Mámo, já chci chodit!

Mámo, já chci chodit!>
Než začne dítě skutečně chodit, můžete zachytit několik jeho drobných náznaků udržet se na nohou. Čeká vás také spousty pádů, rozčilování a pláče. První krok v životě dítěte je velká událost, ale cesta k němu je vážně dlouhá. Věděli jste, že cesta k prvním krůčkům vede přes dětské prstíky? Jsou velmi důležité, pomáhají totiž dítěti přitáhnout se k pohovce nebo k čemukoli, co nabízí správnou výšku. Ve chvíli, kdy si osvojí úchopový reflex, soustředí svou pozornost na práci nožiček.

Nejdřív jedna a pak druhá

Opatrně nejprve natáhne jednu a později přidává druhou. Když se mu povede celý úkon vybalancovat a nespadnout, má téměř vyhráno. Hlavně ho pořádně pochvalte, protože upřímná pochvala mu dodá odvahu pokračovat ve svém snažení. Když dítě slyší váš hlas, bude mít snahu se za ním otáčet, takže se dost možná i jednou rukou pustí. Při otáčení dítě přenáší váhu z jedné poloviny na druhou a přesně to musí umět, aby bylo schopné provést první samostatný krok.

Chodí jako krab do strany

Většinou se děti o první nesmělé krůčky do strany pokoušejí kolem 13 měsíců. Pevně se drží a začínají mít tušení, že nožičky mají určené k chůzi. Zprvu se bude snažit dítě chodit do strany jako krab a bude se držet. Brzy, ale získají krůčky švih a bude zřetelně vidět, jak vaše dítko při úkroku zvedá jednu nohu znatelně výš. V této fázi jistě párkrát spadne a uhodí se. A je možné, že ho tahle negativní zkušenost přiměje na čas zase dát přednost lezení, ale nebojte, jak jednou okusí chuť chůze a pohled na svět z jiného úhlu, bude chtít chodit co nejdříve. Kolem 14 měsíců zvládne většina dětí vstát ze sedu a stát. Nabídněte dítěti pomocnou ruku, aby jeho pády nebyly tak tvrdé.

Už chodím, jak ale zastavit?

První krůčky dopředu se dítěti povedou kolem 15 měsíců. To už je schopné udržet rovnováhu, balancovat a je v dobré kondici. Nechte ho trénovat, uvidíte, že každý den bude dělat o pár kroků více. Pořiďte dítěti nějakou tahací hračku, bude mu pomáhat s držením rovnováhy. Jakmile začne vaše zlatíčko běhat bez opory a nabude jistoty, nastane čas se učit zastavit. Většinou zastavuje tak, že padne na zadeček, že? Případně se chytí dveří, stolu nebo nějaké hračky. Všimněte si pokroků, které dítě dělá. Umí si perfektně vypočítat kdy začít před překážkou zpomalovat. Nějakou chvíli to bude trvat než se naučí s jistotou zastavit. Většinou to zvládne kolem 16 měsíců.