12 projevů, že se klubou mléčné zoubky

12 projevů, že se klubou mléčné zoubky>
Je obtížné předvídat, kdy zoubková víla zaklepe na vaše dveře. Konkrétní projevy děťátka vám však mohou naznačit, že první zoubky jsou již na cestě. Některé děti reagují na prořezávání nanejvýš podrážděně a citlivě a stále brečí. Jiné se usmívají s pusou plnou zoubků bez jediné stížnosti. Sepsali jsme pro vás nejčastější příznaky, které mohou signalizovat blížící se boj s prvními zoubky.

1. Slintání153816474

Je těžké uvěřit, kolik tekutin může vyjít z tak malých úst. Prořezávání však podporuje tvorbu slin a proto se přibližně od 10 týdnů do 3 - 4 měsíců změní pusa vašeho děťátka na hotovou vodní továrnu.

2. Vyrážka na bradě nebo tváři

Na bod 1 navazuje rovnou bod 2. Pokud totiž vaše děťátko produkuje nadměrné množství slin, mohou se u něj objevit suché vyrážky nebo popraskaná kůže okolo úst nebo na bradě či krku. Jemný hydratační krém by měl pomoci.

3. Kašel

Opět se vrátíme k bodu č. 1. Všechno to slintání totiž může způsobit i kašel nebo dušení se. Proto hned nemusí jít o projevy nachlazení, chřipky nebo alergie.

Mohlo by vás zajímat - 8 tipů, jak dítěti ulevit při růstu zoubků >> 


4. Kousání

Tlak ze zubů, které se snaží protlačit přes dásně, způsobuje miminku mnoho krušných chvil. Tyto nepříjemné pocity si děťátko může usnadňovat protitlakem - tedy kousání do vlastních prstíků, gumy, chrastítek či speciálních kousátek, případně i do vašich bradavek, pokud ještě kojíte. Koustáka CZ

5. Bolest ze zanícených dásní

Největší bolest způsobuje první zoubek, ale i stoličky.

6. Podrážděnost

U některých dětí se projeví pouze na pár hodin. U jiných se usídlí déle. Několik dní, či dokonce týdnů.

7. Nechutenství

Na jedné straně touží děti, kterým se prořezávají zoubky, po něčem na uklidnění dásní, na straně druhé je však právě citlivé a bolestivé dásně odrazují od chuti na krmení.

8. Průjem

Není sice tak častý, ale pokud by u vašeho děťátka přetrvával, určitě se informujte u dětského lékaře.

9. Zvýšená teplota

Zánět dásní může způsobit mírné zvýšenou teplotu.

10. Nespavost

Zubní víla nepracuje pouze přes den. Když se začínají objevovat první zoubky vašeho prcka, může to narušit klidné noci a způsobit jemu i vám probdělé noční hodiny.

11. Krvácení dásní

Zanícené, nabubřelé dásně mohou během prořezávání také krvácet. Úlevu mohou přinést studené obklady.

12. Natahování uší a škrábání tváří

Dětičky se snaží zbavit bolesti v ústech třením obličeje a líc, nebo také zuřivým zuřivým potahováním se za uší.