Masáže v těhotenství? 5 tipů pro vaše bezpečí i relax!

Masáže v těhotenství? 5 tipů pro vaše bezpečí i relax!>
Každá budoucí maminka to zná - s postupujícím těhotenstvím a blížícím se porodem se objevují bolesti zad, nohou, na toaletu chodíte stále častěji,... Dopřávala jste si před otěhotněním párkrát do roka masáž? Nevynechávejte ji ani teď! Pro dokonalé uvolnění se držte těchto 5 zásad!

1. Masáž by měl vykonávat profesionál

Toto je základ kvalitní masáže. Člověk, který dokonale zná anatomii těla. Ať už je to fyzioterapeut, školený masér nebo rehabilitační pracovník. Nikdy se nenechte masírovat od člověka, který nemá odpovídající praxi - v těhotenství to platí dvojnásob.

2. Poraďte se se svým lékařem

Zeptejte se svého gynekologa, zda je pro vás masáž vhodná a zda by ji doporučil. Lékař monitoruje váš zdravotní stav už od začátku a je tak schopen správně rozhodnout a poradit.

3. Vybírejte si mezi masáží zad, kříže a šíje

Mezi nejefektivnější masáže se považují ty, které uvolní napětí v kříži, zádech a šíji. Ty, při kterých musíte ležet se vykonávají maximálně do 20. týdne těhotenství. Potom se můžete s masérem dohodnout na jiné poloze - v sedě nebo v předklonu. Masáží se v první řadě snažíme uvolnit přetížené svalstvo, zkvalitnit spánek a celkově tělu ulevit.

4. Kdy se masážím vyvarovat?

Pokud jste v prvním trimestru, trpíte na křečové žíly, jste na rizikovém těhotenství nebo trpíte onemocněním zad, nejsou pro vás masáže to pravé. Kromě toho určitě nechoďte, pokud trpíte kožním onemocněním, chronickými problémy, nebo vám masáž nedoporučí váš lékař.

5. Nebojte se masáže bříška

Během masáže může přijít moment, kdy bude masér chtít namasírovat i bříško. Nebojte se toho. Intenzita masáže bude jemnější, pohyby budou směřovat zleva doprava. Pokud se na to necítíte, tuto masáž vynechejte. Jedná se o poměrně intimní záležitost, která nemusí být každému příjemná. Pokud se masážím vyhýbáte, vyzkoušejte je! Dopřejte si relax a udělejte pro své tělo něco hezkého. Pokud se stále ostýcháte, poptejte se na vše vašeho lékaře, který vám všechny otázky jistě rád zodpoví. My vám přejeme příjemné relaxování :-)