Lifestyle, Recepty

Letní fresh cheesecake

Málokdo má v létě chuť na těžké dorty. Chce to něco osvěžujícího a lehkého…

Představujeme vám skvělý cheesecake, který pro vás upekla čtrnáctiletá (ano!) dcera naší  kolegyně. Snadno ho uděláte i v bezlepkové variantě. Mimochodem – jak zjistíte, že vaše tělo nesnáší lepek se dočtete v tomto článku

Ingredience

Těsto Příprava těsta

  • 200g kvalitních sušenek (když trpíte alergii na lepek, zvolte bezlepkové)
  • 100g mletých mandlí
  • 120g másla

Náplň

  • 750g ricotta (3 x 250g)
  • 500g Lučina (nebo 4x120g)
  • 5 vajec
  • 150g třtinového cukru
  • 2 lžíce kůry z pomeranče (čerstvá)
  • 2 vanilkové lusky
  • 4 lžíce kvalitního holandského kakaového prášku

Na marmeládu

  • 100g jahod (čerstvé)
  • 1 lžíce třtinového cukru

Čerstvé ovoce na ozdobu

  • 100g jahod
  • 50g borůvek
  • 50g ostružin
  • 50g rybízu

Postup

1. Sušenky s mandlemi postupně rozmixujte a pak společně s máslem spojte v “těsto”. Může se malinko drobit.
2. Do dortových forem o průměru 28 cm a 22 cm, vyložené pečícím papírem, natlačte hmotu tak, aby vám vznikly korpusy. A dejte ztuhnout do lednice.
3. Vanilkový lusk jeden po druhém podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka.štáva z jahod
4. Ingredience na náplň umixujte nebo ušlehejte šlehačem. Nejprve vejce s cukrem, tak aby se cukr rozpustil. Pak přidejte ricottu s lučinou a nakonec nastrouhejte kůru z čerstvého pomeranče a zrníčka z vanilky.
5. Část náplně odlijte na korpus do menší formy (vrchní vanilkové patro dortu).
Do druhé části těsta přidejte kakao, dobře promíchejte a vylijte do větší (spodní čokoládové patro dortu). Pokuste se zachovat stejnou výšku pater.
6. Oba dorty dejte péct do předehřáté trouby na 120°C s horkým vzduchem na 1 hodinu.
7. Upečené dorty vyndejte z trouby a nechte odpočinout. Pak přetáhněte alobalem, aby nenačuchly a neoschly v lednici, a dejte je na hodinu a půl vychladit.
8. Jahody omyjte a rozmixujte jahody s cukrem, vytvoříte si tak „marmeládu“, díky které vám na dortu bude ovoce držet. Další jahody si nechte na zdobení.
9. Jakmile dort vychladne, naneste na plochu většího, čokoládového patra trošku čerstvé jahodové „marmelády“ a položte na něj menší patro vanilkové.
10. Okraje spodního patra ozdobte jahodovými plátky a borůvkami nebo rybízem.
11. Na vrchní patro také naneste čerstvou marmeládu a dozdobte borůvkami, ostružinami nebo jahodami, dle vaší fantazie.

Cheesecake 2

Děkujeme Kristýnce za poskytnutí receptu! Pokud chcete vidět další nápady, mrkněte sem.

Vesele nádobí 2

Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *