5 věcí, na které si v létě s děťátkem musíte dát pozor!

5 věcí, na které si v létě s děťátkem musíte dát pozor!>
Na co si v horkých letních dnech dát s děťátkem obzvlášť pozor? To se vám dnes pokusíme přiblížit.

1. Strava a pitný režim

V létě je vhodné upravit i stravování a pitný režim. Konzumace lehkého jídla a neslazených, neperlivých tekutin a ředěných džusů nám pomůže vyvarovat se níže uvedených zdravotních potíží. Nápoje nepijte příliš vychlazené, mají bohužel opačný účinek - žaludek se snaží ledově studenou tekutinu zahřát a zahřívá se tím celé tělo. Doporučuje se nápoj pokojové teploty. Zařaďte více salátů a to jak ovocných, tak i zeleninových.

Tip - kolik litrů tekutiny by mělo díte vypít?

2. Slunce

Zvláště u dětí je nutné myslet na zdraví a používat vhodné opalovací přípravky.
  • 3121523-3401563552246pro děti používejte vždy přípravky s faktorem 50 a více
  • přípravek naneste 30 minut před odchodem ven
  • ochrannou vrstvu obnovujte zhruba po dvou hodinách
  • i voděodolné přípravky je třeba po koupání znovu natřít
  • mažte se i když je zataženo - mraky propustí 80% záření
  • i na horách je třeba se chránit - sníh odrazí většinu záření zpět, opalujete se tak vlastně nadvakrát
  • nezapomínejte na uši a nos, spálí se velmi rychle
  • děti chraňte kloboučkem

3. Klíšťata

Nacházejí se prakticky všude, nejenom ve vysoké trávě či lesích, ale i v parcích a zahradách. Po přisátí začnou do rány (převážně na teplém měkkém místě na těle - krk, břicho, ale i ruce, nohy a hlava) vylučovat sliny s protisrážlivými a znecitlivujícími látkami a někdy také mikroorganismy, které způsobují různé nemoci. Délka přisátí klíštěte zvyšuje pravděpodobnost přenosu infekce. I velmi krátké přisátí stačí k zanesení infekce do organismu. Jako ochranu proti klíšťové encefalitidě máme k dispozici očkovací vakcínu. Při přisátí klíštěte je nutné nejdříve místo vydesinfikovat, nejlépe přípravkem obsahujícím jód (pozor u alergiků, onemocnění štítné žlázy a těhotných žen), poté klíště opatrně chytit pinzetou těsně u pokožky, vykývat a po vytažení opět ránu potřít desinfekcí. Místo je nutné sledovat a v případě zarudnutí, vzniku „kruhu“ nebo hnisání navštívit co nejdříve lékaře. Stejně tak je nutné upozornit lékaře na předchozí přisátí klíštěte, pokud se v období do zhruba 1 měsíce objeví horečka, nevolnosti, slabost, ztuhnutí šíje nebo jiné obdobné příznaky. Pro snížení pravděpodobnosti přisátí klíštěte použijte repelent, zejména od kolen dolů a oblečte sebe i dítě do dlouhých nohavic a trička s dlouhým rukávem - pokud možno ze světlé a hladké látky. Dobré je obout si holinky. Pro děti jsou praktické také repelentní náramky.  29cac3353658eb0ccfd5e1fc4ae7aaa7

Vysoce účinný ochranný prostředek proti komárům, klíšťatům, blechám, vosám a včelám pro Vás i Vaše děti. 100% přírodní účinná látka lavandin.

Užitečná je tato stránka, která předpovídá aktivitu klíšťat.

4. Komáři, ovádi a další hmyz

Druhů, které se u nás vyskytují, se nemusíte moc bát. Jako prevence je nejlepší aplikace nejrůznějších druhů repelentů a přístrojů na odpuzování hmyzu, popř. moskytiér, které lze velmi dobře využít např. na dětských kočárcích. Některé repelenty nejsou vhodné pro miminka nebo malé děti, jiné jsou naopak vyvinuty přímo pro ně. Dnes již existují i elektrické přístroje na odpuzování hmyzu určené pro miminka přímo do postýlky nebo kočárku. 07222.10-8058664042913

CHICCO Ultrazvukový odpuzovač komárů – přenosný. Pracuje na baterie a tak je ho možné libovolně přenášet, připevnit na kočárek, postýlku, nebo připnout za opasek. Je ideální i k malým dětem, neboť neobsahuje žádnou chemii.

V případě bodnutí hmyzem existuje celá řada lokálních přípravků na ztišení projevů štípnutí ve formě chladivých gelů s protisvědivým účinkem a snižujícími otok nebo novějších průhledných náplastí s obsahem zklidňujících látek.

5. Úpal, úžeh a poškození teplem

Je následkem zvýšeného působení tepla na organismus. Příčinou může být vysoká okolní teplota, zabránění odvodu tepla nadměrným ošacením, ozařování sluncem, vysoká vlhkost vzduchu, a podobně. Výsledkem je porucha termoregulace, vysoká teplota a ztráty tělesné vody. Postiženi jsou především malé děti, kojenci, staří lidé, osoby s onemocněním srdce a oběhu a obézní jedinci. Poškození teplem má různé projevy, vyplatí se je umět rozeznat.

Úpal

Reakce organismu na jakékoli vystavení teplu. Výsledkem je přehřátí organismu ze selhání jeho vlastní termoregulace. Příčinami jsou:
  • nadměrná tvorba tepla (porucha funkce štítné žlázy), nedostatek tekutin a solí k tvorbě potu,
  • nedostatečný odvod tepla vlivem nepříznivých vnějších podmínek (teplota přes 35 stupňů, prostředí s nadměrnou vlhkostí, těsné pracovní prostory),
  • kombinace obou.
Příznaky jsou bolest hlavy, závrať, nevolnost až zvracení, zrychlené dýchání, zrychlený tep. Stav se může velmi rychle zhoršovat do bezvědomí s křečemi až do šokového stavu. Je silně zvýšena tělesná teplota (nad 40 stupňů).

Úžeh

Neboli sluneční úpal představuje podráždění mozku a jeho blan přímým slunečním zářením. Většinou nevznikne sám o sobě, ale jedná se spíše o obojí, tzn. úžeh i úpal společně. Příznaky jsou podobné. Na rozdíl od úpalu mohou zde přicházet příznaky s časovým zpožděním po vystavení slunci, např. v noci po slunění. Prevencí je dostatek tekutin, střídavé ochlazování (koupání, sprchování, zvlhčování kůže), pokrývka hlavy a zvlhčování vlasů zvláště u dětí. První pomocí je: 1. Přenesení postiženého na chladné, stinné místo, uložit s podloženými nebo zvednutými končetinami. Při úžehu spíše zvednou hlavu. 2. Uvolnění oděvu 3. Postupné ochlazování (obklady, led...) Ochlazujeme především hlavu. Současné ochlazování kůže proudícím vzduchem, ventilátorem a podobně. 4. Opatrná náhrada tekutin. Malé množství, není vhodná čistá voda, spíše iontový nápoj, nebo vodu osolit (1 čajová lžička soli na litr tekutiny), vhodný je studený velmi mírně oslazený čaj s citronem. 5. Při bezvědomí stabilizovaná poloha 6. Při selhávání životních funkcí jejich podpora (umělé dýchání, nepřímá masáž srdeční) 7. Transport k lékaři

Mdloba (synkopa) z horka

Vzniká při působení zvýšené teploty většinou v kombinaci s delším stáním. Příčinou je nedostatečné prokrvení mozku při rozšíření cév z horka a současná ztráta tekutin při pocení. Příznaky jsou:
  • nevolnost, malátnost, závrať až mdloba.
Nejlepší je prevence.. Dostatek tekutin, občasné ochlazování, přesuny a procházení se. První pomoc je velmi podobná, jako u úžehu:

Tepelné vyčerpání (exhausce)

Vzniká při větší ztrátě tekutin. Na rozdíl od mdloby se jedná o delší stav spojený zejména se ztrátou tekutin. Kromě výše uvedených příznaků se připojují poruchy jednání, excitace (vybuzení), zmatenost. Prevence i první pomoc je stejná jako v předchozím případě.

Křeče

Při těžké tělesné námaze v horku s nadměrnými ztrátami tekutin a iontů v potu a jejich nedostatečném hrazení mohou vzniknout křeče z horka. Jedná se o bolestivé svalové záškuby nebo křeče, které vznikají u postižených často při vědomí. První pomoc a prevence je shodná jako v předchozích případech.

Přejeme vám krásné léto plné skvělých zážitků!