Na talířek - Mini pizzy se špaldovou moukou

Na talířek - Mini pizzy se špaldovou moukou>

Jak kyne těsto?

Možná vás to překvapí, ale kynutí těsta způsobuje droždí, což jsou vlastně malé jednobuněčné organismy. Druhy houby, který při kynutí přeměňuje cukr, který do těsta přidáváme, na plyn (oxid uhličitý), který vlastně způsobí, že se v těstě udělají bublinky a těsto tak “vyroste” a zvětší svůj objem.

Kdybychom do těsta kvasnice nepřidali, tak by těsto nemělo ani svojí speciální chuť.  Pokud vás zajímá jak pracuje droždí více najdete na těchto stránkách.

Suroviny:

  • Hrneček hladké mouky
  • Hrneček špaldové mouky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 sáčku instatních kvasnic
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 lžička soli
  • Rajčatový protlak, mozzarela, kvalitní šunka
postup11

Postup: 

1) Všechny suroviny spolu smíchejte v misce pečlivě vařečkou prohnětete dokud nevznikne těsto, které se bude odlepovat ze stran misky. Můžete také použít kuchyňského robota.

2) Nechte alespoň hodinu kynout.

3) Připravte si vál nebo velké prkénko, posypte ho polohrubou moukou a vyndejte na něj těsto z pizzy. Posypte ho moukou i z vrchu a rozválejte na tenkou plackou. Velkým hrnečkem vykrájejte kolečka, která dejte na plech vyloženým pečícím papírem.

4) Čas na vrstvení surovin. Základem je vždy rajčatový protlak. Nikdy nepoužívejte kečup, ten na pizzu nepatří.

Pak sýr – můžete použít jaký máte rádi, ale na pizzu patří mozzarela. Pak šunka nebo další ingredience podle tvých chutí – kukuřice, žampiony, špenát. To už necháme na vaší fantazii.

Naše nejoblíbenější jsou:
  • pizza s mascarpone a schwarzwaldskou šunkou
  • pizza se šunkou
  • pizza s balkánským a špenátem
IMG_4301sm Autorkou tohoto receptu je Petra z blogu Natalirek.cz. Máte také nějaký recept, o který byste se chtěla podělit s ostatními maminkami? Napište nám!  1521814_429349543834911_2023280528_n