Na kojení v práci máte plné právo!

Na kojení v práci máte plné právo!>
Tři nebo čtyři roky doma na mateřské nepředstavují pro každou mámu to samé. Zatímco jedné to maximálně vyhovuje, jiná se cítí být nevyužitá, nedoceněná nebo má prostě jen potřebu se ještě více realizovat. A proč vlastně ne? Je to věc každé z nás a konec konců, když je šťastná máma, je šťastné i její dítě. Pokud pracujete a přesto stále kojíte, měla byste vědět, že můžete své miminko nakrmit bez starostí i v zaměstnání! Jak je to možné? Vysvětlíme vám to. Jen velmi málo maminek ví o tom, že na ně zákon, co se týče kojení v zaměstnání, pamatuje. Jak dlouhou můžete ale této výsady využívat aniž by na vás zaměstnavatel mohl? Plný úvazek – pokud pracujete na plný úvazek a máte jedno či více dětí ve věku do 12 měsíců, máte právo čerpat na každé dítě 2x 30 minut. Pokud ovšem máte dítě starší 12 měsíců, je to už jen 1x 30 minut. Na přestávku z důvodu kojení pak máte nárok nejdéle do 15 měsíců věku dítěte. Zkrácený úvazek – je-li váš úvazek zkrácený, pak na každé dítě ve věku do 12 měsíců můžete čerpat pouze 1x 30 minut. Po završení jednoho roku věku dítěte už čerpat přestávku nemůžete.

Nemusíte zůstávat déle

Důležité je také říci, že přestávky na kojení v zaměstnání se započítávají do vaší pracovní doby. Samozřejmě za předpokladu, že splňujete výše uvedené podmínky. Nemusíte tak mít rozhodně strach, že byste musela dobu, kdy kojíte své dítě, jakkoli nahrazovat. Zaměstnavatel si může „nadávat“ jak chce, na kojení máte zkrátka ze zákona nárok a on to musí respektovat. Takže se nebojte říct si o to, na co máte nárok. Nakonec, vždyť to děláte hlavně pro své dítě.

Nevyhovující podmínky

Zákon také myslí na ty maminky, které pracují v prostředí, které by mohlo být pro ně i jejich děti potencionálně nebezpečné. Zákoník práce § 238 proto vymezuje práce, které jsou zaměstnankyním matkám - malých dětí a kojícím matkám zakázány. V případě, že máte dojem, že po vás zaměstnavatel vyžaduje práci, která je pro vás nebo vaše dítě nebezpečná, obraťte se na svého lékaře, který musí posoudit váš zdravotní stav a na základě posudku rozhodne, zda je pro vás daná práce ohrožující či nikoli. Zaměstnavatel je vás poté povinen převést dočasně na jinou práci, která je pro vás vhodná a při které můžete dosáhnout stejného výdělku jako na své dosavadní práci. Pokud by byl výdělek menší, řeší se to prostřednictvím vyrovnávacího příspěvku. Budoucí maminky, které pracují v noci tj. od 22:00 do 6:00, mohou zažádat o zařazení na denní práci. Zaměstnavatel je vám povinen v takovém případě bez výhrad vyhovět. Veškeré potřebné informace naleznete na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí: www.mpsv.cz