Asi málokdo si dokáže představit Velikonoce bez beránka či mazance. Každý rodina má nějaký ten svůj NEJ recept. Jaký je ten náš?
Velikonoční beránek (+ muffiny)
Suroviny:
- 6 vajec
- 30 dkg cukru
- 20 dkg másla
- 10 dkg mletých oříšků
- 5 dkg strouhané čokolády
- 30 dkg polohrubé mouky
- 1 šlehačka
- 1 prášek do pečiva
Postup:
Žloutky, máslo a cukr společně utřeme a přidáme do misky ke zbývajícím ingrediencím.
Ze 6 bílků ušleháme sníh, který pak pomalu zapracujeme do těsta.
Formu na beránka, případně zajíčka, pořádně vymažeme a nalijeme do ní těsto.
Troubu předehřejeme na 150 °C a pečeme.
Těsto, které nám zbyde, můžeme dát do formy na muffiny a upéct je k tomu. Vršek pak pomažeme krémem, který máte rádi (u nás vede citrónový), a posypeme zdobením. Z marcipánu se dají udělat mrkvičky a velikonoční muffin je na světe!
Mazanec
Suroviny:
- 50 dkg mouky (25 dkg hladké, 25 dkg hrubé)
- 12 dkg másla – k rozpuštění
- 12 dkg moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 3 – 4 žloutky (nebo 3 celá vejce, případně 2 žloutky a 2 celá vejce)
- 1 kostka droždí
- 0,5 dkg soli
- citronová kůra z 1 citronu
- nastrouhaný kousek muškátového oříšku
- 0,25 – 0,5 l mléka (dle tuhosti těsta)
- 3 dkg rozinek *
- 3 dkg nasekaných mandlí *
Postup:
Vše, kromě rozinek a mandlí, zpracujeme do vláčného těsta. Rozinky a mandle přidáme až ke konci, když je těsto dobře propracované.
Necháme vykynout a poté z něj uděláme jeden velký, nebo dva malé mazance. Potřeme je rozšlehaným vejcem a uprostřed uděláme křížek – velikonoční symbol.
Troubu předehřejeme na 180 °C a poté ztlumíme na 150 °C a pečeme asi 1 hodinu.
Po vyndání mazanec přikryjeme utěrkou, aby zůstal vláčný a nevysychal.
1 komentář