"Maminko, kdo nosí dárky?" aneb jak děti vidí Ježíška

"Maminko, kdo nosí dárky?" aneb jak děti vidí Ježíška>

Pomalu ale jistě se blíží nejkrásnější svátky roku. Každý se připravuje po svém, ale ten, kdo má doma malé dítě musí občas řešit otázky malých zvědavých hlaviček. Kde se berou dárky? Kdo je Ježíšek a kdo je ten starý pán v červeném oblečku?

Možná si říkáte, že na takové dotazy mají ještě vaše zlatíčka dost času… Jen abyste se nedivili!  Už při „psaní“ dopisu Ježíškovi můžete narazit třeba na první otázky – jak vypadá? Proč není vidět? Proč nosí dárky a kde na to bere korunky?

Někteří rodiče pohotově vystřelí nějakou chytrou odpověď, jiní používají příběh, který jim vyprávěli ještě jejich rodiče. Pokud si nevíte rady, jak dětem vše kolem neviditelného miminka, které naděluje dárečky vysvětlit, čtěte určitě dál.

Jak Ježíšek vypadá?

Pro děti je obvykle velmi těžké představit si miminko, které nikdy vlastně nemohou zahlédnout a které přesto, že je tak maličké dokáže „nosit“ dárky všem hodným dětem. Je to o to těžší, že se kolem něj netočí líbivé reklamy, nevykukuje na nás z barevných poutačů v obchodech a ani se v drtivé většině neobjevuje na zboží s vánoční tématikou např. na adventních kalendářích, balících papírech apod. Pokud si nejste úplně jistí, jak dítěti Ježíška vysvětlit a bojíte se zvídavých otázek, na které byste neznali odpověď, zkuste se jich samotných zeptat, jak si ho představují. Mohou ho třeba i namalovat!

Maminka čtyřleté Majdalenky říká: „Doba, kdy se malá začala pídit po tom, kde se dárečky berou, přišla dřív, než jsem čekala. Chtěla vědět, jak Ježíšek vypadá a jak to, že když je to malé miminko, unese všechny dárky… Jednou jsme tak seděly v prosinci u okna a v dálce letělo letadlo a svítilo červeným světýlkem. V tom malá zavolala, že to je určitě on. A od té doby je to naše tradice. V zimě je zkrátka každé červené světýlko Ježíšek…“

Psycholožka Markéta Kavale zjišťovala, jakou představu o Ježíškovi děti mají. A na co přišla? Že si ho zhruba polovina dětí představuje jako staršího pána v plášti. Připomíná jim kouzelného dědečka. Pětina dětí ho vidí jako miminko v jesličkách a poměrně velké množství si ho dokonce představuje jako zvířátko – nejčastěji ježka (Ježíšek – ježeček).

Kde se berou dárky?

Vždycky to tak nebylo, že by dárky obstarával Ježíšek. Původně je nosil hlavně svatý Mikuláš a to hlavně chudým dětem. Nadělování dárečků večer 24. prosince nebo brzy ráno 25. prosince se začalo prosazovat až v 16. století v Německu. Martin Luther, velký reformátor, rozhodl na žádost svých vlastních dětí, že dárky bude na Vánoce rozdávat Bůh ve své lidské podobě – Ježíšek. Jenže jak už to tak bývá, konkurence je neúprosná a dorazila i k nám v podobě Santa Clause. A Ježíšek to nemá v posledních letech vůbec snadné.

Santa se u nás zkrátka zabydlel i přesto, že jeho odpůrci zoufale volají po zachování našich českých Vánoc a Ježíška. Na druhou stranu dětem je jedno, kdo jim dárky nosí. Hlavně, že je dostanou. Záleží jen na vás, co doma uznáváte a kdo právě pod váš stromeček nosí dárečky. U nás plní radostné povinnosti Ježíšek. Jinde má podobnu roli Děda Mráz (Rusko), Joulupukki (Finsko), Christkind (Německo) nebo père Noël (francouzsky mluvící země). Santa Claus je nejpopulárnější hlavně v USA, Kanadě a Velké Británii.