu, že mámě se má pomáhat! Nejprve je dobré začít tím, aby si batole po sobě vždy uklidilo hračky. Z počátku to můžete dělat společně. Vysvětlujte mu přitom důvody úklidu. Stejně tak, když něho shodí, rozlije nebo rozhází, dejte do ruky hadřík nebo smetáček a společně to ukliďte. Příště bude opatrnější a hlavně nebude považovat za samozřejmost, že se to samo uklidí nebo posbírá. Pokud to neudělá dobře, společně to napravte. Sama po něm ale nepředělávejte, mohlo by pak mít pocit, že jeho práce byla zbytečná.úklid Cz

Vzbuďte motivaci pracovat

Dětem se ne vždy chce do práce, většinou se jim spíš nechce. Přiznejme si, i my sami se někdy musíme přemlouvat. Je tolik zajímavějších činnosti, které bychom místo úklidu mohli dělat. Na jejich neochotu reagujte hrami, pohádkami, využijte jejich přirozenou soutěživost. „Prach a smetí jsou zlí vetřelci. Superman je ale zničí. Nesmí uniknout ani jeden nepřítel! Stihneš si uklidit pokoj, než začne film?“ Rozkazem byste je sice donutili udělat totéž, ale vyvolaly byste k práci zbytečnou nechuť. Neochotná práce někdy přinese více škody než užitku. Příkaz "Utři stůl!" Může skončit smetením drobků na koberec, aby to bylo rychle hotové. Chvalte je za pomoc a děkujte jim za ni. S pochvalami to samozřejmě není třeba přehánět, aby se na nich nestaly závislými. V životě budou muset udělat hodně práce, za kterou se žádné pochvaly nedočkají.

Využijte společně strávený čas

Při společné práci v domácnosti, zejména při vaření a nakupování, je dostatek času na rozhovory. Vyprávění vás sbližuje a prohlubuje vzájemnou důvěru. Oceníte to hlavně po nástupu puberty. Mladý rebel na vás sice bude hledat chyby, ale zároveň budete jeho přítelkyní. V takovém případě je velký předpoklad, že se vám svěří se svými problémy a případnými trápeními. V rámci vašich dialogů ovlivňujete jeho názory a postoje, vštěpuje mu své hodnoty. Můžete ho naučit chovat se šetrně k přírodě, neplýtvat vodou a energiemi. Dá se ovlivnit i jeho vztah ke zdravé životosprávě. Zde ale nestačí jen hezká slova, je třeba jít příkladem. Děti jsou velmi dobří pozorovatelé. Pokud vás uvidí denně "cpát se" čokoládou a chipsy, s ovocem a jogurty jako pochoutkou neuspějete. Maminky často argumentují, že když by nechaly dítě, aby jim pomohlo, práci budou dělat několikanásobně déle, než kdyby to dělaly samy. Pamatujte ale na to, že čas, který jste nyní „ztratily“, se vám v budoucnu bohatě vrátí. Jak to máte doma "nastavené" vy?