Metoda Montessori - měla by vás zajímat?

Metoda Montessori - měla by vás zajímat?>
Metoda, která změnila pohled na vývoj dětí. Oblíbená zejména mezi zastánci moderního způsobu výchovy. Stává se výzvou pro výrobce hraček i provozovatele školek a škol. Co je vlastně podstatou výchovou Montessori? 

Revoluční pedagožka změnila pohled na výchovu

Maria Montessori byla italská lékařka a pedagožka. Během své kariéry měla možnost pracovat s malými dětmi (3 - 5 let) různých ras, národností a sociálních vrstev. Díky dlouhodobé práci s tak různorodými dětmi dokázala velmi dobře odhadnout jejich potřeby a schopnosti. Přišla na to, že se malé děti nejlépe učí v prostředí, které jim připomíná jejich domov. Zároveň se v něm však musí nacházet vhodné učební pomůcky, které jim pomohou rozvíjet jejich individualitu. Metoda, která nese jméno této významné lékařky, je založena na filozofii, že se dítě nejlépe učí v sociálním prostředí, které podporuje jeho jedinečný vývoj. Děti by měly být respektovány jako individuality a jedinci nezávislý na rodičích. Takže, milí rodiče, nešetřete své děti a nezacházejte s nimi jako s neschopnými bytostmi, které ještě nic nechápou a nemohou nic dělat. Přehnaná ochrana snižuje rozvojový potenciál a brání dětem v rozvoji jejich kreativity. V některých případech může vést až k výchově stydlivého, zmateného a nejistého jedince, který bude navíc líný, protože v dětství v podstatě "nic nemusel". Mějte na paměti, že sociologická empatie a socializace se nejvíce formuje do 3 let věku dítěte. Proto vše, co díte v tomto období zažije, má dopad i na období dospívání.

Cíl podle výchovy Montessori

Montessori metoda se snaží vychovávat nezávislé děti, budovat důvěru ve vlastní rozhodování a v samostatné poznávání světa díky vlastním zkušenostem. Jejím záměrem je vychovat zodpovědné děti, schopné sympatizovat s ostatními, ochotné pomoci a prokázat vysokou společenskou iniciativu. Děti, které jsou trpělivé a nevzdávají se. Vědí, co je respekt a čest a mají možnost vyjádřit svůj názor. A především má za cíl vychovávat šťastné a vyrovnané děti.

Prostor na rozvoj

Základem této výchovy je vytvořit prostor, který bude dítěti poskytovat vhodné podmínky na rozvíjení a poznávání. Jak takové prostředí vytvořit? Jednoduchostí, dostupností, krásou a pořádkem. Pomůcky, které by dítě mohlo chtít by mělo mít vždy na dosah a na svém místě. Děťátku by měly být jednoduše a jasně definovány zásady, ale zároveň je důležité nechat mu volnou ruku při jednotlivých činnostech. Rodiče nebo opatrovatel by měl vystupovat jako aktivní pozorovatel, ale už méně zasahovat do samotného konání dítěte. Jakmile ho dítě potřebuje, měl by být přítomný a podpořit jeho aktivitu a snažení. Náš tip - zajímavou literaturou, která se hlouběji věnuje této problematice je kniha Joyful child od Susan Stephenson. Je to stručný průvodce Montessori metodou od certifikované pedagogičky.

V čem je metoda Montessori zajímavá?

Proč byste o takovou metodu měli mít zájem? Filozofie Montessori je moderní metodou, která se zaměřuje nejen na rozvoj inteligence, ale i na individuální rysy osobnosti, charakter a zájmy dítěte. Tím, že se děti "neškatulkují" podle lexikálních a matematických dovedností, mohou snadněji objevit vlastní cestu rozvoje přes různé smysly. Tím, že dopředu neurčuje přesně definovaný směr, tempo a způsob řešení, posilňuje u dětí sebedůvěru a učí je trpělivosti. Při aktivitách ve smíšených skupinách, kde starší děti pomáhají mladším, se učí empatii, spolupráci a týmové hře. Jaké jsou vaše zkušenosti s touto metodou?

Hledáte hračky inspirované touto metodou?

Plan Toys včelí úlvceli ul plan toys

Co je pro tuto hračku podle této metody typické?
  • Přírodní materiály - hračky je vyrobena ze dřeva z ekologických zdrojů.
  • Krásné a zářivé barvy - vaše děti to jistě ocení.
  • Vysoká kvalita - Montessori materiály by měly být dlouhotrvající, aby se o ně děti mohli starat a vydržely tak i pro následující generaci.
  • Důraz na jednu věc - Montessori materiály se soustředí na jednu vlastnost. Tím, že jsou včelky a úly ve stejném tvaru a velikosti se dítě lépe soustředí jen na barvy.
Na Včelí úl se mrkněte ZDE. ZDE najdete ještě více hraček od Plan Toys.