Loučení bez slziček? Jde to!

Loučení bez slziček? Jde to!>
Děsíte se každého rána, kdy vyrazíte do školky a přímo přede dveřmi spustí to vaše zlatíčko neuvěřitelný křik a pláč? Pokud vás to utěší, nejste v tom sami. Podobně jsou na tom desítky dalších rodičů. Co s tím? Máme pro vás pár tipů.Jistě se shodneme na tom, že to není nic příjemného. Místo ranní pohody se už od samého probuzení potýkáte s prosbami, pláčem a naléháním dítěte, aby dnes do školky nemuselo. Nepolevíte, nemůžete, protože prostě do práce chodit musíte a tak odvede malého bručouna do školky, kde drama pokračuje. Zoufalé pohledy, vztekání, křik… Nejraději byste se v tu chvíli hanbou propadla. Nevíte, jak dítě uklidnit, tak ho po desátém objetí a pusince na rozloučenou omluvně strčíte paní učitelce do třídy a mizíte. Celou cestu do práce máte špatné svědomí a říkáte si, že s tím musíte začít něco dělat. Je vám tahle scénka povědomá? Pokud ano, vyzkoušejte naše rady, třeba vám pomohou.
  • Všechno začíná už den před tím. Dítě by mělo jít do postele svěží a odpočaté s dobrou náladou.
  • Ráno vstávejte včas a mějte dostatečně velkou časovou rezervu, abyste zvládali i neočekávané situace, jako například zdržení během ranní hygieny nebo problémy s oblékáním. Oblečení dítěti připravte už večer předtím. Rána tak budou hezčí a méně stresující, což přispívá k dobré náladě vás i vašeho zlatíčka.
  • Je to sice těžké, ale pamatujte, že s úsměvem jde všechno snadněji, nezapomínejte na to ani v náročnějších chvílích a připomeňte to i vašim nejmenším.
  • Ráno se ve školce nelučte příliš dlouho. Pokud pravidelně trávíte dvacet minut loučením, může to mít spíše negativní dopad. Vymyslete si rituál na ráno, např. si dejte pusu, zamávejte si, a odejděte. Stres, který při dlouhém loučení dítě prožívá, v něm spouští procesy strachu a úzkosti, že se maminka už nevrátí.
  • Dítě potřebuje jistotu, ujistěte ho, že po hrách a učení ve školce se po něj vrátíte a doma si vyhradíte společný čas. Někdy pomáhá, když dítěte přiblížíte dobu, kdy si pro něho přijdete – „Až se vyspinkáš a sníš svačinu, přijdu si pro tebe a půjdeme společně domů (na hřiště, na zmrzlinu, k babičce apod.)“. Snažte se být přesní, neboť dítě vás skutečně bude čekat, jakmile sní svačinu.
  • Připomínejte mu, že ve školce má spoustu kamarádů a úžasných hraček, s nimiž se může zahrát. Že si to užije a za chvilku zas budete spolu.