Máte příliš mléka?

Máte příliš mléka?>
Zatímco některé maminky marně bojují s nedostatkem mateřského mléka a s nelibostí přistupují k umělému, jiné mají mléka tolik, že nevědí co s ním. Věděly jste, že je možné mateřské mléko prodávat, když ho máte moc? O tom, co všechno musíte splnit a co se poté s mlékem děje, jsme pro vás zjišťovali více informací.Sdílené kojení a tzv. kojné jsou u nás od roku 1987 striktně zakázané. Mateřským mlékem je totiž možné, kromě jiného, přenášet i virus HIV nebo další choroby. Naštěstí však existují mléčné banky, které mléko nejen vyšetří na přítomné mikroby, ale také pasterizují, aby bylo 100% nezávadné. Naštěstí si mléko i přes tento náročný proces uchovává jedinečné vlastnosti, pro které je tolik ceněné. Než se ovšem dostane do mléčné banky, čeká ho složitá cesta.

Kdo se může stát dárkyní?

Do mléčné banky dodávají mléko maminky s opravdu významnými přebytky. Dárkyní se ale nemůže stát každá z nich. Musí totiž nejprve splnit přísná zdravotní kritéria a neméně přísné jsou i požadavky pro samotné odstříkání a přepravu mléka. Odsávačky CZ Maminka, která se rozhodne dodávat mléko do banky je vyšetřena na nosičství závažných infekcí přenosných mateřským mlékem, musí mít negativní mikrobiologické vyšetření na přítomnost patogenních bakterií v dýchacím a trávicím traktu a zároveň musí podepsat čestné prohlášení, že neužívá léky, drogy, alkohol a nekouří. Samotné mléko je pak několikrát mikrobiologicky vyšetřeno.
  • Chcete-li se stát dárkyní mateřského mléka, nesmí být vaše dítě starší více než 6 měsíců.
  • Denně byste měla být schopná odstříkat minimálně o půl litru více, než je spotřeba dítěte.
  • Váš zdravotní stav by měl být výborný, neměla byste kouřit, pít alkohol nebo užívat léky.
  • Pokud toto splníte, čeká vás série vstupních vyšetření včetně laboratorních odběrů krve.
  • Jestliže projdete testy a vše splníte, čeká vás ještě každodenní odstříkávání a doprava mléka do banky.
  • Mléko musí být odstříkané do sterilních lahví dodávaných přímo z mléčné banky a následně okamžitě zmrazit.
  • Do banky pak maminka vozí mléko alespoň jednou týdně. Tam ho zpracují a zkontrolují.

Vaše mléko pomáhá

Část mateřského mléka, kterou v bance lékaři zpracují, je v porodnici určena především pro nedonošené a nemocné děti na oddělení intenzivní péče, další část míří k případnému dokrmování dětí donošených. Můžete tak mít dobrý pocit, že jste mohla pomoci dětem, po které je vaše mateřské mléko velmi důležité. Pokud mají banky mléka dostatek, mohou ho prodávat ostatním nemocnicím nebo soukromým zájemců. Mateřské mléko není dokonce ani v porodnicích hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a pro případný prodej domů si musí maminka sáhnout opravdu hluboko do kapsy. Finanční podmínky „výkupu“, ale i samotného prodeje mléka se u jednotlivých bank mohou lišit. Cena za litr mateřského mléka se tak pohybuje v řádek stovek korun. V pražském ÚPMD se vykupuje 200 korun za litr a prodává se za 900 korun litr. V ceně je zahrnuté vyšetření dárkyň a veškeré náklady spojené s jeho zpracováním. V minulosti bývalo bank o mnoho více, v současnosti jich ubývá, zejména pro finanční náročnost jednotlivých zařízení. Nyní byste v České republice našli pět takových Mléčných bank – v Praze, Hradci Králové, České Lípě, Mostu a Českých Budějovicích.