Máme letní miminko! Na co si dát pozor?

Máme letní miminko! Na co si dát pozor?>
Na horké letní měsíce se většinou všichni ohromně těší. Dny jsou nekonečně dlouhé a po zimě a jarních deštích si snad každý užívá hřejivých slunečních paprsků. Léto zkrátka doslova svádí k dlouhým procházkám, pobytu venku a slunění. Jenže co když se chystáte vyrazit ven s novorozencem nebo kojencem? Pokud máte tzv. letní miminko nebo pár měsíců starého kojence a nechcete trávit celé léto zavření doma v bezpečí chladivého stínu, pak byste měly vědět, čemu se při pobytu s malými dětmi venku vyvarovat.

Nezapomeňte přebalovací tašku

Než vyrazíte, sbalte si přebalovací tašku, protože nikdy nevíte, kdy budete něco potřebovat. A co by měla obsahovat? Zásobu látkových plenek, přebalovací podložku, jednorázové plenky, náhradní oblečení, a pokud nekojíte tak rozhodně také zásobu mléka v termoobalech. Pro starší děti pak příkrmy, první obědy a svačinky. Potřebné nádobí, nejlépe pak nějakou cestovní sadu, lžičky, hrnečku a lahvičky, bryndáky, hračky a dostatek balené vody. Pokud je používáte, hodit se budou i vlhčené ubrousky.

Režim dne

Miminko by mělo být „na slunci“ pouze v ranních / dopoledních hodinách tj. maximálně do deseti hodin a pak až od třetí hodiny odpoledne. Během opravdu parných dnů vyrazte klidně raději až k večeru. Když říkáme na slunci, rozhodně tím nemyslíme, abyste dítě vystavovala napospas slunečním paprskům! Miminko by mělo být ideálně ve stínu. V žádném případě na něj nesmí slunce svítit, a to dokonce ani na stříšku kočárku! Na přímém slunci se může v korbě kočárku vyšplhat teplota až na neuvěřitelných 50 stupňů.

Chytrý kočárek

Už při samotném výběru kočárku se můžete na horké dny připravit. Speciální odvětrávací matrace v kočárku jsou pro letní miminka skutečně nepostradatelné. Speciální kanálky odvádějí vlhkost z matrace a miminko se tak nepotí. K dostání jsou ve většině specializovaných prodejnách kojeneckého a dětského zboží. Stejně tak i kočárek může být „chytrý“. Sofistikované systémy odvětrávání korby jsou také úžasným vynálezem. Vzduch v kočárku „nestojí“, ale cirkuluje. Nezbytnou součástí výbavy letního miminka by měla být také síťka proti hmyzu. Bývá součástí vybavení, někdy je ale třeba ji dokoupit. Věřte ale, že by vám rozhodně neměla chybět – takové bodnutí včelou nebo vosou může u takhle malého dítěte vyvolat alergickou reakci!

Osvěžování dítěte

V opravdu extrémních teplotách nebo nesnesitelných dusnech miminko pravidelně z kočárku vyndávejte a osvěžujte ho omytím zátylku, nožiček a ručiček. Předejte tak nepříjemným potničkám, které se nejčastěji objevují na obličeji, v zátylku, na nohách, rukách apod. V žádném případě by nemělo dítě trávit celé odpoledne v kočárku. Jak jen to půjde, vyndejte ho a položte svlečené do stínu. Uvidíte, jak to malé zlatíčko okamžitě ožije! Děti milují, když mohou být nahé. Pokud plně kojíte, nemusíte doplňovat žádné další tekutiny. U dětí, které už přikrmujte umělým mlékem, nebo příkrmy je nutné v horkých dnech doplňovat tekutiny. Ztráty tekutin jsou u nejmenších velmi rychlé.

Vhodné oblékání

Těžko se odhaduje, proto řada maminek děti obvykle zbytečně moc obléká. Platí ale jednoduché pravidlo – co máte na sobě vy, tolik toho dejte i dítěti (maximálně o vrstvu více). Nejlepší materiál je samozřejmě čistá bavlna. Kraťásky, tílko, body bez nohaviček. Vše ideálně vzdušné a z přírodních materiálů. Přejeme vám krásné léto :-)